Jak zvládnout dětské úzkosti?
Ahoj všichni pečující, zakládám projekt, který bude pomáhat rodinám s úzkostmi dětí ✨. Jsem maminka dvou dětí. Mám osobní zkušenost s úzkostmi v rodině a vím, jak těžké je dostat dobrou radu a včas, nedej bože se dostat k odborníkovi.
Řešíte někdo úzkosti svých dětí?
Co by vás zajímalo?
Co byste potřebovali?
Jak to řešíte?
Co vám funguje a co nefunguje?
Spolupracuji s psychiatričkou, pediatričkou, terapeutkou i pedagogem. Všichni jsou rodiči a mají zájem pomoci.
🌟Připravuji semináře pro rodiče, terapeutického kamaráda pro děti a aplikaci pro zvládání úzkostí.
Budu moc ráda za sdílení zkušeností z úzkostmi, rady, očekávání, prostě čehokoliv, co může být pro vás důležité.❤️
Díky Lucka
Ahoj, to je výborný nápad.Já sama mám úzkosti a vím, jak to může omezovat v životě. Bojím se, že děti budou mít úzkosti také. Zatím nic většího nevidím. Budu vás sledovat 🙂
Možná vůbec nějaký návod, kdy už dětský strach řešit s odborníkem a kdy je ještě normální? (Mám syna, který má v jedné diagnoze mimo jiné napsané úzkosti... v pěti letech... jenže z pohledu mě jako matky měl prostě "normální separačku" ... Uznávám, ež druhý syn ji neměl vlastně vůbec... Ale jak tohle rozlišit?)
@cilkat moc díky. Tohle častý dotaz. Zahrneme
Ahoj, to je výborný nápad.Já sama mám úzkosti a vím, jak to může omezovat v životě. Bojím se, že děti budou mít úzkosti také. Zatím nic většího nevidím. Budu vás sledovat 🙂
@anonym_574dca moc díky. Na ig. Pruvodce.uzkostmi.deti
Zdravím, tohle téma je pro mě momentálně velice aktuální. Řeším školní úzkosti u svého 11leteho syna již několik měsíců (od května 2025). A určitě by mi pomohlo, kdybych už na začátku měla s kým se poradit a třeba bych se vyhla chybám, které jsem udělala. Za tu dobu jsem si načetla spoustu informací, ale na začátku jsem o tom nevěděla vůbec nic. Takže jsem se snažila všemi zpusoby syna přesvědčit, že do školy prostě jít "musí". A take by mě zajímalo, jak vypadá infividualni učební plán, když dítě není schopné chodit do školy (momentálně je doma už 3 měsíce). Dostáváme od učitelky úkoly, ale vůbec nejsme schopný to všechno zvládnout. Do té doby patřil k premiantum třídy a žádné problémy s učením neměl. Již to řešíme s PPP, ale bez doporučení od odborníka nám nic nenapíší. A sehnat dětského psychiatra nebo klinickeho psychologa je běh na dlouhou trať. Nejedná se o šikanu, ale "nesedla" mu učitelka. Třídu změnit nechce, protože nechce přijít o kamarády a ani nám to nebylo doporučeno. (Příští rok jde na druhý stupeň a bude mít jiné učitele). Byl by to pro něj další stres. Kromě školy nechce chodit ani k otci a na kroužky. Děsí mě představa, co bude dál....
Zdravím, tohle téma je pro mě momentálně velice aktuální. Řeším školní úzkosti u svého 11leteho syna již několik měsíců (od května 2025). A určitě by mi pomohlo, kdybych už na začátku měla s kým se poradit a třeba bych se vyhla chybám, které jsem udělala. Za tu dobu jsem si načetla spoustu informací, ale na začátku jsem o tom nevěděla vůbec nic. Takže jsem se snažila všemi zpusoby syna přesvědčit, že do školy prostě jít "musí". A take by mě zajímalo, jak vypadá infividualni učební plán, když dítě není schopné chodit do školy (momentálně je doma už 3 měsíce). Dostáváme od učitelky úkoly, ale vůbec nejsme schopný to všechno zvládnout. Do té doby patřil k premiantum třídy a žádné problémy s učením neměl. Již to řešíme s PPP, ale bez doporučení od odborníka nám nic nenapíší. A sehnat dětského psychiatra nebo klinickeho psychologa je běh na dlouhou trať. Nejedná se o šikanu, ale "nesedla" mu učitelka. Třídu změnit nechce, protože nechce přijít o kamarády a ani nám to nebylo doporučeno. (Příští rok jde na druhý stupeň a bude mít jiné učitele). Byl by to pro něj další stres. Kromě školy nechce chodit ani k otci a na kroužky. Děsí mě představa, co bude dál....
@anonym_ba20f1 Ahoj, moc děkuji, že jsi se tak otevřeně podělila o svou zkušenost. Je mi líto, čím si procházíte — je to opravdu těžké období.
Chci říct jednu důležitou věc: nejsi selhávající rodič. Naopak. Je vidět, kolik energie, lásky a bezesných nocí do pomoci synovi dáváš. Nejsi v tom sama. Prožívá ji mnoho rodičů.
Psychologové se shodují, že školní úzkosti jsou řešitelné, ale často připomínají výstup na Everest — nejde to skokem, ale po malých, dobře zvolených krocích. Právě ty drobné úspěchy pomáhají dětem znovu získat pocit: „já to zvládnu.“
Může to být setkání s kamarádem mimo školu, krátká procházka kolem školy, zajít tam na oběd, zjistit kdo bude učitel třídí a potkat se s ním. Důležité je tempo, které nebude zahlcující, ale zároveň umožní synovi zažít úspěch.
Držím vám oběma palce a věřím, že s postupnými kroky se to dá zvládnout 🤍.
Budu moc ráda, pokud bychom mohly zůstat v kontaktu. Tvé zkušenosti mohou být velmi cenné pro rodiče, kteří jsou teprve na začátku cesty.
Lucka
Ahoj@lumaya.cz
Instagram: @pruvodce.uzkostmi.deti
@luci_lumaya Ahoj, momentálně se mohu podělit o zážit od klinickeho psychologa. Byli jsme u něj, aby syna vyšetřil a dal nám zprávu pro PPP. Syn je naprosto zdravý, chytrý kluk, má "pouze" nějaký blok nejasné příčiny, kvůli kterému nedokáže jít do školy. Hned na začátku mi bylo řečeno, že pokud syn nezačne hned chodit do školy, tak mi ho OSPOD sebere a zavře do ústavu. Pokud pro něj chci IVP, tak mám dát okamžitě výpověď z práce, protože to se nedá zvládnout. A na můj dotaz, jak ho tedy toho bloku mám zbavit, odpověděl, že neví. Že takových dětí je teď spousta a nikdo neví, co s tím dělat. Takže se mám obrátit na dětskou lékařku, aby mu dala nějaké prášky. Nebo ho mám nechat hospitalizovat na psychiatrii. Nevím, jestli tohle někomu pomůže?! Mě to jen utvrdilo v tom, že mu musím nějak pomoc sama.
@luci_lumaya Ahoj, momentálně se mohu podělit o zážit od klinickeho psychologa. Byli jsme u něj, aby syna vyšetřil a dal nám zprávu pro PPP. Syn je naprosto zdravý, chytrý kluk, má "pouze" nějaký blok nejasné příčiny, kvůli kterému nedokáže jít do školy. Hned na začátku mi bylo řečeno, že pokud syn nezačne hned chodit do školy, tak mi ho OSPOD sebere a zavře do ústavu. Pokud pro něj chci IVP, tak mám dát okamžitě výpověď z práce, protože to se nedá zvládnout. A na můj dotaz, jak ho tedy toho bloku mám zbavit, odpověděl, že neví. Že takových dětí je teď spousta a nikdo neví, co s tím dělat. Takže se mám obrátit na dětskou lékařku, aby mu dala nějaké prášky. Nebo ho mám nechat hospitalizovat na psychiatrii. Nevím, jestli tohle někomu pomůže?! Mě to jen utvrdilo v tom, že mu musím nějak pomoc sama.
@anonym_ba20f1 Ahoj. Čtu znovu a znovu dokola a mrzí mi, že odborník, který má rodiči ukázat cestu, rodiče spíše vyděsí. To co popisuješ není profesionální.
Není jednoduché být na to jako rodič sám a zatím bych ještě nad odborníky nelámala hůl. Na stránkách hedepy jsou hodnocení terapeutů i dobrá dostupnost.
To, co popisuješ, opravdu může být úzkostně podmíněné odmítání školy, ale ten konkrétní psycholog ti nepomohl to pojmenovat a uchopit.
Mluvila jsem o podobných situacích s dětskou psychiatričkou a pokud normálně jí, spí, prospívá, tak to nevypadá, že by potřeboval léky. Spíše je důležité pochopit co se děje s učitelkou, tátou.... a odkrýt příčinu a vzorce opakování v jiných situacích.
Ještě jeden pohled hraje roli a to, že v tomto věku dětí už vnímají i rodičovskou zodpovědnost. Děti mohou cítit vinu, že prodělávají rodiči starosti, myslí si, že rodiče zklamali....ale nemohou si pomoci. Mozek už reaguje v úzkostné smyčce.
Držím palce 🤗 a věřím, že na to nebudeš moci být sama. Pokud bys chtěla více konzultovat, napiš mi. Ahoj@lumaya.cz
Lucka

Možná vůbec nějaký návod, kdy už dětský strach řešit s odborníkem a kdy je ještě normální? (Mám syna, který má v jedné diagnoze mimo jiné napsané úzkosti... v pěti letech... jenže z pohledu mě jako matky měl prostě "normální separačku" ... Uznávám, ež druhý syn ji neměl vlastně vůbec... Ale jak tohle rozlišit?)