Je vitamin D u miminka s kolikou nutný?
Ahoj, potřebuji radu od toho, kdo si prošel kolikami u miminka.
Máme dvou měsíční miminko a přijde mi, že od příchodu domů z porodnice mi pořád k večeru pláče. Po nasazení Vigantolu to byl extrém. Utěšovali jsme i 6h… ten jsme teda vysadili a už alespoň nemá ty extrémní záchvaty pláče. Teď bereme bio Gaia s vit. D ale taky žádná sláva. Přes den se vykaká pěkně, ale k večeru se zase začne kroutit, plakat a při masírování bříška a cvičení s nožkami nic nejde.. je to často na trubičku… ani nahřívací polštářek nijak extra nezabírá… ještě plánujeme zkusit neo babiotics a vitamin D Terezii.. ale chci se zeptat. Je ten vitamín D nutný? Dáváte ho všechny? Mi přijde že to je z toho, nemůžu si pomoct.. přitom jsem slyšela, že nedělá problém ten vitamin D, ale to v čem je rozpuštěný. V jakém oleji, nebo co.. z jídla jsem toho taky hodně vyřadila. Nejím pečivo, kyselé, cibuli, česnek, u rajčat odkrajuji slupku😶.. nic nadýmavého prostě nejim. Jsem prakticky pouze na sucharech a masu s nějakou přílohou, občas vločková kaše a vejce. Už opravdu nevím, co udělat abych té naší lásce nešťastné pomohla, je to hrozné :(
U nejstarší dcery jsem taky používala všechno možné i nemožné a výsledkem bylo spíš jen zhoršení. U prostřední dcery a nejmladšího jsem používala jen vitamin D od Jamieson a jinak vůbec nic. Ono se to bříško samo nastartuje, není potřeba tomu přidávat nic navíc. 🙂 nejstarší dcera si vytrpěla opravdu hodně. Večer řvala hodiny v kuse a prohýbala se do luku, nakonec jsme ji zjistili alergii na bílkovinu kravského mléka. Bývalá si to utrpení mohla nejspíš odpustit, kdybych o tom věděla dřív ... Nejmladší zas měla alergii na vejce a poznala jsem to taky už přes mléko. Můžeš zkusit jen tak pro zajímavost třeba na týden dva vyřadit vejce a mléčné a uvidíš, co na to miminko. Za to člověk nic nedá.
@cherie24 nad tím mlékem jsem taky uvažovala.. zkusím ho od zítra vyřadit a uvidíme. O tom vit. D od Jamieson slyším poprvé. Podívám se na něj. Já bych samozřejmě nejraději dávala těch doplňků minimálně.. jinak se nám taky propíná do luku, někdy ani s nožičkami nemůžeme pořádně cvičit jak jde kontra a neustále se šponuje. Je to hrozné :( . Moc děkuji za radu 🙂
@cherie24 nad tím mlékem jsem taky uvažovala.. zkusím ho od zítra vyřadit a uvidíme. O tom vit. D od Jamieson slyším poprvé. Podívám se na něj. Já bych samozřejmě nejraději dávala těch doplňků minimálně.. jinak se nám taky propíná do luku, někdy ani s nožičkami nemůžeme pořádně cvičit jak jde kontra a neustále se šponuje. Je to hrozné :( . Moc děkuji za radu 🙂
Cvičit s bříškem se má mimo bolesti. V době koliky rozhodně ne. A už vůbec ne, pokud jde miminko proti. Nosíte na tygříka? Zkoušíte pokládat na bříško na chvíli? A nošení v šátku taky pomáhá. Bříško masírovat přes den a k večeru mezi kojením, ne hned po jídle. Super je od Weledy masážní olej na bříško. Příjemně voní a krásně se s ním masíruje. Děti to pak měly rády i jako takový mazlící rituál. 🙂
@anonym_autor nám ještě s kakánim hodně pomohla mast pupík. Jinak bych řekla že první měsíce to bylo jen o zkoušení, co zabere, u nás to byl extrém taky, kdy se uklidnila až jakmile jsem s ní lehla do postele, otevřela střešní okno dokořán (přelom únor/březen) na hlavu čepičku, pod peřinu obě a kojit.Dale souhlasím s výše už napsaným, nosit na tygrika či klokánka.
@anonym_autor Ahoj. Zkoušeli jsme též vše možné. A nakonec pomohla bezlepková komunikační metoda. Držíš mimčo v klubíčku nad kyblickem. Já nejdřív držela nad umyvadlem. Ale v sedě s tím kyblikem mezi nohama to bylo pohodlnější. Jakmile koliky odezněly, tak už jsem dál v bezplenkovce nepokračovala. Doporučuji vyzkoušet. Malá se krásně vyprděla či udělala malou nebo velkou potřebu a měla klid.
@anonym_autor my používali decko od Terezie a probiotika Maxik z Dr.Max nebo také od Terezie,vyzkousej. Jinak ta miminka ty koliky první 3 měsíce prostě maji a budou mit,i kdybys prestala jist úplně, prostě to tak je a nic to ze dne na den prostě nezmeni. Nic v lékárně. Možná to bude lepší,ale na 100% to srovná jen cas a snad vam to za měsíc skončí, většinou to končí se 3.mesicem. Ja měla prvně dvojčata a to byl teprve mazec,jak je trapilo bříško a byli samozřejmě dva!!!!! Ted mam jedno ditko a koliky nemela vůbec a to bych mohla jist klidně i čerstvé rohlíky z pekárny. Ty ale zobej aspoň těhotenské vitaminy pro 2./3.trimestr a vhodné i pro kojící. Potrebujes vitamíny a minerály,extra jestli teď omezene jis a extra jestli také kojis. Breci jen večer?
To nejsou koliky, ale večerní neklid. Na trávení byly fajn probiotika s medvídkem Dr. Max.
Mám děti už dospělé, ale kdysi jsem dala na rady mamky a babičky. Děti dostávaly už od návratu domů z porodnice denně mimo kojení pár lžiček fenyklového čaje a ten jsem pila i já a přes den spinkaly obě prakticky na bříšku. Po kojení jsem nechávala hodně odkrknout a šup na bříško. Koliky neznám ani u jednoho.
Vit D jsem synovi dávala jen asi první dva tři měsíce, pak už ne. Upřímně pro to nebyl žádný extra důvod kromě toho, že jsem na to stejně zapominala, tak kdyz jsem horko těžko dobrala jedno baleni, tak uz jsem další nekupovala. Syn má extrémně dobrou imunitu, v 10r neměl ani jednou atb, nastup do školky taky bez problémů, 2x se mnou v izolaci kvuli memu covidu a taky se nenalazil atd. Kojila jsem a byli jsme každý den venku za jekohokoliv počasi. Nedávám navod, jen prostě info, že jsou i děti, které vit. D nedostavaly a nijak se to na nich neprojevilo.
Synovi vadily všechny oleje (měl po nich pupínky na tváři), takže doplňování vit. D pro mě taky bylo jednu dobu téma. Dávala jsem mu rozdrcené tabletky pro dospělé (konkrétně oloupaný Detritin). Podle výsledků krve (byl sledovaný na gastru) to fungovalo, ale bylo to dost pracné.
Synovi vadily všechny oleje (měl po nich pupínky na tváři), takže doplňování vit. D pro mě taky bylo jednu dobu téma. Dávala jsem mu rozdrcené tabletky pro dospělé (konkrétně oloupaný Detritin). Podle výsledků krve (byl sledovaný na gastru) to fungovalo, ale bylo to dost pracné.
Holky moc děkuji za reakce!
@cherie24 @kubesovaadelka samozřejmě cvičíme s nožičkami i v průběhu dne jak má bdělé okno. Nosíme na tygříka, pokládáme na bříško.. krém pupík taky mažeme a masírujeme 🙁. Zkusila jsem vysadit mléčné produkty a klepu, včerejší noc byla bez křiku. Že by to mělo tak rychlý výsledek? Uvidime, co další noci..
@etinka fenyklový čaj se snažím pít já, jen se prý nesmí pít dlouhodobě, tak ho už nepiju denně, ale ob den. Po něm mi přijde že přes den lépe prdí. Ale stále je v noci problém.
@20190418 @slunea ten vitamin D bude téma asi sám o sobě.. už jsem psala pediatrovi, jestli je potřeba ho dávat. Oleje mě nenapadly.. pravda že v tabletce to bude taky fajn varianta.
Achjo, už aby měla 3 měsíce a začalo se to lepšit
Holky moc děkuji za reakce!
@cherie24 @kubesovaadelka samozřejmě cvičíme s nožičkami i v průběhu dne jak má bdělé okno. Nosíme na tygříka, pokládáme na bříško.. krém pupík taky mažeme a masírujeme 🙁. Zkusila jsem vysadit mléčné produkty a klepu, včerejší noc byla bez křiku. Že by to mělo tak rychlý výsledek? Uvidime, co další noci..
@etinka fenyklový čaj se snažím pít já, jen se prý nesmí pít dlouhodobě, tak ho už nepiju denně, ale ob den. Po něm mi přijde že přes den lépe prdí. Ale stále je v noci problém.
@20190418 @slunea ten vitamin D bude téma asi sám o sobě.. už jsem psala pediatrovi, jestli je potřeba ho dávat. Oleje mě nenapadly.. pravda že v tabletce to bude taky fajn varianta.
Achjo, už aby měla 3 měsíce a začalo se to lepšit
@anonym_autor a ještě mě napadlo, stačí dítěti mlíko? Já třeba musela dokrmovat páč pořád plakala, první 3 měsíce jsem si myslela též bříško ale ono první 3 měsíce se říká kolika bříško, ale pak se zase něco najde, u nás první 3 měsíce bříško ale pak to byl zase hlad, pila dvojnásobné dávky jinak prostě nepřestala plakat, pak to zase byly zuby, separacky a furt to bude něco. Když už jsem byla několik dní a nocí jako zombie tak jsem ji dala na noc viburcol čípek bo opravdu už se to nedalo, dcera byla dosti náročný dítě první rok, a do skoro 2 let nespala ani v noci
@anonym_autor a ještě mě napadlo, stačí dítěti mlíko? Já třeba musela dokrmovat páč pořád plakala, první 3 měsíce jsem si myslela též bříško ale ono první 3 měsíce se říká kolika bříško, ale pak se zase něco najde, u nás první 3 měsíce bříško ale pak to byl zase hlad, pila dvojnásobné dávky jinak prostě nepřestala plakat, pak to zase byly zuby, separacky a furt to bude něco. Když už jsem byla několik dní a nocí jako zombie tak jsem ji dala na noc viburcol čípek bo opravdu už se to nedalo, dcera byla dosti náročný dítě první rok, a do skoro 2 let nespala ani v noci
@kubesovaadelka teda, to mě nenapadlo. Ale to by asi nebyla v klidu ani přes den, kdyby ji nestačilo mléko ne? Přibírá nám krásně. Hlavně se chudák třeba kroutí, vztekne se a potom prdne. Myslím že to budou opravdu ty prdíky. Pravda, že jak odezní prdíky, tak začnou zoubky. Ono to bude pořád něco. Člověk by to nejraději vzal na sebe, ať se ty naše lásky malé tak netrápí

U nejstarší dcery jsem taky používala všechno možné i nemožné a výsledkem bylo spíš jen zhoršení. U prostřední dcery a nejmladšího jsem používala jen vitamin D od Jamieson a jinak vůbec nic. Ono se to bříško samo nastartuje, není potřeba tomu přidávat nic navíc. 🙂 nejstarší dcera si vytrpěla opravdu hodně. Večer řvala hodiny v kuse a prohýbala se do luku, nakonec jsme ji zjistili alergii na bílkovinu kravského mléka. Bývalá si to utrpení mohla nejspíš odpustit, kdybych o tom věděla dřív ... Nejmladší zas měla alergii na vejce a poznala jsem to taky už přes mléko. Můžeš zkusit jen tak pro zajímavost třeba na týden dva vyřadit vejce a mléčné a uvidíš, co na to miminko. Za to člověk nic nedá.