Lehké nachlazení před operací: Je možné odložit zákrok?
Ahojky, je to asi 2-3 dny co jsem se ptala, jak se do týdne zbavit rýmy. Nic méně mám ještě jeden dotaz, je možné, že by mi mohli syna odoperovat i když bude lehce nastydlý. Zákrok je z oblasti plastické chirurgie, takže žádný vyloženě velký zásah do těla.
Nebo je opravdu striktně dané, že pacient musí být opravdu zdravý. S maličkým máme nástup 23. a 24. jde na ten zákrok. Čekáme v únoru další přírůstek, takže jestli se to nepovede teď, tak se bojím, že nám to přeloží zase až za půl roku. Což by byl problém ještě s miminkem, to už by mě tam asi nenechali jako doprovod ještě s miminkem. Máme to v Praze v Motole.
@lucifux na planovany zakrok vas s nachlazenim tezko vezmou. I kdyz to vypada, ze jen trosku smrka, kasle apod. tak pro narkozu to urcite dobre neni, zvysuje se riziko u zakroku. V podstate je jedno jestli jde na plastiku nebo se zlomenou nohou. Zkusit prijit muzete a anesteziolog rozhodne, spis vas prelozi..
Já rodiče upozorňuju, že nachlazení zvyšuje rizika hlavně respirační komplikaci anestezie (pokud nejde o adenotomii, kde opakující se nachlazení jsou důvod operacea dítě není zdravé snad nikdy, tak řeším, jestli není nemocné víc než normálně) a že bych výkon spíše nedoporučila. Tělo navíc musí věnovat energii na boj s infekcí a mělo by se přitom plně soustředit na hojení po operaci. Rozhodnutí je na rodiči a operatérovi a ten to obvykle odpíská. Ale technicky vzato je anestezie schopný kdokoliv, vždycky jde jen o tom, jak moc rizikove to pro něj je a jestli lze a je čas udělat něco, co ta rizika sníží
@lucifux ještě jedna věc, dámy. To že je teď nastydlý není jen tak náhoda. Žijeme ve třigeneračním domě. Já s manželem, tchýně a tchán a pak, rodiče tchýně. Minulý víkend právě švagrová přivezla své dva syny ke tchýni na víkend na hlídání. Oba dva chrchlali až hrůza, podávala jim každý den kapky na kašel. Jsou v baráku prostory, které jsme bohužel nucení sdílet. Tudíž tudy chodili i synovci a po té i my. Do styku face to face nepřišli s mými dětmi. Švagrová i s dětmi odjela v pondělí, a v úterý už začal synek stonat. Takže se teď dohadujeme. Já tvrdím, že tyhle respirační onemocnění se všechno přenáší kapénkami, čili se to drží ve vzduchu, a po té to kdokoli může vdechnout a je vystaráno. A tchýně samozřejmě tvrdí, že to tak určitě není, a že to synek chytit od synovců nemohl, protože nepřišli do přímého kontaktu. Tak by mě zajímalo kdo z nás má pravdu a jak to tedy opravdu je...? A nejvíce mě zaráží, že švagrová je vystudovaná zdravotní sestra, a tchýně pracuje v domově seniorů, takže by obě dvě měli vědět jak to je, a že s nemocnými dětmi, se nikde po návštěvách necourá, dokud se nevyléčí poslední příznak nemoci.

@lucifux záleží jak to u něj probíhá a jak bude vypadat při příjmu (měl teploty, teče mu z nosa, smrká, kašle?). Akutní onemocnění zvyšuje riziko při anestezii (a ne že by nezáleželo na typu výkonu, ale důležité je že bude v celkové anestezii), takže děti by měli být k výkonu zdravé. Pokud má někdo chronickou rýmu, nebo po ránu 2x zakašle je rozdíl od akutního nachlazení, proto se to nedá na dálku říct. Předoperační vyšetření už máte? Co na to dětský praktik? Je jasné že odložení by bylo komplikované, ale rozhodně lepší aby byli při nebo po operaci nějaké problémy (nemocné dítě taky nenecháš očkovat apod).