icon

Lysina u osmiletého. Pomůže léčba? Kdy se to zlepší?

majuskakucharka
16. čer 2025

V půlce května jsem synovi na hlavě vepředu našla lysinu vypadnutych vlasů . Cca 2x3cm , byly jsme na kožním a tam nám na to dala locaid mastičku na měsíc natírání každý den (natírání od 10.6.) Jsem z toho psychicky vyčerpaná. Syn se bojí ,že o vlasy přijde úplně . Já se ho snažím uklidňovat ,ale samotné mi to dělá problém. Myslíte, že se to zlepší ? Doktorka vyvodila problém stresu, na kontrolu jdeme až koncem srpna.

Lysina u osmiletého. Pomůže léčba? Kdy se to zlepší?
miryp
16. čer 2025

Tak na fotografii je patrné, že už tam rostou nové vlasy, proč ho tím neuklidníš? Jinak pro klid duše bych zašla ještě k pediatrovi a nechala nabrat krev - padání vlasů bývá spojeno např. s nedostatkem vitamínů skupiny B, D, železa, se špatnou štítnou žlázou...

majuskakucharka
autor
16. čer 2025
@miryp

Tak na fotografii je patrné, že už tam rostou nové vlasy, proč ho tím neuklidníš? Jinak pro klid duše bych zašla ještě k pediatrovi a nechala nabrat krev - padání vlasů bývá spojeno např. s nedostatkem vitamínů skupiny B, D, železa, se špatnou štítnou žlázou...

@miryp já ho tím samozřejmě uklidnuji, jenže se mu to zvětšuje a sám si to kontroluje . Vitaminy jsme začali brát c,d,b se zinkem, po kožní jsem chtěla ,aby mu vzala krev ,ale řekla, že pokud v rodině nemáme štítnou žlázu tak je to prostě ze stresu. Syn je astmatik,alergiky i má atopický ekzém

miryp
16. čer 2025
@majuskakucharka

@miryp já ho tím samozřejmě uklidnuji, jenže se mu to zvětšuje a sám si to kontroluje . Vitaminy jsme začali brát c,d,b se zinkem, po kožní jsem chtěla ,aby mu vzala krev ,ale řekla, že pokud v rodině nemáme štítnou žlázu tak je to prostě ze stresu. Syn je astmatik,alergiky i má atopický ekzém

@majuskakucharka v takovém případě bych se s kožní vůbec nebavila a rovnou volala jeho imunologovi. Může jít o další problém na "imuno úrovni" pro nezvládnutý spouštěč.

majuskakucharka
autor
17. čer 2025
@miryp

@majuskakucharka v takovém případě bych se s kožní vůbec nebavila a rovnou volala jeho imunologovi. Může jít o další problém na "imuno úrovni" pro nezvládnutý spouštěč.

@miryp tak dneska jsem si vydupala imunologii u alergolozky, moc se jí do toho nechtělo ,ale nakonec mi zadanku dala. Tak jsem moc zvědavá jestli z toho vyjde něco, co nám v léčbě může pomoci. Jinak jsem mluvila jak s alergolozkou tak s doktorkou na kožní a je prý normlani ,že nějaký vlásky ještě vypadávají. Léčba locaid emulzí trvá většinou 2-4tydny než úplně zabere. Tak mi držte palce a moc děkuji za pomoc

miryp
17. čer 2025
@majuskakucharka

@miryp tak dneska jsem si vydupala imunologii u alergolozky, moc se jí do toho nechtělo ,ale nakonec mi zadanku dala. Tak jsem moc zvědavá jestli z toho vyjde něco, co nám v léčbě může pomoci. Jinak jsem mluvila jak s alergolozkou tak s doktorkou na kožní a je prý normlani ,že nějaký vlásky ještě vypadávají. Léčba locaid emulzí trvá většinou 2-4tydny než úplně zabere. Tak mi držte palce a moc děkuji za pomoc

@majuskakucharka to je dobře, pokud má rozjetý atopák a alergie, je ten imuno profil fakt na místě. Držím palce, aby to dopadlo co nejlépe pro malého. Mám doma multialergika s uspaným astmatem, tak chápu, jak je to těžké...

knuffel
22. čer 2025

Známí takhle řešili s doktory u syna totéž a víš, k čemu se dobrali? Šikana ve škole. Takže mohli řešit doktory horem dolem, nepomohl žádný... Jen další možnost k zamyšlení.

majuskakucharka
autor
22. čer 2025
@knuffel

Známí takhle řešili s doktory u syna totéž a víš, k čemu se dobrali? Šikana ve škole. Takže mohli řešit doktory horem dolem, nepomohl žádný... Jen další možnost k zamyšlení.

@knuffel šikanu jsme řešili již v první třídě , teď ve druhé už snad ne . Už mi říká všechno i když spadne on sám . Ale začátky byly hrozný. Ale v té první třídě nic neměl, to až teď se všechno začalo dít. Ale čekáme na imunologii. Tak uvidíme a pokud tam bude všechno v pořádku tak víme jistě ,že je to stres. On totiž stresuje i když dostane 2ku , musí být premiant. I když mu vysvětlují, že mi známky jsou jedno, že je hlavní že ho škola bavi, což ho baví.

knuffel
24. čer 2025
@majuskakucharka

@knuffel šikanu jsme řešili již v první třídě , teď ve druhé už snad ne . Už mi říká všechno i když spadne on sám . Ale začátky byly hrozný. Ale v té první třídě nic neměl, to až teď se všechno začalo dít. Ale čekáme na imunologii. Tak uvidíme a pokud tam bude všechno v pořádku tak víme jistě ,že je to stres. On totiž stresuje i když dostane 2ku , musí být premiant. I když mu vysvětlují, že mi známky jsou jedno, že je hlavní že ho škola bavi, což ho baví.

@majuskakucharka Šla bych asi teda po té psychice víc...

majuskakucharka
autor
24. čer 2025
@knuffel

@majuskakucharka Šla bych asi teda po té psychice víc...

@knuffel no uvidíme dle výsledků. Pak budeme chytřejší

majuskakucharka
autor
28. čer 2025

Tak přidávám aktualizaci, výsledky imunologie perfektní, vše negativní, jen snížený vitamin D, ale to my dáváme pravidelně. Teď ještě brala pediatricka krev na hormony jestli má v normě a ještě budeme v pondělí odnášet tři vzorky stolice ,kde se udělají testy na parazity. Ale zatím podle doktoru to je psychika, stres co prý v pubertě většinou děti mají . 🤦 My prostě taky musíme mít všechno.

budouci_maminka
30. čer 2025

Ja bych diteti nasla psychologa. Jestli to ma ze stresu a celkove ma nastaveni ze se hrouti z neuspechu, tak by mi par sezeni za to stalo.
To ze tobe jsou jeho znamky jedno a opakujes mu to, neznamena, ze on to vnima a vidi stejne. Naopak bych s tim neotalela, je jeste malej, alespon si muze osvojit zklidnovaci techniky, ktery jako kdyz najde, az prijde ta opravdova puberta.

majuskakucharka
autor
30. čer 2025
@budouci_maminka

Ja bych diteti nasla psychologa. Jestli to ma ze stresu a celkove ma nastaveni ze se hrouti z neuspechu, tak by mi par sezeni za to stalo.
To ze tobe jsou jeho znamky jedno a opakujes mu to, neznamena, ze on to vnima a vidi stejne. Naopak bych s tim neotalela, je jeste malej, alespon si muze osvojit zklidnovaci techniky, ktery jako kdyz najde, az prijde ta opravdova puberta.

@budouci_maminka není to o tom ,že by se hroutil, ale prostě chce být dobrý ve všem . Já když byla malá ,byla jsem taky takova. Hlavně jde o to, že je na kluka strašně citlivý a s jeho povahou mi psycholog určitě nepomůže. Nebo spíše takhle, nemyslím si, že by tahle diagnóza byla tak úmorná, abych zabírala místa někomu, kdo to opravdu potřebuje. Byla jsem opět na kožní a ta mi říkala že alopecie Area je u dětí ve věku 7-10 let zcela běžná , a může to mít více faktorů na spouštění. Já třeba když jsem ve stresu tak mě bolí břicho, můj syn když je ve stresu zvrací i když nemá co . Krevní výsledky testů mu vyšli v pořádku až na zvýšenou mírně hladinu jater. Ale to bude z těch prášku na alergii a těch všech kortikoidů co bere na alergii i astma .

miryp
30. čer 2025

Je fajn, že tu fyzickou stránku věci jsi podchytila a doktoři vše překontrolují. Nicméně po doplnění informací o šikaně a jeho nastavení je zřejmé, že je třeba zaměřit se i na tu psychiku. Z toho, co popisuješ, je zcela evidentní, že jeho sebevědomí a sebehodnota jsou díky šikaně na bodu mrazu a že honba za jedničkami je jen snaha dokázat ostatním i sobě samému, že je dobrý člověk. Psycholog je v jeho místě rozhodně na místě...

ovecky
30. čer 2025

Vypadavani vlasu se objevuje 3 mesice po stresu. Ja to mivam taky. Muzete koupit v lekarne sprej na zmrazeni/prokrveni kuze. Osobne pouzivam Biosil a vlasovou vodu Ducray. Je draha, ale zabira do tydne.

majuskakucharka
autor
30. čer 2025
@ovecky

Vypadavani vlasu se objevuje 3 mesice po stresu. Ja to mivam taky. Muzete koupit v lekarne sprej na zmrazeni/prokrveni kuze. Osobne pouzivam Biosil a vlasovou vodu Ducray. Je draha, ale zabira do tydne.

@ovecky my dostali zatím od kožní locaid emulzi, tak to máme mazat měsíc každý den a potom Ob den . Doktorka říkala ,že to mohlo být i z toho, že několikrát za sebou v roce prodělal bronchitidu, jelikož na to opravdu trpí. Koupili jsme i šampon přímo na lysiny a vypadávání vlasů . Ten teda máme používat 2x týdne po dobu jednoho měsíce. Doktorka říkala, že růst vlasů je na dlouho hlavně ta alopecie u dětí, ale že za rok si na to ani nevzpomenu . Myslíte ,že tu vlasovou vodu může i 8,5lete dítě ?

knuffel
30. čer 2025
@majuskakucharka

@ovecky my dostali zatím od kožní locaid emulzi, tak to máme mazat měsíc každý den a potom Ob den . Doktorka říkala ,že to mohlo být i z toho, že několikrát za sebou v roce prodělal bronchitidu, jelikož na to opravdu trpí. Koupili jsme i šampon přímo na lysiny a vypadávání vlasů . Ten teda máme používat 2x týdne po dobu jednoho měsíce. Doktorka říkala, že růst vlasů je na dlouho hlavně ta alopecie u dětí, ale že za rok si na to ani nevzpomenu . Myslíte ,že tu vlasovou vodu může i 8,5lete dítě ?

@majuskakucharka Nic proti, ale jsi zacyklená, furt řešíš vodičky, mastičky, kožní, šampony, vodičky, ale ne příčinu.
Ten psycholog by pomohl nejvíc, otevři oči...

budouci_maminka
30. čer 2025
@majuskakucharka

@majuskakucharka "s jeho povahou mi psycholog nepomuze" - ja si myslim, ze je to presne naopak. Psycholog je prave od toho, aby povahu odhadl a spolecne pomohl najit bezpecny smer zpracovavani stresu. Lepsi podchytit driv, zvlast kdyz ti osmilete dite blinka ze stresu, nez pozdeji, kdy se situace muze zhorsit. Neni to banalita.

ovecky
30. čer 2025
@majuskakucharka

@majuskakucharka ano, je to volne prodejne

majuskakucharka
autor
1. črc 2025
@knuffel

@majuskakucharka Nic proti, ale jsi zacyklená, furt řešíš vodičky, mastičky, kožní, šampony, vodičky, ale ne příčinu.
Ten psycholog by pomohl nejvíc, otevři oči...

@knuffel zacyklená ? 😂 To znáš nemyslíte vážně, můj syn není psychicky na zhroucení. Jen je ve stresu ze školy, je introvert a vím jistě,že kdybych ho dotáhla k psychologovi, tak mi tam bude jen brečet a bude sedět a neřekne ani slovo. To je podle mě horší psychická zátěž

majuskakucharka
autor
1. črc 2025
@budouci_maminka

@majuskakucharka "s jeho povahou mi psycholog nepomuze" - ja si myslim, ze je to presne naopak. Psycholog je prave od toho, aby povahu odhadl a spolecne pomohl najit bezpecny smer zpracovavani stresu. Lepsi podchytit driv, zvlast kdyz ti osmilete dite blinka ze stresu, nez pozdeji, kdy se situace muze zhorsit. Neni to banalita.

@budouci_maminka já když jsem ve stresu tak mě chytá břicho, jako podle mě každý si stresem procházíme nějakým způsobem. Někdo jí,někdo zvrací, někdo chodí na WC. On už teď je z těch všech kontrol a doktorů mimo, nemá rád doktory celkove a kdybych ho dotáhla ještě k psychologovi tak mi tam akorát bude brečet a neřekne ani slovo . Mám ho tomuhle dalšímu stresu vystavit ? Přeci znám svoje vlastní dítě. Peru se za něj co jen můžu, snažím se mu pomoci, snažím se mu ukazovat lásku a vše kolem aby ten stres ustupoval . Ale tohle mu zatím udělat prostě nemůžu. Dneska jsme byli na trichologickem vyšetření v klinice a sama paní mi řekla, že tam mají hodně klientů hlavně teda děti, co teď poslední dobou mají příznaky alopecie areate. Přemýšlíme spíše, že by jsme zainvestování do mikrojehlickovani co mu pomůže na obnovení vláskových folikul. Psycholog je pro mě až opravdu ta poslední možnost dalšího stresu pro něj .

budouci_maminka
1. črc 2025
@majuskakucharka

@budouci_maminka já když jsem ve stresu tak mě chytá břicho, jako podle mě každý si stresem procházíme nějakým způsobem. Někdo jí,někdo zvrací, někdo chodí na WC. On už teď je z těch všech kontrol a doktorů mimo, nemá rád doktory celkove a kdybych ho dotáhla ještě k psychologovi tak mi tam akorát bude brečet a neřekne ani slovo . Mám ho tomuhle dalšímu stresu vystavit ? Přeci znám svoje vlastní dítě. Peru se za něj co jen můžu, snažím se mu pomoci, snažím se mu ukazovat lásku a vše kolem aby ten stres ustupoval . Ale tohle mu zatím udělat prostě nemůžu. Dneska jsme byli na trichologickem vyšetření v klinice a sama paní mi řekla, že tam mají hodně klientů hlavně teda děti, co teď poslední dobou mají příznaky alopecie areate. Přemýšlíme spíše, že by jsme zainvestování do mikrojehlickovani co mu pomůže na obnovení vláskových folikul. Psycholog je pro mě až opravdu ta poslední možnost dalšího stresu pro něj .

@majuskakucharka ..no a nekdo stres resi sportem, pokecem s kamaradkama, jogou, meditaci, potulením atd... jiny uhel pohledu na reseni priciny (a ne nasledků) jsi dostala 💁‍♀️

miryp
1. črc 2025
@majuskakucharka

@majuskakucharka nikdo tady přece nezpochybňuje to, že svého syna miluješ a snažíš se pro něj dělat první poslední. Za jeho fyzično jsi schopna a ochotna vypustit duši, ale opečování jeho psychiky se bráníš. Můžeš celou péči zahájit tím, že k psychologovi půjdeš sama, popíšeš mu, čím si syn procházel ve škole, jak na to jeho tělo reaguje a můžeš s ním probrat, jak nejlépe se synem pracovat, když tam syna nechceš posílat. Třeba tím zboříš vlastní předsudky ve vztahu k psychologům a pak nebudeš mít problém svěřit syna do jeho péče a tím mu poskytnout komplexní péči...

knuffel
1. črc 2025
@majuskakucharka

@knuffel zacyklená ? 😂 To znáš nemyslíte vážně, můj syn není psychicky na zhroucení. Jen je ve stresu ze školy, je introvert a vím jistě,že kdybych ho dotáhla k psychologovi, tak mi tam bude jen brečet a bude sedět a neřekne ani slovo. To je podle mě horší psychická zátěž

@majuskakucharka Dělej, jak myslíš, kdo jsem já, abych Tě soudila...
A vážně to myslím, když si zlomím nohu, svištím na chirurgii, když mám stresy, svištím kam? Doplň si sama a přeju hodně štěstí.

rencinka87
1. črc 2025
@majuskakucharka

@majuskakucharka pridam jen jeden uhel pohledu pro zamysleni - sama jsem mela odmala, ale hlsvne v puberte ruzny psychicky problemy (dneska by se reklo asi panicky ataky, uzkosti, taky obsedantni myslenky). Doma jsem to rikala, mama se mi snazila nejak pomoct, ale moc to neslo. Jednou jsem se sverila, ze mam strach, ze si neco udelam - jsou to silny a neodbytny myslenky, ze co kdyz si neco udelas a umres - nejsou to klasicky myslenky na sebevrazdu, spis “naopak”. Mamu to zprvu dost vydesilo, resila to s doktorem a nakonec jsme se dohodli, ze teda pujdu k psychologovi. Nevim ani, jestli to nejak zacala aktivne resit, ale po par dnech jsem za ni prisla s brekem, ze jsem urcite blazen a ze si me tam nechaji.
Mama to vyresila podobne jako ty - nikam jsem nesla, protoze me nechtela zbytecne vystavovat stresu a ona prece vi, co je pro me nejlepsi, a ona prece taky ma ruzny svoje uzkosti a netaha do toho hned psychology..
Nakonec jsem se v tom dalsich par let placala sama, pak se to (zrejme i vlivem ustalenych hormonu) uklidnilo.
Vysledek byl ten, ze jsem zacala k psycholozce chodit sama pred par lety a snazim se vyresit si svoje problemy, ktere jsou tu porad - sice jinak prevlecene (poporodni uzkost treba) nebo prave snaha o perfekcionismus, vsechno si udelam sama - coz je opet jen obrana pred uzkosti.
A reknu ti, dala bych nevim co za to, kdyby tehdy mama rekla, ze me samozrejme do zadny lecebny zavrit nenecha (jak to tehdy rekla) a dodala k tomu, ze ale proste spolecne pujdeme, ze se toho nemusim bat, ze jde jen o popovidani a ze nejsem blazen, jen je toho na me moc a potrebuju pomoct. Mozna by moje vzpominky na pubertu diky tomu byly jiny - hezci.

lilian2111
2. črc 2025

Nemůže si vlasy trhat? Stres, psychická nepohoda… trichotilomanie.

majuskakucharka
autor
2. črc 2025
@lilian2111

Nemůže si vlasy trhat? Stres, psychická nepohoda… trichotilomanie.

@lilian2111 nene , je to přesně ohraničené jako alopecie areata, co je u dětí ''pry'' běžná.🤷

lilian2111
2. črc 2025
@majuskakucharka

@lilian2111 nene , je to přesně ohraničené jako alopecie areata, co je u dětí ''pry'' běžná.🤷

@majuskakucharka to si bohužel mysleli i u me. 😉