icon

Opary u dětí. Máte zkušenost?

kyticka569
30. bře 2025

Chci se zeptat jaké máte zkušenosti s oparem na rtu u dětí? Syn se nakazil (nejspíš ode mě- a to i přes veškerá hygienická opatření) asi ve 2 letech. Opar měl od té doby už několikrát. Začalo to jako herpetická stomatitida. Teď se mu opar opakuje tak 4x ročně. Vždycky po nějaké zátěži.
Jak a v jakém věku začaly opary vašim dětem? Jak často na se jim opakují? Zlepšilo se to vekem? Co vám na ně nejlépe zabírá? Za jak dlouho po oparu dáváte dítě do školky?

kacka1994
30. bře 2025

@kyticka569 taky se synovi delaji. Ne stresem ale kolem nemoci tak nejak. Nekdy pred, jindy po. Je mu 5 a ma to tak 3x rocne. Dostane herpesin mast a jak to neni infekcni- zmeni se to proste a nejsou tam puchyre ale strup, tak supajdi do skolky - hoji se mu to tak 2-3tydny, ale doma je tak tyden. Poprve byval dyl.

mafulin
30. bře 2025

Osvedcila se mi propolisova tinktura u mě i děti. Sice to stipe, ale do druhého dne se to většinou krásně zatahne a opar se nezvetsuje.

timyb
30. bře 2025

Ještě doplním, že se doporučuje při oparech dávat vitamin B. Zabírá nám také potřít opar dračí krví.

l_
31. bře 2025

Plny souhlas s @timyb .. becko beru celorocne uz, kdyz cejtim svedeni rtu, nebo mi neni hej beru vyssi davku.. a je to lepsi..
V prvnim kroku pak cokoliv co vysusi a v druhem neco at to moc nepraska.. docela se mi osvedcil carmex z dm.. kolikrat pouzivam jen ten, nebo chvilku herpesin a pak carmex.. je fajn i na popraskane rty apod..

kyticka569
autor
31. bře 2025

@kacka1994
Díky za odpověď. Akorát si říkám, proč někdo na ty opary trpí a někdo vůbec. Když prý ten vir máme v sobě skoro všichni. Syna lituju. Je to nepříjemný. Přitom špatnou imunitu nemá on ani já.

monaluza
31. bře 2025

@kyticka569 Měli jsme to podobně, taky jsem kluky nakazila a první infekce byla dramatická v podobě kruté stomatitidy. Od té doby občas opar mívají, sami si řeknou, že je potřeba to řešit. Dávám jim B-Komplex v kapkách a do toho HerpeNorm (od Barneys je v kapslích, dá se vysypat na lžičku a s těmi kapkami, co mají pomerančovou příchuť, se to jakž takž dá pozřít).

erchia
31. bře 2025

Soucítím, upřímně je to jedna z věcí, které se bojím, že syn jednoho dne chytí opar ode mě...
Nicméně, docela se mi osvědčila probiotika, díky nim mívám už opary méně, než dříve, a když už se objeví, tak se daří se jich o to rychleji zbavit.
Pravdou tedy je, že stačí si párkrát probiotikum nedat, at už ve formě jogurtu, nebo tabletky, a "milý" opar se rád připomene.
Takže to není systémové řešení, ale aspon by to mohlo zapadnout do skládačky "potlačení projevu"... A celkově mají probiotika pomáhat na imunitu, tak se toho zatím držím.

A opravdu soucítím, fakt se toho bojím, hlavně, aby si to pak nedej bože nepřenesl tam dolů...
Nicméně držím palce, at se povede najít cestu, aby vás to tolik netrápilo... 🍀
Je fakt na nic, že to je relativně lehce získatelné, ale přitom v jistých ohledech dost rizikové, když by třeba jednou měl vlastní děti, nebo při kontaktu s novorozenci už ted...
No držím prostě palce 🙂

rencinka87
31. bře 2025

@kyticka569 u syna to same - herpeticka stomatitida - ve ctyrech letech, byl to ocistec, od te doby se mu parkrat do roka udela. Nelecime nijak, snazim se, aby byl v klidu, obcas maznu sudocremem, mam pocit, ze se mu to pak rychleji vysusi a stahne. Dr. ted naposled, kdy mel fakt velky (uz je tretak), doporucila herpesin mast a b komplex.
Do skoly s tim chodi, ale vim, ze si dava pozor, obecne nehrozi, ze by se delil o svacinu nebo o piti, a kdyz ma opar vi, ze si musi davat vic pozor.
Mladsi syn trpi na impetigo (maly flicek u pusy), tam nechodi do skolky dokud se to nevysusi, dr rika aspon tyden, ale bohuzel vim, ze nekteri rodice treba s oparem deti do skolky posilaji bez problemu 🤷🏼‍♀️

rencinka87
31. bře 2025

@kyticka569 jinak ja treba v sobe vir oparu mam, ale opar se mi udelal poprve ted pred pul rokem v 37 po extremni zatezi, kdy jsme behem dvou dnu sami s manzelem prestehovali cely byt, do te doby jsem ho nikdy nemela, prestoze manzel na ne trpi a ted tedy i starsi syn. Takze je to asi hodne o imunite, co pusti a co uz ne.

kyticka569
autor
31. bře 2025

@erchia
Já myslím, že dolů se to snad nepřenese. To je jiný druh viru. Myslím, že HSV 2. A ten na puse je HSV 1. Tenkrát mě to vůbec nenapadlo, ale myslím, že jsou celkem fajn ty náplasti zamezí se tím přenosu. Já si teď lepim na opar doma klidně i normal náplast a opar je tím krytý. (Škoda, že mě to nenapadlo dřív)U nás taky dcera (6let) opar nikdy neměla a syn a já ano, a to jsem ho fakt nepusinkovala, když jsem měla opar. Jinak u nás ve školce jsou děti s oparem hodně často.

kyticka569
autor
31. bře 2025

@rencinka87 já myslím, že v čím nižším věku to dítě dostane ten vir do těla, tak tím spíš se mu bude ten opar opakovat. Že když se nakazis az jako dospělá, tak si a tím tělo líp poradí a opar se opakovat nebude. Přítel se ode mě třeba nenakazil nikdy a to spolu žijeme 15 let.

kyticka569
autor
31. bře 2025

@monaluza No u nás taky ta stomatitida byla zatím nejhorší nemoc, co kdy měl. Jinak má právě průběh nemocí vždycky celkem mírný. Třeba oproti starší segre. Ta je častěji nemocná s horším průběhem, ale na opary zatím netrpí.