icon

Příznaky boreliózy po kousnutí klíštětem: Co sledovat?

lorellin
7. srp 2024

Dobrý den, dceři jsem v neděli ráno vyndala klíště. Musela ho mít déle, už se samo pouštěli a bylo hodně napité. Měla tam jen flicek po kousnutí. A dnes se jí udělalo tohle. Mám zbystrit? V nedeli mela i teplotu a nevolnost, dnes slaby prujem. Ale na priznaky boreliozy mi to prijde strasne rychle, spis nejaka probehla viroza. Jen ta vyrazka okolo kousnuti me znervoznuje. Jestli se to zvětší, půjdeme v pátek k lékařce.

Příznaky boreliózy po kousnutí klíštětem: Co sledovat?
mirin89
7. srp 2024

@lorellin zrovna dnes jsme byli u dr. a shodou okolnosti jsme resili i flek po stipanci, doktorka rikala, ze pokud by to byla borelioza, ze bude cerveny stred, okolo bile kolo a okolo ruzove a pak jeste rikala, ze mame dceru kontrolovat az 6 nedel po stipnuti, ze se kruh muze jeste objevit a ze se nemusi objevit ani v miste stipance, ale kdekoliv po tele...

domza
7. srp 2024

Ještě dodám ze ten flek se pak hodně zvětšuje. Pokud bude mít víc jak 4 Cm a světly stred tak bych zasla za doktorkou.

martulka88
8. srp 2024

@lorellin A nedrbala se? Měla jsem klíště v půlce června, měla jsem ho na sobě dva dny, manžel ho vytahovat a utrhla se hlava. Po 6týdnech jsem tam měla stále flek, občas to strašně svědilo. Byla jsem nakonec u dr. (pro klid duše) a říkal, že flek může mizet i několik měsíců (bude to 2 měsíce a stále ho tam mám). Já bych plašila, kdyby se to zvětšovalo a hlavně je typické to "kolo a střed".

misha31
8. srp 2024

Ne, tohle zatim jako borelioza nevypada, pokud mam soudit dle fleku. Mela jsem nedavno

urtica
8. srp 2024

@mirin89 To není úplně pravda, sice je to typický vzhled, ale erythema může vypadat všelijak. Já třeba měla čistě rudou skvrnu, a bylo to tam...
https://www.bayarealyme.org/wp-content/uploads/...

urtica
8. srp 2024

@lorellin Sledujte, co to bude dělat dál...pokud by se zvětšovala, vzala bych to rovnou na infekční.

lorellin
autor
8. srp 2024

Moc děkuji za rady....no dneska jsem stejně celý den v práci, tak uvidím co to udělá do zítra...blbý je, že v sobotu odjíždíme na dovolenou, ale snad to bude ok....

martulka88
8. srp 2024

@lorellin Test na borelku ti dříve, jak 6 týdnů od vyndání, neudělají. Takže stejně budete čekat

mariti
8. srp 2024

@martulka88 To s testem je sice pravda, jenže já třeba dostala ATB hned, bylo to tedy dost typické i s tím mezikružím ,takže to MUDr vyhodnotil, že nebylo na co čekat. A jsem ráda - častokrát slyším ve svém okolí, že se někdo léčil s borelkou nebo mu na to přišli pozdě (či vůbec), a nezřídka mají lidi trvalé následky, a to i závažné. Nechci strašit, ale fakt bych to nepodceňovala.

martulka88
8. srp 2024

@mariti Tak pokud je typický flek, tak tam asi test není potřeba. Ale v příspěvku tam není typické. Samozřejmě, může se to rozjet, ale test neudělají. Jen max. dojít k mudr, aby to viděl.

nikca94
Autor odpověď smazal