icon

Problémy se zácpou u sedmiměsíčního dítěte. Mám se obávat?

denisazn
11. říj 2025

Ahoj,
chtěla bych se zeptat a možná si popovídat s někým, kdo to měl/má obdobně stejně jako my.
Mám 7mi měsíční holčičku. Od narození měla problém s prdiky. Byla hodně plačtivá a později se přišlo na ABKM (neměla krev ve stolici ani ekzém) jen bolavé bříško a pláč. Stolice byla jednou za týden, ale přisuzovali jsme to k tomu, že je plně kojená (pouze večer um Neocate). Já držím eliminační dietu.
Už asi něco přes měsíc jsme na příkrmech a občas trpěla zácpou, dali jsme Laxik a pomohl. (Švestková šťáva, cvičení, aj. Co se běžně doporučuje jsme zkoušeli a nic nefunguje). Kakala i sama i když teda hodně tlačila až do ruda a někdy s pláčem, nejlépe se vykakala vždy v autosedačce. Snažím se ji dávat hodně pít, ale čaj ani vodu nechce.
Teď poslední dobou kaká, ale jen třeba 1× za 3 dny a to ještě s pomocí. Na gastru to řešíme, ale zatím jsme se dočkali jen rady vynechat mrkev atd.
Mám strach, aby to nebylo něco horšího.. Mám se obávat Hirschprungovi choroby nebo něčeho jiného? Máte někdo zkušenost? Předem děkuji 🙏🏻

miryp
12. říj 2025

Mnohem pravděpodobnější je to, že ti zácpou reaguje na jinou surovinu, kterou konzumuješ.

martivit92
14. říj 2025

@denisazn záleží jaké příkrmy dáváš, mám 6 měsíčního a také měl zácpu. Vysadila jsem banán, mrkev a na večer kaši a přesnídávky s rýží. Dělám hodně své přesnídávky zeleninové a vždycky tam dám kvalitní olivový olej, přesnídávky ovocné prioritně švestka/hruška a je to o dost lepší 🙏🏼 a příkrmy dávám jen 2x denně (1x zeleninová a 1x ovocná) jinak plně kojím. Malý taky trpěl na prdíky strašně moc a stolici měl 1x za 7-10 dní (když byl plně kojen) teď kaka denně nebo co druhý, max třetí den.