icon

Proč se Linola Fett nesmí používat na slunci?

simca128
8. bře 2022

Ahoj holky, dneska sem byla s malou na trimesicni kontrole a mame od narozeni ekzem a rikam dr ze pouzivame linola fett ze ji to krasne zhojilo a uz ma hladkou kuzi mazu ji tim preventivne uz protoze ji to krasne promasti ale k otazce on mi rekl doktor ze se linola fett nemuze pouzivat na slunicku trikrat sem se ho zeptala proc a neodpovedel nak pak mluvil o necem jinym a neodpovedel mi na to proc se nesmi
Tak se tu ted pidim vsude na netu a nikde nemuzu najit
Nevite proc se nesmi pouzivat na slunicku? Nebo neslysela ste nektera otom? Psala sem i na fb na strankah linola ale pochybuju ze se tam nekdo ozve
Dekuju za odpovedp

zelenaesmolda
8. bře 2022

@simca128
co rika pribalovy letak?

simca128
autor
8. bře 2022

@zelenaesmolda nic prave jen ze se nema pouzivat dyl jak ctyri tydny

neomenia
8. bře 2022

To bude kvůli fotosenzitivite. Mela by pak vyrážku.

simca128
autor
8. bře 2022

@neomenia aha dekuju za opoved

simca128
autor
8. bře 2022

@neomenia a zeptam se proc se nesmi pouzivat dyl jak ctyri tydny? Je to v pribalovym letaku
Ja myslela ze u ni zustanu kdyz maly sedla

alva11
8. bře 2022

Je to nesmysl. Riziko fotosenzitivity u Linoly není, lze ji používat neomezeně dlouho, na slunce se s ní smí, je to běžné emoliens.

simca128
autor
8. bře 2022

@alva11 i v pribalovym letaku je ze se nesmi pouzivat dele nez 4 tydny
A zas proc by doktor rikal ze se sni nesmi na slunicko

sarrita
8. bře 2022

A není to proto, že nemá ochranný UV faktor, tak by se dítě mohlo spálit...

alva11
9. bře 2022

@simca128 Proč to říkal netuším... Ale opravdu u Linoly není důvod, proč by měl být se sluncem problém. V SPC není napsáno, že se nesmí používat více než 4 týdny, ale že snášenlivost byla prokázána po dobu 4 týdnů. Případně tam můžou být alibistické kecy typu déle používejte pouze po poradě s lékařem... pravděpodobně proto, že je i na lékařský předpis.

simca128
autor
9. bře 2022

@alva11 je tam v pribalovym letaku napsano bez porady s lekarem nepouzivejte dele nez 4tydny
Takze to znamena ze se nema pouzivat dyl jak ctyri tydny

simca128
autor
9. bře 2022

@alva11 ale enchapu proc je na recept kdyz je volne prodejna ja dostala na ni recept jednou od kozni a cena byla stejna jako na volnym prodeji

alva11
9. bře 2022

@simca128 Něco tam napsat musí, bych řekla...
Úhrada pojišťovnou je asi historický relikt, dříve bylo úhrad více a postupně se léčiva přesunula do volného prodeje, ale některé se stále drží. Něco pojišťovna hradí, tuším jestli cca polovinu.

simca128
autor
10. bře 2022

@alva11 to nevim teda ze by hradila mela sem ji na recept a platila sem stejnou cenu jako volny prodej

alva11
10. bře 2022

@simca128 Ano, je tam částečná úhrada. Ale pokud lékař zatrhne hradí pacient, pak hradíš celé sama.

tasimia
10. bře 2022

@simca128 ty ja Linolu používala v létě a nikdo mě na to neinformoval a Mala úplně v pohodě. A používáme ji déle než 4 týdny, je to jediné co malé zabírá na obličeji když se ji tam ukáže atop.

tasimia
10. bře 2022

@simca128 a hlavně si nějak nedokážu představit že by někdo namazal dítě jen krémem a šel ho vystavit sluníčku. Já jsem normálně malou mazala Linolou, jak to zaschlo a šly jsme ven tak krémem s ochranným faktorem.

simca128
autor
10. bře 2022

@tasimia tu fett ju?

simca128
autor
10. bře 2022

@tasimia no ta fett moc nezasycha teda

tasimia
10. bře 2022

@simca128 ano. Ten krém v tubě, a teda mě nepřijde, ze by po něm byla tak mastná. Samozřejmě ji nemazu, před venkem. Ale ráno, při převlékání a ne vrstvu sádla 🙂.

simca128
autor
10. bře 2022

@tasimia tak ven se sni namazat muze je vhodna do zimy ma to tam napsany

simca128
autor
10. bře 2022

@alva11 a jeste se zeptam jakto ze si si tak jista ze se muze uzivat dlouhidobe ze je to proste klasicky krem kdyz je vtom letaku napsano o tech ctyrech tydnech🤔

alva11
11. bře 2022

@simca128 Jsem dermatolog.