Šilhání SOS. Máte zkušenost? Jak jste řešili?

evaeva123
4. bře 2022

Ahoj,
Syn 5 let má na každém oku kolem 5,5 dioptrie a na levé oko je tupozraky. První 4 měsíce co nosil brýle v nich nesilhal a vše vypadalo dobře. Najednou před cca měsícem začal šilhat i v brýlích. HODNĚ. Cvičíme, jak doma tak odborně, pořád si hraje oko- ruka atd. On je celkem v pohode ale ja teď spíš řeším i sebe. Když pominu ty jasne zdravotní potíže do života které z toho plynou tak já opravdu nechci aby šilhal do budoucna. Straně mě to mrzí za něj. Co si budeme povídat lidé jsou různí a už jen při představě že by chtěl s někým chodit, pohovor do práce, denní interakce toto je prostě strašně viditelná věc. A bude s tím mít velké problémy- to je fakt. Strašně mě to poslední dobou tíží. Máte někdo zkušenost třeba že by tomu pomohla operace nebo jak jste to řešili a řešíte? Zní to asi hrozně ale chci udělat vše proto aby s tím nemusel žít celý život a cítit se méněcen atd. Za rok jde do první třídy... ani si nechci představit ty nahodilé komentáře protože objektivně je to opravdu moc. Jen si to představim a chce se mi plakat. Díky

verka86
4. bře 2022

@evaeva123 kamarádka byla na operaci a oči má teď dokonalé, oko ji neutíká a děsně ji mrzelo, že tyhle operace nebyly za našich dětských let. Říkala, že děti je mají zdarma a platí si je jen dospělí. Je to ale tři roky zpátky, tak nevím, jak je to teď. Každopádně bych za sebe volila operaci. Žádná hrůza to není. Dceři hrozí tupozrakost po mě, tak se modlím, aby v tomto směru byla po tatínkovi.

majus6
4. bře 2022

@evaeva123 To se na to prislo az v 5 letech? Mne se na to prislo taky pozde, kolem 5. roku, cvicila jsem, nosila okluzor a hodne se to spravilo, neni to ani videt, na operaci jsem nesla. Taky mam zbytkovou tupozrakost, ale nic hrozneho. Vydrzte, nasledujicich par let mate posledni sanci to ovlivnit.

evaeva123
autor
4. bře 2022

@majus6 ve 4,5 letech on je velký sportovec absolutně to na něm nebylo poznat. Pak v polovině srpna minulého roku ze dne na den začal šilhat. Má to dědičné po dědovi. Ja ani manzel bryle nenosíme. Doktor říkal že to mozek držel extra dlouho když začal šilhat takto pozdě.

helabella
4. bře 2022

Byla jsem na dvou operacích a bohužel se to vždy časem vrátilo -- teda spíš přehouplo na druhou stranu. Mám to oko tupozraké a prostě ho nejde udržet, když kvůli tupozrakosti nespolupracuje. Občas mě to šilhání štve -- když se na někoho podívám a on se dívá za sebe na koho že se to dívám. Ale lidi, kteří mě znají, tak nikdo z ních neřeší. Manžel je na mě tak zvyklý, že je schopný se pohádat, že nešilhám 🙂

jirovapa
4. bře 2022

@evaeva123 dcera taky šilhá (plus má kataraktu v obou očích) a šilhání se u ní bude řešit časem operativně (až bude mít dostatečný časový odstup od operace katarakty), nyní nosí na šilhaní okluzory a pomáhá to. Zeptejte se svého očního lékaře a ten vám poradí. Ale co jsem byla s dcerou v nemocnici na dětském očním oddělení, tak operace šilhaní je tam častá 🙂.

majus6
4. bře 2022

@evaeva123 Možná to nebylo vidět vizuálně, že šilhal, ale ta tupozrakost je následek toho, že dobře neviděl a nevytvořily se kvůli tomu dráhy v mozku, tak snad se vám podaří nyní co nejvíc zachránit. Kvůli tomu, že mám strabismus jako vrozenou vadu, vodím děti od půl roka věku každý rok na oční na kontrolu a díky tomu se u syna zachytila včas krátkozrakost (ve 4 letech), už tam měl drobnou tupozrakost, ale brýlemi se to do půl roku podařilo srovnat. Kdybych s nimi nechodila preventivně, tak by se na to přišlo až v 5 letech na preventivní prohlídce a v tomto věku je každý rok neskutečně důležitý. Podotýkám, že vidět na něm nebylo vůbec nic, na blízko vidí dobře a že nevidí dobře na dálku jsme v tomto věku nepoznali (že malé dítě nepřečte plakát, číslo autobusu... nezjistíš).

evaeva123
autor
5. bře 2022

@majus6 ano to vím jen říkám, že protože to nešlo poznat nebyli jsme na ocnm dříve a pediatr na povinných kontrolách take nic nezjistil :( to víte že si to vycitam. Screening oči by měl být povinný ve 2 letech pro všechny a bylo by. My jsme byli nak ostrově před 6 týdny kdy mu snížili okluz9r jen na 2 hodiny denně a doktorka byla nadšená jak se krásně rozkoukal a že super. Do 3 tydnu na to silha v brýlích tak že....No strašně moc :( on to tupozrake oko drzi krasne když má okluzor ale jak ho sundá obě oči se mu rozjedou.

majus6
5. bře 2022

@evaeva123 Držím palce, je dobře, že už to řešíte, ještě to není ztracené. Hlavně mezi 3letou a 5letou prohlídkou jsou 2 roky, kdy se řada věcí může projevit a nezjistí se to.