Zaléhání uší a odstranění krčních mandlí. Máte zkušenost u dítěte?

peligrosa
11. dub 2023

Ahoj. Dcera 9 let ma posledni rok velky problem s neustalym zalehanim usi. V aute s ni nejde vydrzet, uz ji bohuzel zalehaji i doma v klidu. Ma silene zachvaty, ze pry neslysi, ze ji to zaleha, az to boli, vyvadi, breci. Byly jsme u 4 ruznych vyhlasenych ORL lekaru v ruznych mestech v kraji. Dostala sondy, zkousku sluchu atd, vsichni se shodli, ze je zdrava. Nezabiraji ani kortikoidy, strikani do nosu, balonky, nic. Je to cim dal horsi. Jeden jediny dr ORL rekl, ze by jedine reseni bylo odstranit nosni mandle. Ostatni rikaji, ze je ma v poradku. Takze ted nevime, co delat. Na operaci je objednana za 2 mesice. Vahame, jestli to pomuze, jestli ji vubec nechat operovat. Mste nekdo stejnou zkusenost? Nema zanety, jen silny pretlak v usich.

neomenia
11. dub 2023

Zeptám se z jiné strany: Kdy to začalo? Jak je to dlouho? A co se u vás v té době dělo?

Pokud je zdravá a nic se nenašlo,bude to psychosomatické. V takovém případě operace asi nepomůže.

normalnimatka
11. dub 2023

to je teda dost divný.... a že by 3 doktoři z ORL přehlídli tak obří mandli, že z toho zalejhaj uši, a ten jeden tam teda při troše "dobré vůle" tu zvětšenou mandli viděl, a hned se jal ji nechat odoperovat.................. to je trochu podezřelý, ne?

ty mandle se projevujou i jinak, nejen zalíháním uší. dýchá pusou nebo nosem? chrápe v noci? zní jako že má ucpaný dutiny? má opakovaný rýmy, kašle? pokud si na všecko odpovíš v negativním (jakože normální je samozřejmě dejchat nosem), pak to mandle rozhodně nejsou.

pokud jsou, můžeš zkusit něco na oplasknutí mandle, na operaci nikdy. je velká, i kdyby mandli měla, velmi brzo z toho vyroste, resp. tělo doroste mandli a bude to ok. kdyžtak mi napiš do zprávy, napíšu zkušenosti.

normalnimatka
11. dub 2023

jinak v názvu máš krční mandli. se zalíháním uší, když už, tak teda souvisej mandle nosní..:D asi ses jen uklikla.

ono teda je bohužel normální, že od doktorů nic na řešení mandlí nezabírá, včetně kortikosteroidů atd... ale jako fakt mi přijde jako kravina, aby 3 doktoři neviděli žádnej problém (i ty uši vykazujou nějaký změny, když jsou těma mandlema tlačený, je to prostě poznat.) a bylo to zvětšenou mandlí......

spíš se zamyslet, co dcera vlastně nechce slyšet

martt
12. dub 2023

@peligrosa Mne trhali mandle když mi bylo 11 let. Trpela jsem od první třídy na časté záněty dutin a mne to hodně pomohlo. Ale pokud u vás je problém poslední rok zkusila bych se nejdříve zaměřit na psychosomatiku jak už tu píši holky nademnou. A ne jenom na dceru , ale i na vás rodiče. Spousta děti přejímá problémy svých rodičů na sebe aniž bychom to chtěli . Co se změnilo před rokem? Vytrhnout mandli můžeš dceři nechat vždycky.

peligrosa
autor
13. dub 2023

@neomenia nedelo se nic, prijde mi ze to ma od covidu a tj.cca rok a pul.

normalnimatka
13. dub 2023

@peligrosa a jak další příznaky? má jako permanentní rýmu? chrápání? dejchání?

petramana
13. dub 2023

tak klidne to muze byt postcovid syndrom... plno lidi ma treba tinitus - piskani v usich... doporucuju skupinu na fcb Pacienti s covidem v cr a na slovensku... je tam plno pripadu, treba nekdo poradi...