icon

Způsobuje slaný pot u sedmileté dívky cystickou fibrózu?

monik111
31. led 2025

Dobry den, jdu pro radu. Pred par dny jsem cetla o Cyst. fibroze a prvni co jsem letela…oliznout si dite. No a samo ze jsem slanost citila😣. Jasne ze jsem hned cetla vse co se naslo a jsem z toho na nervy. Dnes jsme byli u mudr na krev po nemoci a hned jsem to na ni vybalila. Ta na me kouka jak na blazna, ze slanej pot ma kazdej a ze jestli se bojim CF, tak to pry by vypadala jinak.
Ale vite jak to je…nemyslim ted na nic jinyho.
Nehraji mi do karet prave ty priznaky. Nebyva nemocna, jen skolka byla klasicky ryma, usi….ale jen prvni ty prvni dva roky…..pak skoro dva roky nic zavratnyho. Az ted v listopadu mela zapal plic a ted anginu. Takze dvoje antb po trech mesicich.
Dalsi vec…v peti letech trochu min rostla, takze chodime i na endokrinologii, kde ji delali spoustu testu. Nastesti se ten rust rozbehl, tak na kontrolu jdem az za rok. Je to takovej hubenourek. Moc tomu jidlu neda a je hodne akcni, takze i to malo vybeha🙈
Traveni ma myslim v poradku, bobek pevnej kazdy den.
Proste ja nevim, na kasle netrpi, traveni dobry….jen ten slanejsi pot 😰 kterej sem nikdy vlastne ani nezaregistrova…az ted co ji furt olizuju
Mate nekdo zkusenost u starsich deti, ze by se to projevilo az ted? Nebo kdyz to blbe napisu….jsou vase ditka taky slanejsi?
Moc diky za pripadne rady nebo zkusenosti🙏

1pomnenka
31. led 2025

Já nevím, ale každý pot je slaný. Kdo se víc potí, je slanější. Já bych to neřešila.

enoli
31. led 2025

@monik111 vždyť se dělá test v porodnici, ne?

rosalindamelinda
31. led 2025

Ty joudo, přijde mi to jako nějaká paranoia - podezíravost z toho, co všechno moje dítě má za nemoci a vztahování nesmyslných příznaků k nějaké konkrétní nemoci... dost šílené... jsi jako nějaký rentgenový robot, který svoje dítě snímá a testuje, od hlavy až k patě a zjišťuje, co mu všechno není.... lítání po doktorech, nesmyslná vyšetření.... no, tak dneska při pátku mám fakt dost 😕
Nedivím se, že na tebe doktorka koukala jak na blázna, zkus lékařům věřit a rada nad zlato, nech svoje dítě v klidu růst, ať nemá z dětství vzpomínky jen na doktory 😉

traveller007
31. led 2025

Na cystickou fibrózu se dělá screening z patičky všem dětem už v porodnici. Pokud by se zjistila, už to dávno víš.

monik111
autor
31. led 2025

@rosalindamelinda my prave po doktorech nelitame….ale tohle me proste trochu vystrasilo. Ale omluva Vam…nechtela jsem vam zkazit den🙏

monik111
autor
31. led 2025

@traveller007 ano dela….to me taky trochu uklidnuje, ale vite jak to je🙈diky moc

miryp
31. led 2025

Obáváš se nemoci, kterou novorozenecký screening vyloučil a nesedí na ni ani vývoj dítěte? Mně by opravdu zajímalo, jak své 7leté dceři vysvětluješ, že jí chodíš oblizovat, na mě by naše děti koukaly jako na blázna. Každý člověk má slaný pot, fakt každý.

platera
31. led 2025

Neboj se, cystická fibróza je součást screeningu v porodnici (testu z krve z patičky). Pokud by tehdy něco zjistili, kontaktovali by tě. Můžeš být v klidu🙂.

monik111
autor
31. led 2025

@miryp no nehraje mi tam do karet ta hubenost- nepribirani na vaze🙄. Ale budu verit, ze by se to proste projevilo uz kdyz byla mimi nebo proste driv.
Tak ja ji neolizuju jako vylozene jazykem, to by koukala😂oliznu si rty…dam ji pusu-oliznu svoje rty a jsou jak “slanecek”. Tak jsem z toho proste trochu vyplasena.
Ale diky moc😊 jedem zitra na hory, tak snad me tahle myslenka pusti🙈

monik111
autor
31. led 2025

@platera dekuji😊

drep
31. led 2025

Hele a olízla jsi někdy svůj pot? Já když doběhám, tak jsem taky slaná, ty mapy, co máme na trikách, ve kterých makáme, je usazená sůl. Navíc CF je součástí screeningu novorozenců

miryp
31. led 2025

@monik111 no proto jsem se ptala, neb jsem si představila, jak jí sjíždíš jazykem 😂 Kdybych měla řešit hubenost, tak bych spíše vylučovala anémii, bezpříznakovou celiakii či alergie, než že by mě napadla CF.
Jak už psala drep, olízni sebe poté, co se zpotíš a uvidíš...

helen_h
31. led 2025

@monik111 Já myslím, že je to myšleno u miminek, když je maminka pusinkuje a jsou slané, měla by zpozornět, protože malinké děti se ještě takovým tím slaným potem nepotí. Ale sedmiletá školačka, to už je něco jiného, to už není mimino, tam už probíhají běžné procesy.

monik111
autor
31. led 2025

Holky diky, mate asi pravdu🙏ze ten pot je problem u tech miminek🙈
Ale date do vyhledavace slany pot u deti….a vyjede jen CF. Tak me to proste trochu vydesilo.
Jeste jednou diky za reakce🍀

veruuu_kubesovic
31. led 2025

@monik111 víš co je mnohem horší🤔? Smrt z vyděšení 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ aneb strejda Google něco píše, a ty hned hledáš jakýkoliv priznak...
To už máš slušnou paranoiu🫣🫣🫣

zlataberta
31. led 2025

S CF se děti rodí, nezískají ji během života....odhalí se brzy po narození....tvoje dcera ji určitě nemá, myslím, že za sedm let života by se projevila.

lenickakl
1. únor 2025

Zatim me teda nenapadlo olizovat svoje dite. Ale lecit by ses mela hlavne ty se svoji hlavou.

martivit92
1. únor 2025

@monik111 můj syn má 10let, od malička se potí jako blázen, stačí aby chvilku běhal a je úplně mokrý ať je zima nebo teplo. Večer když spí, tak býval věčně spoceny (teď už spí jen trenkach) . Období kdy nebyl 2 roky nemocný a po dvou letech mononukleóza, neštovice, zánět průdušek a teď zase rok klid... Takže klid a má tréninky 4x týdně a po tréninku můžu ždímát ty věci. 🤣 A je zdravý 😉

fouskovi
1. únor 2025

@monik111 hlavně v klidu tyhle šílený výjevy 🙈