Novorozenecká žloutenka. Jaká je hranice pro svícení? Co znamenají zvyšující se hodnoty?

Zodpovězené
17. srp 2019

Dobrý den,

mám chlapečka, který se narodil v probíhajícím 36. týdnu těhotenství. Já mam RH faktor mínus, on plus, protilátky u něj nebyly.

V nemocnici se 2x svítil kvůli žloutence, pokaždé 48 hodin. Po 12 dnech (5. srpna) nás propustili domů s hodnotou 161. Je pořád dost žlutý a spavý, proto naše paní doktorka bere odběr krve a kontroluje to. Ve čtvrtek (8. srpna) měl hodnotu 229 a doktorka nás poslala do nemocnice, udělali mu odběr moči - vše v pořádku a řekli, že na svícení to není a poslali nás domů. Včera (12. srpna) měl syn 3 týdny a byl na dalším odběru, hodnoty 245. A paní doktorka zase zvažovala nemocnici. Zítra máme jít na další odběr. Chci se zeptat, kde je momentálně ta hranice na svícení, když mu jsou tři týdny a není donošený? A také zda to něco znamená, když se ty hodnoty pořád ještě zvyšují?

Plně kojíme. Někde jsem četla, že se bilirubin pak odbourává pomaleji a doporučuje se převařovat mateřské mléko nebo na den dva přejít na umělou výživu?

Moc děkuji.

Dobrý den,

odpovídám se zpožděním, snad Vám bude moje odpověd' ještě platná.

Hodnota bilirubínu, kdy je nutné zahájit fototerapii, je určena Hodrovým - Poláčkovým grafem. Je to hodnota měnlivá, nebot' zohledňuje stupeň zralosti/ nezralosti novorozence, dále zda se jedná o kolizi v Rh systému ( pozitivní/ negativní Rh faktor ), dále kolizi v ABO systému ( krevních skupinách ). Při vyšetření krve se též sledují hodnoty jaterních enzymů, krevní obraz, zánětlivé parametry....

Čili konkrétní hodnotu bilirubínu, kdy je už nutné zahájit fototerapii Vám nemohu určit. Důležité je, aby novorozenec měl dostatečné kojení ( za 2 - 3 hodiny, i během noci ), měl pravidelné přírůstky na váze ( cca 20 g / 24 hodin ), dostatek stolic ( vylučuje se jimi bilirubín ) a po dobu žloutenky byl pravidelně kontrolovaný pediatrem, včetně náběrů krve.

U lehce nezralého novorozence s Rh pozitivním faktorem a matkou s Rh negativní, může žloutenka může trvat i několik týdnů. Převařování mateřského mléka, popř. dočasné převedení na umělou formuli, nebude mít zatím výrazný efekt.


Přeji Vám krásný zbytek dne.
MUDr. Lenka Emmerová