icon

Může mít dítě vývojovou disfázii?

Včera ve 22:39

Ahoj holky, chtěla bych znát váš názor, jestli je možné, že by syn měl vývojovou disfazii. Jedna odbornice to tvrdí. Nikdo jiný (ve školce, logopedka) mi nic takového neřekli. Jediný problém, který syn má je špatná výslovnost, která se ani dlouhodobou péči výrazně nezlepšuje. Začal mluvit pozdě (ve 3), teď je mu 6, na logopedii chodíme od 4,5 roku. Posun opravdu minimální. Proč si myslím, že nemůže mít vývojovou disfazii: zcela rozumí dlouhému zadání úkolu od malička, mluví od začátku gramaticky správně, jen výslovnost šílená, dokáže vydržet u dlouhé pohádky, příběhu, dokáže příběh převyprávět, ví o čem je, má bohatou slovní zásobu, umí rozlišit podobná slova (tyká, tiká).
Jedna známá logopedka, říkala, že existuje něco v tom smyslu jako sluchová disfazie, ale to je za mě taky blbost ne? To by nevydržel pohádku, nebo by tomu nerozuměl.
Vyznáte se někdo? Je opravdu možné, že by disfazii měl?

xnikax1
Včera ve 23:32

@anonym_autor můj syn vyvojou disfazii má..potvrzena na logopedii..od malička rozumí úplně všemu...je soběstačný...ale slova vyloženě patlá,neumí skloňovat, časovat...mluvit začal taky až ve třech...ale na logopedii docházíme hned od začátku..a budeme ještě prý dlouho.. jediné štěstí,že se narodil v září a půjde do školy skoro v 7..takže má čas.

xnikax1
Včera ve 23:38
@xnikax1

@anonym_autor můj syn vyvojou disfazii má..potvrzena na logopedii..od malička rozumí úplně všemu...je soběstačný...ale slova vyloženě patlá,neumí skloňovat, časovat...mluvit začal taky až ve třech...ale na logopedii docházíme hned od začátku..a budeme ještě prý dlouho.. jediné štěstí,že se narodil v září a půjde do školy skoro v 7..takže má čas.

@xnikax1 ale ještě abych dodala ,tak synovi je teď teprve 4,5 roku a pokrok je neuvěřitelný..a taky jsme byli na foniatrii kvůli sluchu a ten byl v pořádku.

anonym_f37cff
Dnes v 05:19

My máme diagnostikovanou orofaciální poruchu. Od dvou let chodíme 2x týdně na logopedii. Mluvit začal až měsíc před 4. narozeninami, ale výslovnost nic moc. Do té doby jen pár slovíček, zvuků a gest. Porozumění má výborné. Je to živý neposeda a rád schválně neposlouchá a dělá pravý opak 🙈

anonym_fe0e55
Dnes v 05:41

též mám doma dysfatika, už je tedy na druhém stupni, logopedie zlehka přes pět let, první dva roky to bylo nic moc, pak se začal chytat, na začátku druhé třídy už v podstatě dohnal vše, co měl.. u nás potvrzeno v PPP/SPC