Autosedačka. Kterou vybrat?

ivetabut
4. srp 2021

Doporucite, kterou autosedacku vybrat? Jsou to novější verze, ale nevím čím se moc liší od původních.

Britax Römer KING II 2021
Tobi Authentic Cognac 2020
Maxi-Cosi Tobi 2020

Vážíme 9.4 kg v 10 měsících.

Děkuji

cherie24
4. srp 2021

@ivetabut doporučuji stránku na fb děti proti směru a podívat se na videa, co se děje při čelním nárazu s dítětem ve směru a v proti směru 🙂

slunea
4. srp 2021

Do vajíčka se už nevejde? Jinak bych jako pokračovací určitě volila protisměrnou. Bývají na výběr buď na isofix, kategorie do 18kg, hodně z nich je otočných, pohodlně se do nich dítko usazuje. Nebo na pásy do 25kg, ty zas umožní jezdit bezpečně i větším dětem. Pak jsou ještě Joie Steadi a Stages, na pásy, protisměr do 18kg. Nemají moc místa na nohy, ale jsou nejlevnější.

aselluska
4. srp 2021

Tak tady se s dovolením připíchnu. Kamarádky mě bičují za můj výběr, podle nich ne bezpečných, autosedačky. Podle mě naprostou v pohodě a dostačující.

slunea
4. srp 2021

Dokud člověk nenabourá, je každá autosedačka dostačující ;)
@aselluska

pe_tu_ss_ka
5. srp 2021

@ivetabut doporučuji také skupinu na FB, jak píše
@cherie24. Syn jezdil ve vejci (cybex cloud q) ještě v 15 nebo 16 měsících - 12kg a kolem 80cm. A do pokračovací Axkid minikid šel až tehdy, kdy mu přečuhovala hlava z vejce (nohy nevadi). A určitě bych šla do protisměru, a sedaček, které splní Plus test ( žádný dtest a ani adac) - jako jediný test zkoumá nápor na krk dítěte a zaobírá se opravdu jen bezpečností. A jestli můžu doporučit, tak i obchod Centrum autosedaček, jsou zaměření pouze na autosedačky a jsou tam školení prodejci. Hlavně můžete zkusit zda autosedačka sedne prckovi a do auta.

jolana24
5. srp 2021

@ivetabut Můžu se zeptat, proč zrovna takovej výběr? Protisměr je pro takový prcka bezpečnější. Navíc z těch dvou bych nedoporučila ani jednu. King je moc širokej a vhodnej pro větší děti, protože jinak kolem sebe mají moc místa a Maxi cosi celkově nedělá nějak extra skvělý pokračovací sedačky. Mají nedostatečnou boční ochranu a opěrku hlavy. Levná obousměrná kvalitní sedačka je třeba Joie Stages

g_m
5. srp 2021

Obě děti měly Britax Romer King II a byli jsme maximálně spokojení. Oba do ní taky přecházeli v cca 10 měsících, ve vajíčku už se vztekali a byli těžcí. V protisměru bych u nich rozhodně neuspěla, potřebovali vidět ven a chtěli mě pozorovat a pro mě to bylo příjemnější, protože jsem jen natáhla ruku a podala jim křupku/rohlík/hračku a viděla jsem, co dělají i já sama. Jo, jasně, měla bych se podívat na videa a měli by správně být v protisměru co nejdýl, ale já bych neměnila za klasickou sedačku.
Doporučuju zajít do obchodu a klidně si sedačku vyzkoušet, byli jsme tak taky, paní byla super a hezky poradila a my viděli, jestli je sedačka vhodná nebo ne. Měla jsem vybranou Joie, ale ta byla hrozná a odešli jsme právě s Britax.

jana_zofie
5. srp 2021

My se na ne sli podivat do kamenne prodejny. A skoncili jsme s Joie do 18 kg. A to jsem po ni puvodne vubec netouzila, chtela jsem sedacku proti i po smeru a cena nebyla rozhodujici. Jenze - ono se v ni male libilo (nerozdil od jinych)! Takze jak rikaji, ze ta a ta sedacka je strasne pohodlna a Joie ne, tak zalezi i na diteti. Nema Isofix, takze kdyz jsem u nasich, prehozeni je otazka minut a jde zapnout i do tech jejich extremne kratkych pasu. Jo a taky je vcelku rozumne velka, takze s prichodem druheho prcka bychom se dozadu mohli vlezt vsichni tri. Proste bych si byt tebou zasla do specializovaneho obchodu. Zjistite, co se bude hodit prave vam a rovnou i vyzkousite co na to spunt.

slunea
5. srp 2021

@g_m syn se taky ve vejci vztekal. V pokračovací protisměrné už byl spokojený, protože viděl z okna. Na to, abychom na sebe viděli, máme zrcátko. Podávání věcí taky není problém, ani se nemusím moc natahovat. Dám jim to k hlavě a tam si to převezmou.

lizzie02
5. srp 2021

Takové dítko určitě do protisměru, takže ani jednu 😊 z pokračovací protisměrky vidí krásně ven, to je pro někoho kdo tvrdí, že se ve vejci vztekaji a nevidí 😊 normálně jsou zrcátka, takže na děti je vidět, věci podám také bez problémů 😉 my máme dvě Axkid Minikid (čistý protisměr do 25kg) děti 3r a druhý skoro rok, doporučuji skupinku Děti proti směru, protože hodně záleží i na autě a sklonu sedaček 😊

pe_tu_ss_ka
5. srp 2021

@slunea také máme zrcátko a syn vidí všemi směry, skrz zrcátko u na semafor. Takže to že dítě nevidí (
@g_m ) je nesmysl. A taky synovi podávám kde co, a mám ho blíž k sobě, než kdyby byl posměru. V pokračovacích protisměrných sedačkách jsou výš než ve vejci.
@ivetabut Takže bych se toho nebála. Syn v ní bude, dokud se bude vejít (teď má 100cm a 15kg) a místa i na nohy má pořád hromadu.

zelenaesmolda
5. srp 2021

@ivetabut
takhle male dite by melo byt jeste ve vajickua v zadnem pripade ne v posmerne sedacce!

mdch91
5. srp 2021

Myslim, ze ma ve vajicku vetsina deti vztekaci obdobi, proste chteji byt v pohybu a ne v pololehu. Synovi byly v dubnu 2 roky a v jednom aute jeste ve vajicku jezdi a nevzteka se. Starsi meli taky jako pokracovaci po vajicku romer king, kdyz ted vidim, jak tam plavali, jsem fakt stastna, ze jsou zivi a zdravi.
O protismeru jsem tehdy nevedela, ale uz tenkrat mi prislo dost desive, jak jim vyleti hlava jen pri obycejnym rychlejsim dobrzeni u prechodu treba, v minimalni rychlosti. Ted jsou v protismeru vsichni 6, 6, 2 a nikde zadne hlavy nelitaji.

jolana24
5. srp 2021

@mdch91 Mám to úplně stejně. Starší byl od 10 měsíců v Römer king a měl kolem sebe pořád dost místa, i když už z ní na výšku vyrostl 🙈 Pak jsem se začala zajímat a šel na chvilku ještě do protisměru Klippan Triofix.

jolana24
5. srp 2021

@g_m Promiň, ale tohle mě vždycky baví, když někdo řekne, že protisměr by u jeho dítěte neprošel, ale nikdo, kdo to tvrdí to ani nezkusil 🤷🏻‍♀️ Je rozdíl mít pokračovací sedačku protisměru a vajíčko protisměru. Z pokračovací vidí dítě normálně 🤷🏻‍♀️

g_m
5. srp 2021

@jolana24
@pe_tu_ss_ka
@slunea
Jejdamane, baby, vy jste zase jak pytel vos. Psala jsem, že to tak vyhovuje i mě. Jezdíme daleko autem na dovolené a chci, abych na dítě viděla a mohla s ním v klidu komunikovat.
OK, nezkoušeli jsme, ale jsme max spokojení s Britaxem a děti taky. Já bych neměnila. Toť k otázce autorky. 🙏

jolana24
5. srp 2021

@g_m Já ti to neberu, ale pro děti po vajíčku je protisměr bezpečnější. Nehledě na to, že jestli dítě není nějakej extra puclík, tak King je strašně širokej. Syn měl 15kg, když z něj vyrostl a i tak měl kolem sebe pořád hodně místa. Byla to suprová sedačka před X lety, když zase tolik sedaček nebylo, ovšem lidi zrovna na tomhle typu zamrzli a pořád ho považují za top a to už dávno King ani všeobecně Römer opravdu není

slunea
5. srp 2021

@g_m píšu proto, aby zakladatelka věděla, že tohle nemusí být problém. Taky jsem spokojená s Britaxem (jako značkou).

pe_tu_ss_ka
5. srp 2021

@g_m nebyl to útok, jen že tohle nemusí být problém. Vše se dá zvládnout i s protisměrem (zrcátko a oční kontakt skrz něj, povídání a když je třeba něco podat, tak mám prcka blíž, než v posměru). Je to samozřejmě každého věc, ale třeba bude zakladatelka ráda za rady na protisměr, protože třeba o něm neví (spousta prodejců o tom nemá páru a pak mají argumenty, že se nevejdou nohy, po vejci už je jen posměr, dítěti se tam nemůže líbit, že pak nevidí, apod). Jsou to liché argumenty, a pokud jde o bezpečnost pak zaručeně vyhrává protisměr min do 18kg.

zelenaesmolda
5. srp 2021

@g_m
tak snad budete tak strasne spokojeni i po bouracce

g_m
5. srp 2021

@zelenaesmolda Jo, díky, že nám přeješ 😍

zelenaesmolda
5. srp 2021

@g_m nepreju,jenom me vzdycky bavi ten argument,ze jste spokojeni a nebourali jste...

mysh_me
5. srp 2021

Ja bych se s dovolenim nabourala do tehle diskuze, kdyz tu je hodne odbornic na sedacky 🙂 nemam fb, takze do Deti proti smeru se nepodivam. Jde o to, ze my nemame auto, ale autosedacka se obcas hodi, kdyz nas vyzvednou pribuzni nebo treba jedeme nekam s rodici apod. Mame zatim mimi ve vajicku, to mam pujcene po kamaradcinych detech, takze jsem nevybirala. Logicky se mi nechce do sedacky investovat tolik, jako kdybychom ji vyuzili denne, na druhou stranu nechci ani setrit na bezpecnosti… je to pro nas ale fakt jen okrajove vyuziti, navic to co se doporucuje jako isofix je pro nas nerealne, kdyz sedacku musime prenaset, pokazde je jine auto… co byste doporucily v teto situaci?

jolana24
5. srp 2021

@mysh_me V týhle situaci nejlíp Joie Steadi nebo Stages. Jsou cenově dostupný, kvalitní, poutají se pásem a jdou připevnit po i proti směru jízdy

felixfelicis
5. srp 2021

Mám spoluzacku v USA, kde se jezdí do 2 let v protisměru, nedávno postovala nějakou petici mámy po bouracce, ať dávají rodiče deti do protismernych sedaček jeste dyl, i když už to není povinné. Ale české děti se v nich vztekaji a není na ně vidět, takze to nejde💁‍♀️🤪

jolana24
5. srp 2021

@felixfelicis Já vždycky u těch důvodů, proč to nejde, kvetu 🙄 Hlavně, že jsou matka i dítě spokojený, co na tom, že to neni bezpečný, že jo 🤷🏻‍♀️

zelenaesmolda
5. srp 2021

@mysh_me
ja bych si poridila kvalitni vejce protoze vejce po detech kamaradky bude pravdepodobne uz za hranou zivotnosti.Nepises ani jestli je to kvalitni vejce nebo nejake z trojkombinace.
Jak velke mas dite?To je taky dulezite protoze dite,ktere samo 2 mesice nesedi nepatri do pokracovaci sedacky.

slunea
5. srp 2021

@mysh_me doporučuju taky Joie Steadi. Z protisměrných nejlevnější, jednoduše se poutá, nemá isofix, takže relativně lehká (Stages je už větší a náročnější na pásy, v některých autech nemusí vyjít). Máme ji jako rezervní sedačku, když vezeme synovce nebo když posílám k rodičům obě děti.

mysh_me
5. srp 2021

@jolana24 @slunea dekuju moc za tipy! Budu vedet po cem koukat 🙂

anis87
5. srp 2021

@jolana24 Ja v zasade naprostou souhlasim se vsim, co pises. Ale jen napisu svou zkusenost, ze nekdy opravdu dite je natolik nespokojene, ze rodicum nekdy nezbyde nez kapitulovat. Dcera sla z vajicka pomerne brzy, tusim nekdy ve 13 mesicich, rvala v nem, a rvala a rvala a rvala, az se dusila. A my teda hodne cestujeme, takze nebylo zbyti. Kamaradka mi tehdy nabidla na pujceni protismernou otocnou Joie (uz nevim typ, je to skoro 3 roky zpet). Vydrzeli jsme to 14 dni (kazdy den jsme s ni jeli aspon kousek). Rvala a rvala a rvala. Tak jsme zkusili koupit posmernou od Kiddy. A byl klid 😃 Proste to fakt neslo. Ono se dobre reaguje, ze to neni duvod a je pro nas dulezitejsi spokojenost nez bezpecnost. Ale ja jsem se opravdu necitila bezpecne, kdyz jsem kamkoli jela sama se rvoucim zalykavajicim se ditetem, tech chyb jsem pak za volantem delala mraky. Ale souhlasim s tim, ze je potreba to aspon minimalne vyzkouset a pak teprve rict, ze to fakt nejde 🙂
A k tomu teda nemame vubec dobrou zkusenost s panem z Centra autosedacek v Cestlicich, nepusobil na nas tedy moc jako nekdo, kdo tomu kdovi jak rozumi. Ted mame druhou dcerku, a protismer az nastane cas na pokracovaci sedacku zase urcite zkusime, modlim se, aby to proslo 🙏 Jen netusim, kde budeme vybirat, protoze do CA uz manzela po te zkusenosti nikdy nedostanu 🤷‍♀️