icon

Jak na ukončení registrace na Úřadu práce a pojištění?

terkaterka31
8. pro 2025

Dobrý večer, prosím radu.
Od minulého roku, konkrétně od srpna jsem vedená po skončení rodičovského příspěvku na úřadu práce.
V listopadu mi paní na úřadu říkala že je možnost aby mi zdravotní pojištění platila pojišťovna, jakožto osobě pečující o dítě do 7 let.
Syn ještě do školky nechodí.
Volala jsem na pojišťovnu a tam mi řekli že ano, jen musím ukončit docházku na úřadu práce.
Takže stačí když zítra pošlu na úřad práce email že žádám o ukončení na úřadu práce?
A pak se přihlásit na pojišťovně?
Děkuji.

marketa1218
8. pro 2025

@terkaterka31 Já jsem si to tedy vyřizovala osobně, ale ano. Odhlasila jsem se z evidence úřadu práce a šla se nahlásit na pojišťovnu . Tam chtějí akorát rodný list dítěte. Podmínka je, že dítě musí být ve školce jenom na dopoledne, aby byla zachována ta péče o dítě. Ale píšeš, že tvoje ještě nechodí. 🙂

sinorina
8. pro 2025
@marketa1218

@terkaterka31 Já jsem si to tedy vyřizovala osobně, ale ano. Odhlasila jsem se z evidence úřadu práce a šla se nahlásit na pojišťovnu . Tam chtějí akorát rodný list dítěte. Podmínka je, že dítě musí být ve školce jenom na dopoledne, aby byla zachována ta péče o dítě. Ale píšeš, že tvoje ještě nechodí. 🙂

@terkaterka31
@marketa1218 od nového roku tam budou změny, péče o dítě bude pojišťovnou hrazena jen do sedmi let a už nebude omezený pobyt dítěte ve školce nebo v družině

xnikax1
8. pro 2025
@sinorina

@terkaterka31
@marketa1218 od nového roku tam budou změny, péče o dítě bude pojišťovnou hrazena jen do sedmi let a už nebude omezený pobyt dítěte ve školce nebo v družině

@sinorina takže když se zeptám jak trubka. Mám syna ,kterému byli v září 4 roky. Jsem od té doby hlášena na pojišťovně. Syn chodí do školky jen na 4 hodiny denně,když není zrovna nemocný..což je skoro pořád. Od nového roku ,by mohl být ve školce i na spaní a já hlášena pořád na pojišťovně?

j.a.n.i
9. pro 2025
@xnikax1

@sinorina takže když se zeptám jak trubka. Mám syna ,kterému byli v září 4 roky. Jsem od té doby hlášena na pojišťovně. Syn chodí do školky jen na 4 hodiny denně,když není zrovna nemocný..což je skoro pořád. Od nového roku ,by mohl být ve školce i na spaní a já hlášena pořád na pojišťovně?

@xnikax1 Ano, mohl

j.a.n.i
9. pro 2025

@terkaterka31 No, nejsem si jistá, jestli to stačí mailem, pokud nemas elektronicky podpis. Ale melo by to jit asi pres Jendu.

xnikax1
9. pro 2025
@j.a.n.i

@xnikax1 Ano, mohl

@j.a.n.i moc děkuji za odpověď,to jsem vůbec nevěděla. Paní z pojišťovny mi jen emailem napsala,že budu muset mít od nového roku nové čestné prohlášení,jinak nic.

prejeta_zaba
9. pro 2025
@sinorina

@terkaterka31

@sinorina co v tom případě brání být hlášená na pojišťovně a normálně u toho pracovat? (Nestrhává se zdravotní z mého, ale ze státního)

j.a.n.i
9. pro 2025
@prejeta_zaba

@sinorina co v tom případě brání být hlášená na pojišťovně a normálně u toho pracovat? (Nestrhává se zdravotní z mého, ale ze státního)

@prejeta_zaba pokud normálně pracujes, tak samozřejmě i normalne platíš zdravotní

jolysek
9. pro 2025

@terkaterka31 ano, odhlášení stačí normálně emailem, elektronický podpis není potřeba

prejeta_zaba
9. pro 2025
@j.a.n.i

@prejeta_zaba pokud normálně pracujes, tak samozřejmě i normalne platíš zdravotní

@j.a.n.i s touhle úvahou mi přišla účetní, že to jde. V zásadě si říkám, proč to nevyužít. 🤷‍♀️

j.a.n.i
9. pro 2025
@prejeta_zaba

@j.a.n.i s touhle úvahou mi přišla účetní, že to jde. V zásadě si říkám, proč to nevyužít. 🤷‍♀️

@prejeta_zaba No, nejde... Tedy jasne, pokud si vydelas na dpp a budes pod tou hranici pro placeni zdravotního, tak jo, ale tomu nerikam normalne pracovat, to je maximálně brogada.

alexhonza
10. pro 2025

Dobrý den, ahoj zaujala mě tato diskuze, protože řeším podobnou situaci. Když se tedy přihlásím jako osoba pečující o dítě do 7 let, tak za mě zdravotní platí pojišťovna, nebo i já sama něco doplácím?

jolysek
10. pro 2025
@alexhonza

Dobrý den, ahoj zaujala mě tato diskuze, protože řeším podobnou situaci. Když se tedy přihlásím jako osoba pečující o dítě do 7 let, tak za mě zdravotní platí pojišťovna, nebo i já sama něco doplácím?

@alexhonza zdravotní platí stát, nic se nedoplácí

j.a.n.i
10. pro 2025
@alexhonza

@alexhonza Pokud nemáš žádný příjem podléhající placení zdravotního, tak platí stát a nic nedoplacis. Pokud jsi při péči OSVČ nebo pracuješ na smlouvu podléhající placeni zdravotního, tak ho samozřejmě normálně platíš, pouze pro tebe neplatí minimální vyměřovací základ.

alexhonza
10. pro 2025
@j.a.n.i

@alexhonza Pokud nemáš žádný příjem podléhající placení zdravotního, tak platí stát a nic nedoplacis. Pokud jsi při péči OSVČ nebo pracuješ na smlouvu podléhající placeni zdravotního, tak ho samozřejmě normálně platíš, pouze pro tebe neplatí minimální vyměřovací základ.

@j.a.n.i Děkuji za zprávu 🍀

alexhonza
10. pro 2025
@jolysek

@alexhonza zdravotní platí stát, nic se nedoplácí

@jolysek Děkuji za zprávu 🍀