Nárok na podporu a mateřskou po ukončení nemocenské?
Ahoj, umí prosím někdo poradit?
Pracovní poměr mi končí k 30/6. V této společnosti jsem pracovala přes 1,5 roku, myslím, že takový průměr čisté mzdy byl kolem 17-18tis. Předtím jsem taky byla několik roků vkusem zaměstnaná a bylo odváděno vše, co odvedeno být má. Od 15/4 jsem ale na nemocenské a nemocenská by mi měla být ukončena až k 5/7.
Jsem po zákroku, ke všemu těhotná a toho 30/6 budu na začátku 5mesice těhotenství
Můžu jít na UP po ukončení nemocenské? Dostanu podporu? Z čeho se v takovém případě podpora počítá?
A budu mít taky nárok na mateřskou? A ta by se počítala z čeho?
Děkuji moc všem.
@sisa158 ahoj, mne nemocenská ukončena k tomu termínu určitě bude. Už teď se cítím fakt fit a vymýšlet si něco nebo lékaře přesvědčovat, se mi úplně příčí...
@maja12maja Jasně to chápu. Nárok na podporu v nezaměstnanosti by jsi mít měla.
@sisa158 tyjo, no, štve mě celá ta situace. Po 7 letech bez nemocenských se rozhodnu změnit zaměstnání, v novém mám smlouvu na 18 měsíců, stane se mi nehoda a ještě ke všemu otěhotním a teď, abych se bála, že dostanu nějakou korunu 🤣
@maja12maja Pokud se nahlásíš na pracák počítej s tím, že ti budou hledat práci. Samozřejmě záleží na jakou paní narazíš.
@maja12maja Když řekneš, že za 2 měsíce nastupuješ na mateřskou, tak ti určitě práci hledat nebudou. Nějakou podporu určitě taky dostaneš. Nemocenská je sice vyšší, ale zase musíš dodržovat vycházky a jestli už ti nic není, šla bych taky na pracák…
Když jsem byla těhotná, měla jsem to dost podobně, smlouva do 30/6, věděla jsem, že po mateřské se vracet nechci a budu hledat nové místo, byla jsem taky na neschopence kvůli několika hematomům. Když jsem přestala krvácet a nemusela dodržovat klid na lůžku, neschopenku jsem skončila a šla na 2 měsíce na pracák. Práci mi rozhodně nikdo nehledal.
@maja12maja Jak bylo psano vyse, zalezi na jakou pani narazis, ale upozornuji radeji na to, ze urad prace je instituce ktera funguje pro to, aby ti pomahala hledat praci a tim padem, ze se tam jdes evidovat, tak mas zajem si praci hledat a oni te maji podporovat jak financne tak nabidkou pracovnich mist. Mnohdy se stalo, ze lide rekli, ale ja jsem tu proto, abych si nemusel platit zdravotni pojisteni a zapocitavalo se mi to k duchodu nebo nejlip, kdyz prijdou s tim, ze chtej jen tu podporu. 😅😅 tak jen upozornuji, ze se muze stat, ze potkas babu protivnou a ta ti rekne, ze kdyz jsi tehu a nechces praci, tak si mas zdravko zacalovat sama 😅🫣 takze bych se zdrzela zbytecnych komentaru a klidne rekni, ze se samozrejme praci nebranis, oni te stejne do nove prace nevezmou, kdyz jsi tehu, tak pro ne nejsi perspektivni 😉
Tak jen pro takove info, co pripadne ocekavat v pripade baby protivny, bude-li tam fajn pani, tak neni co resit 😉 pokud ctu spravne, skoncila ti smlouva, takze podporad v nezamestnanosti bude cinit prvni dva mesice 65% z tveho prumerneho mesicniho vydelku, dalsi dva mesice 50%, ale tam uz asi nedojdes, protoze pujdes na materskou 🤗
Tak at se dari 🤗❤️
@lilith_90s ok, díky za radu. Takovou chytrou "lež" využiju. 😃👍
@maja12maja a víte jistě, že zaměstnavatel neprodlouží smlouvu?
@jiss to vím bohužel víc než jistě. V době oznámení, že mě čeká zákrok, byl už vyvěšeny inzerát na mou pozici a jak si mužu dovolit jít na zákrok před létem 😃
Na mateřskou nárok mít budeš, stejně tak na podporu. Neschopenku případně muze prebrat gynekolog a nechat te na ni do nástupu na mateřskou, většina píše neschopenky tehotnym jen tak pro nic. Záleží jestli chceš radši běhat na pracak a brát podporu, nebo byt na te nemocenské.

@maja12maja Ahoj,nemocenskou bych neukončovala až do nástupu na PPM.