Co očekávat při vyšetření na pozitivní HPV virus 16?
Ahoj, obracím se sem s dotazem a zvědavostí ohledně pozitivity HPV viru konkrétně typu 16. Něco jsem si nastudovala, ale... Co mě čeká? Máte zkušenost? Gynekolog mě odesílá na vyšetření do onkologické prevence... Co se tam bude dít, co mám očekávat mi vůbec neřekl. Doporučil mi konkrétní kliniku a tam jsem se nedovolala... Četla jsem článek kde psali že v 70% se díky tomu prokáže rakovina a že je nejrizikovější typ 16 a 18. Za vaše odpovědi budu velmi vděčná, pokud se podělíte. Nevím zda se mám bát, nebo být v klidu. Obavy z toho neznáma jsou strašný...
Zatím máš pozitivní test na přítomnost HPV viru, teď se bude zkoumat, jak vypadá tvůj čípek. Jestli je pořád v pořádku a je tam "jen" virus, nebo jestli už jsou tam přednádorové změny, nebo už je tam nádorová tkáň. Když je tam přednádorová tkáň, tak se dělá konizace.
Zatím můžeš být jen častěji sledovaná.
@barbara93jsemja máte agresivní typ a teď v centru se podívají víc na děložní čípek lékař ho potre vodičkou a když se zbarví je tam nějaký nalez když se nic neobjeví tak vás budou hlídat co 3-6 měs...jinak pokud tam něco lékař uvidí může odebrat biopsii nebo navrhnout konizaci čípku ( odstranění špatne tkáně na čípku ..) která tam nemá bejt
Obecně, většinou si fakt nepomůžeš tím, že se něčeho budeš bát. Ta situace nastane, ať se bojíš, nebo ne. Nám se bát spíš přitěžuje, vyplavují se různé stresové hormony.
V pravěku mělo smysl zdrhat před predátorem a ne s ním jít za každou cenu do boje, strach tam hrál důležitou roli v rozhodování. Strach má pořád smysl, asi není dobré jet na dovolenou do Mexika do oblastí, kde drogové gangy bojují o moc.
Jestli si to dokážeš zpracovat tak, že se dokážeš hodit do klidu a řešit to s nadhledem, bude to plus pro tebe.
Obecně, většinou si fakt nepomůžeš tím, že se něčeho budeš bát. Ta situace nastane, ať se bojíš, nebo ne. Nám se bát spíš přitěžuje, vyplavují se různé stresové hormony.
V pravěku mělo smysl zdrhat před predátorem a ne s ním jít za každou cenu do boje, strach tam hrál důležitou roli v rozhodování. Strach má pořád smysl, asi není dobré jet na dovolenou do Mexika do oblastí, kde drogové gangy bojují o moc.
Jestli si to dokážeš zpracovat tak, že se dokážeš hodit do klidu a řešit to s nadhledem, bude to plus pro tebe.
@levandule_k Já počítám vždy s horší variantou, právě proto aby pak nebyl stres ještě větší... To mě naučila minulost... V rodinné anamnéze máme rakovinu... Mě spíš než nemoci stresují lékaři a různá vyšetření. Proto bych právě ráda měla informace od lidí co si tím prošli oni, nebo někdo blízký. Ať vím co mě čeká dále. 😉
@barbara93jsemja máte agresivní typ a teď v centru se podívají víc na děložní čípek lékař ho potre vodičkou a když se zbarví je tam nějaký nalez když se nic neobjeví tak vás budou hlídat co 3-6 měs...jinak pokud tam něco lékař uvidí může odebrat biopsii nebo navrhnout konizaci čípku ( odstranění špatne tkáně na čípku ..) která tam nemá bejt
@lencaa11 Je to nějak bolestivé? Nebo by se to dalo srovnat s běžnou gynekologickou prohlídkou?
@lencaa11 Je to nějak bolestivé? Nebo by se to dalo srovnat s běžnou gynekologickou prohlídkou?
@barbara93jsemja skrze to že ve vaší rodině je rakovina to nemá dědičné dispozice HPV je sexuálně přenosná nemoc kterou žena může získat prvnim sexuálním stykem - konizace neboli dělá se v lokální nebo celkové anestezii - bipsie je neprijemna ale dá se vydržet
@barbara93jsemja skrze to že ve vaší rodině je rakovina to nemá dědičné dispozice HPV je sexuálně přenosná nemoc kterou žena může získat prvnim sexuálním stykem - konizace neboli dělá se v lokální nebo celkové anestezii - bipsie je neprijemna ale dá se vydržet
@lencaa11 Přenos není ale pouze stykem. My navštěvujeme bazény, sauny, výřivky, chodíme na veřejné WC, občas navštívíme Sw.klub samozřejmě bez výměny partnerů... Nic méně důležité pro mě je vědět co mě čeká aby jsem byla v klidu, jelikož mám zkrátka problém s doktory.
@lencaa11 Přenos není ale pouze stykem. My navštěvujeme bazény, sauny, výřivky, chodíme na veřejné WC, občas navštívíme Sw.klub samozřejmě bez výměny partnerů... Nic méně důležité pro mě je vědět co mě čeká aby jsem byla v klidu, jelikož mám zkrátka problém s doktory.
@barbara93jsemja HPV není přenosné z bazénu ,ani ručník ,ani vířivka atd ...je to pouze sexuální přenosná nemoc ( anální ,orální ,sex , mazlení ) a chlapy jsou přenášeci jejich imunita je rychle hotová že se jich zbaví a žena ho může mít v sobě x let než se ozve ...čeká vás vyšetření čípku kolposkopie a podle toho vam lékař řekne zda tam je nález či ne pokud ano může odebrat vzorek biopsie a nebo rovnou řekne že je potřeba konizace ...když tam nic neni tak vás lékař bude sledovat 3-6 měs ..v centru prevence
ahoj já jsem si tím prošla cca před rokem měla jsem před nádorové změny na čípku gynekolog mne odeslal na onkologické centrum kde mi pan doktor vše do detailu vysvětlil co mne bude čekat atd ... hned mi odebral vzorek na biopsii poté jsem čekala asi 10fnu na výsledky . výsledky bílý pozitivní tak mne poslal do nemocnice na gynekologii kde mi čípek odebrali tedy zasaženou část . pak jsem byla hodně hlídaná musela jsem chodit na kontroly a na stery, asi za půl roku se nález objevil znovu ale nebylo to už tak hrozný už jsem věděla co mne čeká takže znova vyříznutí poté už jsem naprosto v pořádku do dnes .... nemusíš se toho bát můj pán doktor mi hodně kladl na srdce ze psychika je u téhle nemoci nejdůležitější takže mysli pozitivně věřím že i u tebe bude vše v pořádku 🙂
@barbara93jsemja Nevím, jak dlouho jsi se současným partnerem. Ten virus můžeš mít v těle déle i nějaký rok od předchozího partnera, je v populaci poměrně hodně rozšířen.
Nikdo netvrdí, že současný partner měl/má nějakou avantýru, ale chytnout to ve vířivce je nepravděpodobné.
Ještě by mě třeba zajímalo, zda někdo i přes to otěhotněl, co se dělo a jaká fyzika to má.
Ještě by mě třeba zajímalo, zda někdo i přes to otěhotněl, co se dělo a jaká fyzika to má.
@barbara93jsemja na fb je skupinka - konizace čípku je tam plno žen které otěhotněli a lékař je jen více hlídal a nález se jim i změnil
@barbara93jsemja já jsem otěhotněla po pár měsícich po poslední konizaci a i když čípek nebyl úplně zahojený bylo vše ok dnes jsem ve 20tt a ani nepoznám rozdíl že by bylo něco jinak nez u předchozích těhotenství 🙂
Já měla HPV 16, byla jsem na kolonoskopii, následně ma konizaci čípku a jelikož už jsme neplánovali další dítě, byla mi doporučeno odstranění dělohy. Konizace mě nebolela, byla jsem jen v lokální anestezii a hned po odešla po svých.

@barbara93jsemja Moje kamarádka měla taky tohle. Naštěstí ji hlídali, dělali různé testy, nakonec šla na operaci. Jí se z toho opravdu rakovina udělala, ale včas jí operovali.