icon

Je menopauza možná již ve 40 letech?

hankapiiisek
18. říj 2023

Ahoj, může mi někdo poradit jestli je možné mít menopauzu už ve 40?

miryp
18. říj 2023

Ano, je to možné. Od 40 let je menopauza považována za fyziologickou.

blondynka400
18. říj 2023

@hankapiiisek bohužel ano...

berenika39
18. říj 2023

Proč si to myslíš?

lencaa11
19. říj 2023

@hankapiiisek možné je vše záleží na těle každá žena to má jinak

hankapiiisek
autor
19. říj 2023

@berenika39 mám návaly horka, nechuť na sex, kratší menses, únavu, přibrala sem na váze a bolí mě prsa .. Na gynekologii vše v pořádku

lencaa11
19. říj 2023

@hankapiiisek to budou spíš hormony než přechod vyzkoušela bych gynex ,Drnek ,nějaký čaj

miryp
19. říj 2023

@hankapiiisek pokud jsi byla na gyn a je vše ok, menopauza to nebude. To by to MUDr. na utz viděla (soudím z toho, že mi teď MUDr. na základě utz vyvrátila, že by ta poslední podivná MS souvisela s přechodem). Nech si vyšetřit štítnou žlázu, ta tyto projevy umí vyvolat, když je s ní něco v nepořádku.

hankapiiisek
autor
19. říj 2023

@miryp lékařka mi řekla že menopauza se na utz nepozná..... Štítnou žlázu mám v pořádku

jancazao
19. říj 2023

@hankapiiisek mě je 47 a po ultrazvuku mi doktor řekl, že se přechod ještě nechystá, takže myslím, že to poznat jde.

hankapiiisek
autor
19. říj 2023

@jancazao věřím své doktorce když mi to řekla tak to tak beru..... Běžně vím že se chodí na krevní testy tam se to zjistí... Zajímali mě zkušenosti ostatních proto jsem se ptala;)

miryp
19. říj 2023

@hankapiiisek tak věřit tvému lékaři je tvé právo.

1pomnenka
19. říj 2023

Tak snad ti na gyndě nabrali krev na hormony, ne? Jediný správný ukazatel, jestli začíná přechod nebo ne.

hankapiiisek
autor
19. říj 2023

@1pomnenka ne, krev mi nebrala na hormony. Sem objednaná na příští týden- nicméně hormony brát nechci proto sem chtěla zkusit přírodní doplňky

berenika39
19. říj 2023

@hankapiiisek Menopauza je o změně poměrů hormon, jen odběr ti dá víc informací. Přechod nenastane ze dne na den, že by lékař kouknul utz.a řekl "už - ne - zítra- za měsíc". Je to dlouhodobý proces, celá řada změn, které nastávají postupně. Podle výsledků odběru se můžeš s lékařem dohodnout na dalším postupu, pokud máš takové problémy. Dnes se už nepředepisuje hormonální substituce - že by se ty hormony dorovnávaly, ale antikoncepce. Držím palce.

1pomnenka
19. říj 2023

@hankapiiisek Jedině když nabere krev, tak zjistí úbytek hormonů. Nemusíš brát hormony, také bych je nebrala. Přírodní věci nepomáhají, jsou to vyhozené peníze. Těch 5 let uteče jako voda a pak bude klid.

hankapiiisek
autor
19. říj 2023

@1pomnenka možná je to i stresem.

vernerka01
19. říj 2023

@hankapiiisek Mám to úplne ako ty, ešte aj príznaky stejné. U dr všetko v poriadku, povedala, že ak by to bola menopauza, tak je to proste dlhodobý proces, že by to trvalo niekoľko rokov. O žiadnych hormónoch sme sa zatiaľ nebavili. Ešte idem na vyšetrenie štítnej žlazy, ako bolo už vyššie spomenuté. Otehotnieť už neplánujem, tak má dr na žiadne odbery neposlala. O strese už ani radšej nehovorím :D .Tak si počkám, aké budú prípadné skúsenosti ostatných.

hankapiiisek
autor
19. říj 2023

@vernerka01 na štítné žláze sem byla a vše ok

berenika39
19. říj 2023

@1pomnenka v 45 letech klid? Nevím nevím🙂

1pomnenka
19. říj 2023

@berenika39 Ano, pokud by z krve potvrdilo, že se opravdu jedná o menopauzu, tak ta trvá v průměru 5 let. Za 5 let by měla klid. Co je na tom divného? Začne v 45, končí v 50 a přijde mi to normální. I v okolí to tak vidím, 5 let a šlus.

hankapiiisek
autor
19. říj 2023

@berenika39 ano to samozřejmě vím. Můj dotaz zněl zda je to ve 40 letech..
Antikoncepci ze zdravotních důvodů nemohu

hankapiiisek
autor
19. říj 2023

Jinak jsem si zkoušela ten domácí hormonální test na menopauzu a vyšel mi pozitivně, ale těžko říct jak je to spolehlivé

blondynka400
19. říj 2023

@hankapiiisek a co zkusit hormonální tělísko? (hormonálku též nemůžu, ale tělísko je ok) Já to řešila s dr. když jsem mu říkala, že toto bude už poslední (vychází mi cca do 47) a on mi řekl, že to ani náhodou, že ideální je mít tělísko tak do 60, že s tím má super zkušenosti právě na přechod a období po něm. Že je to nejlepší varianta, jak být "v klidu" .

hankapiiisek
autor
19. říj 2023

@blondynka400 ptala sem se na to a prý kvůli cystám na které trpím a anémii to nedoporučuje

blondynka400
19. říj 2023

@hankapiiisek chápu to nehormonální, ale hormonální by vadit nemělo. Měla jsem oba problémy co píšeš a už mám třetí a pohoda. Od té doby jsem neměla ani jednu cystu.

lutu11
20. říj 2023

@hankapiiisek ahoh, ja jsem se taky ptala, jestli to zjisti z krve a horm.profilu. rikal, ze ne. Ze ten horm.profil je ve 40 natolik jinej, ze ho ani nema vyznam delat.