icon

Možnosti těhotenství s diagnózou Sactosalpinx: Sdílené zkušenosti?

bebbana
6. čer 2022

Ahoj, otěhotněla a donosila (přirozeně, či uměle) některá z vás pri diagnóze Sactosalpinx? Mne to zjistili při laparoscopii, která byla původně kvůli něčemu jinému (podezření na mimoděložne těhotenství, ale nakonec se nepotvrdilo, šlo o myom). No a já jsem otěhotněla přirozeně, bohužel ale potratila v šestém týdnu. Tak mě zajímá, jaké jsou moje vyhlídky do budoucna. Doktor mi z nějakého důvodu ponechal oba vejcovody. O této diagnóze se mi ani při propouštění nezmínil, já to pak doma našla až dodatečně v lékařské zprávě. Když jsem si přečetla, co to znamená, tak mě to vyděsilo a zároveň jsem překvapená, že jsem vůbec otěhotněla. Podle toho, co se všude píše by měly být takové vejcovody nefunkční - neprůchozí a uzavřené. Tak jak je možné, že jsem otěhotněla? A jestli jsou teda ty moje průchozí, tak to znamená, že ta tekutina se asi dostává do dělohy a možná proto jsem potratila? Proč mi je tam ale teda lekář pri operácii nechal a neodstranil je? Tolik otázek 🤔

veroniquecz
6. čer 2022

Ano, měla jsem tuto diagnozu, odnosila a porodila jsem přirozeně zdravou a krásnou holčičku ♥️

bebbana
autor
6. čer 2022

@veroniquecz děkuji, to mi dodalo nadeji. A léčila si se s tím pak nějak? Neznamená to probíhající zánět a neměla bych tudíž brát ATB?

veroniquecz
7. čer 2022

@bebbana nelecila, nikdo to neřešil 🤷🏻‍♀️ Otěhotněla jsem přirozeně.

saraca
20. črc 2022

@bebbana u mě bylo podezření na tuto diagnozu, tak se udelala laparka a pry jsem mela nepruchodne vejcovody ( asi 3 mesice predtim mi kontrolovali pruchodnost vejcovodu v jine nemocnici a tvrdili, ze je vse ok) Jiny doktor mi rekl, ze se to muze zmenit v podstate kdykoli ta pruchodnost. Jelikoz me snazeni bylo 4 roky neuspesne, neco nemoholo byt v poradku. Laparkou mi je odstranili, ja sla na Ivf a na 3 pokus jsem tehotna. Asi zalezi, nekdo ma pruchodnost, nekdo ne..

saraca
20. črc 2022

@bebbana

Dalsi lekar zase na uz nic nevidel, ale vzhledem k mym marnym pokusum- laparka byla diagnosticka.

Tva diagnoza mi byla potvrzena. Sastosalpinix by mi dali pryc, tak ci tak. Tak jsem to pochopila.

bebbana
autor
8. bře 2025

Ahoj všichni, chtěla bych po letech obnovit tuto diskuzi, třeba to někomu, komu také diagnostikovali sactosalpinx dodá naději. V lednu se mi podařilo podruhé otěhotnět přirozeným způsobem a jsem nyní v 8. týdnu těhotenstvi (7+1) a všechno je zatím v naprostém pořádku a věřím, že tentokrát už to vyjde. 🤞 Tak nezoufejte, naděje umírá poslední 🙂

luciegar
23. bře 2025

@bebbana ahoj, v prve rade moc gratuluju! 🙂 Pravdepodobne to bude i muj pripad, tak se chci zeptat, jestli jste se snazili nejak prelecit? Vejcovody byly oba dva naplneny tekutinou a tedy neprůchozí pri laparo? Dekuju moc!

bebbana
autor
23. bře 2025

@luciegar ahoj, vůbec ne. Nicméně, už při tom prvním těhotenství jsem otěhotněla na první pokus. Teď při dalším na druhý pokus. Nechapu tedy tu diagnózu, ale na druhou stranu, když to objevili při operaci a viděli to tam na vlastní oči, zřejmě to i nějak "profoukli" a pod., tak mi přijde dost nepravděpodobné, že by se spletly. Ale kdoví. Co tím chci říct je to, že jsem zatím problém s otěhotněním neměla dá se říct vůbec, a to ani předtím, než jsem se dozvěděla, že to vůbec mám. 🤷

bebbana
autor
23. bře 2025

@luciegar a děkuji moc za gratulaci. Navíc mi bude v květnu 37, o to větší je to zázrak. A ano, diagnostikovali mi oboustranní sactosalpinx.

luciegar
24. bře 2025

@bebbana to je zvlastni... ja byla tedkom na laparo, kde mi zjistili nepruchodne vejcovody (naplnene tou tekutinou, bez zanetu) a hned nas zenou do IVF a pak tu ctu tohle. No asi je tam tech aspektu vic. A jestli na tebe muzu jeste jednu otazku, tobe po te operaci take rekli, ze jsou tedy nepruchodne, ze zkouseli profouknout, ale neslo to?

anonym_f1adfa
24. črc 2025
@veroniquecz

@bebbana nelecila, nikdo to neřešil 🤷🏻‍♀️ Otěhotněla jsem přirozeně.

@veroniquecz ahoj, prosím a otěhotněla jsi přirozeně i po tom, co ti ten sactosalpinx laparkou diagnostikovali nebo jsi otěhotněla už před laparoskopií? Jakože v té době tedy mohly být vejcovody ještě pruchozí... Řeším totiž to stejné... Děkuji moc!

veroniquecz
24. črc 2025
@anonym_f1adfa

@veroniquecz ahoj, prosím a otěhotněla jsi přirozeně i po tom, co ti ten sactosalpinx laparkou diagnostikovali nebo jsi otěhotněla už před laparoskopií? Jakože v té době tedy mohly být vejcovody ještě pruchozí... Řeším totiž to stejné... Děkuji moc!

@anonym_f1adfa ahoj, mela jsem žádanku na laparku, ale předtím mě to kontrolovali utz a doktorka konstatovala, že laparka vubec nemá cenu 🤷🏻‍♀️

bebbana
autor
24. črc 2025
@luciegar

@bebbana to je zvlastni... ja byla tedkom na laparo, kde mi zjistili nepruchodne vejcovody (naplnene tou tekutinou, bez zanetu) a hned nas zenou do IVF a pak tu ctu tohle. No asi je tam tech aspektu vic. A jestli na tebe muzu jeste jednu otazku, tobe po te operaci take rekli, ze jsou tedy nepruchodne, ze zkouseli profouknout, ale neslo to?

@luciegar ahoj, omlouvám se, že odepisuji až teď, ale moc sem nechodím. Neřekli mi tehdy k tomu vůbec nic. Já jsem se to vlastně dozvěděla až doma, když jsem si přečetla tu propouštěcí zprávu a googlila, o co vlastně jde. Prostě tam jen bylo napsané sactosalpinx bilat. Nyní jsem ve 28. týdnu.

bebbana
autor
Včera v 16:10

Ahoj všichni, tak u nás vše dopadlo parádně a v říjnu se nám narodila krásná a zdravá holčička Žofinka. Prošla jsem si tedy ještě těhotenskou cukrovkou, ale to už je na jinou debatu. 🫣🤷 Tak se tady mějte hezky a nezoufejte, zázraky se dějí a evidentně je možné otěhotnět i při této diagnóze, jsem toho živoucím důkazem ❤️