icon

Jak jemně odstavit tříletou dceru od kojení?

blanuska22
26. zář 2025

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak odstavit 3 letou dceru. Kojení jsem milovala,ale cítím, že je čas už to ukončit. Bohužel dcera to vidí jinak,a stále si vyžaduje prso jak přes den,tak i v noci. Je mi to líto,ale už mi to není příjemné,ale vůbec nevím jak na to,protože už jsem zkoušela vysvětlovat, že je veliká a že jsou prsa pro miminka, dále jsem zkoušela i přes pláč,ale to mi rve srdce. Prosím o radu,zda to jde nějak šetrně. Nebo nějaké tipy. Předem moc děkuji.

jancazao
26. zář 2025

Musíš být rozhodnutá a opravdu nedat. Říct ze máš bolístku a vysvětlovat a vysvětlovat. Ať pár dní uspává tatínek.

lis6
26. zář 2025

Základem být sama opravdu rozhodnutá, já se toho hodně bála, syn byl závislák, usínal u prsa, vůbec jsem nevěděla, jak to zvládnu. Ale otěhotněněla jsem a kojení mě hrozně bolelo. Tak to bylo jednodušší. Ale musíš si v hlavě stovnat proč to nechceš a opravdu si říct, že to nechceš, ne že sousedka říkala, že kojit tříleté je nechutný. Opravdu je ti to nepříjemné? Opravdu to chceš skončit? Jestli ano, prso nedávej. Uspávání tatínkem já osobně nedoporučuju, ale záleží na každém dítěti i rodiči, já chci být s dítětem, ale někde to určitě může pomoct

blanuska22
autor
26. zář 2025
@lis6

Základem být sama opravdu rozhodnutá, já se toho hodně bála, syn byl závislák, usínal u prsa, vůbec jsem nevěděla, jak to zvládnu. Ale otěhotněněla jsem a kojení mě hrozně bolelo. Tak to bylo jednodušší. Ale musíš si v hlavě stovnat proč to nechceš a opravdu si říct, že to nechceš, ne že sousedka říkala, že kojit tříleté je nechutný. Opravdu je ti to nepříjemné? Opravdu to chceš skončit? Jestli ano, prso nedávej. Uspávání tatínkem já osobně nedoporučuju, ale záleží na každém dítěti i rodiči, já chci být s dítětem, ale někde to určitě může pomoct

@lis6 že by to bylo pro někoho nechutné,mě vůbec nikdy nezajímalo, proto kojim tak dlouho,ale už jsem sama k tomu dospěla. Chtěla jsem do samoodtsavu počkat,ale přišlo to dříve a ano už to chci ukončit. Asi si to představují jednoduše bez stresu, ale ono to tak nejde.

blanuska22
autor
26. zář 2025
@jancazao

Musíš být rozhodnutá a opravdu nedat. Říct ze máš bolístku a vysvětlovat a vysvětlovat. Ať pár dní uspává tatínek.

@jancazao ano to zkouším, už delší dobu ,ale vždy podlehnu a dceři prso dám:( bez samoodtsavu asi to jednoduše nepůjde ,když pak vyměknu.

lenerka1
26. zář 2025

Člověk opravdu musí být sám v sobě si jistý, že teď to chce změnit, musí počítat s tím, že dítěti se to nebude líbit, bude smutné, naštvané cokoli dle jeho nátury a temperamentu. Zase jsme dospělí, dětské pocity bychom měli umět ustát, vyjádřit pro ně pochopení, nabídnout náruč k vyplakání, ale neuhnou jen "protože pláč". Co třeba se dohodnout s malou na kojení jen před spaním a po probuzení ráno? Nebo na určitém počtu za den ( u syna jsme měli na ledničce 3 magnety a za každé kojení jeden sundal, když došly magnety, věděl, že další kojení bude až další den). Ale začátek bude těžký, když je už malá zvyklá, že maminka nakonec stejně mlíčko dá.

lis6
26. zář 2025

Právě o to jde aby sis to vážně rozmyslela, že kojit opravdu nechceš a pak neustoupila, jinak to nude s každým pokusem náročnější. Ale vážně bych spíš v tvém případě zkusila nejprve kojení omezit.

zirafka11
26. zář 2025

Musíš si být 100% jistá a prostě prso nedat, pláč nepláč. Jelikož už jsi párkrát couvla a prso po pláči dala, bude to příště jen horší. Každý neúspěšný pokus to ztěžuje. Prostě jednou a rovnou načisto. Samozřejmě u toho vysvětlovat, hodně (fakt hodně hodně) mazlit a tulit, dávat najevo náklonnost a lásku jinak. Pokud na to zas tak nespěcháš, tak můžeš zavádět pravidla ve smyslu - kojí se jen ráno, 5 min než zazvoní budík apod. Tím si to omezíš a třeba do samoodstavu vydržíš...

korin
26. zář 2025

Je potřeba si to ujasnit hlavně v sobě... U nejmladší ratolesti jsem původně chtěla kojit do 3 let, ale tím, že šlo o o poslední dítě, mi bylo moc líto, že končí jedna etapa. Když měla 4, byla jsem si už jistá a mlíko vyměnila za barbie k narozeninám. Velké holky s bárbínama už se nekojí... U starších dětí jsem to prostě utla, protože jsem tu jistotu měla.

andelka
27. zář 2025

Odjela jsem na dva dny pryč. A po návratu jsem se ke kojení už nevrátila. Synovi byly přesně tři.

izz76
27. zář 2025

@blanuska22 U nás v tomhle věku pomohlo, nebýt spolu všechen čas. Sla jsem 2 měsíce před třetími rokem do práce. Dcera byla s manželem nebo s babičkou, ve 3 letech nastoupila do školky a kojení šlo do kopru. Proste zjistila,ze to nepotrebuje. Byl to,ale postupny proces ktery trval asi 4 měsíce.

martinka0209
29. zář 2025

Být rozhodnutá ,že chceš přestat kojit,jak často kojíš? A co to udělat postupně,líbí se mi ten typ dat třeba 3 magnety na ledničku a dneska maz možnost se napít 3x ,zmizí 3 magnety mlíčko az ráno ,za měsíc ubrat další kojení ,občas nabídnout kravské mléko

20190418
29. zář 2025

Jak píšou ostatní. Prostě nedat. Je to v podstatě jen hra nervů. Nemyslím to tak, že by dcera nějak manipulovala nebo tak něco. Je na to zvyklá a prostě to vyžaduje a používá všechny prostředky, které má - pláč. Ale jsou ji tři roky, kojení nepotřebuje a i to zvládne pochopit. Jen to musíš ustát. Ja bych žádné postupné omezování neradila. To je jak s kouřením. Taky malokdo přestane postupně... můžeš zkusit dát výměnou nějakou odměnu pro velkou holku (ať už hračka nebo něco, co mohou jen větší děti) a taky ten odjezd na pár dni, po kterém už se ke kojení nevrátíte, může pomoci. Věř tomu, že když jednoduše nedáš, tak to ve finále bude trvat jen pár dni než si dcerka zvykne.

eviicka
29. zář 2025

Souhlasím s ostatními. U staršího jsem věděla, že musím skončit (a šlo to) ve 2,5 letech. Jednou (byla jsem ten den po narkóze) jsem na usnutí nedala a vydržela.

U mladšího jsem to zkoušela ve 3 letech, protože "už se zdálo, že je čas". A neprošlo to 🙂, nakonec jsem to vzdala. V den čtvrtých narozeninám jsem se s ním domluvila a nebyl problém.
(Obě děti jsem tedy kojila pouze na usnutí a v noci)

petrasipkova1
1. říj 2025

Nedokázala bych to přes pláč, přestala jsem kojit ve 4 letech syna, už dlouho jsme si o tom povídali a pak jednou, když chtěl strašně koupit jednu hračku, mu strejda řekl, že je to pro velký chlapy a když přestane pít mléko, tak to spolu dojedou koupit, synek se hecnul a sám už nechtěl. Hotovo šmitec. Bez nějakého problému. Dcera se odstavila v roce a půl, když jsem měla prasklou bradavku, strašně to bolelo, ona to viděla a už se nikdy nenapila. Takže to nebylo plánované. Asi ve 3 letech bych zkusila namazat bradavky genciánou a prostě prsíčka jsou nemocná, mléčko není a nabídla mléko třeba z hrnečku z cucátkem a potulit. Syn pak ještě chvilku prsa hladil a spal se mnou.