icon

Jak odnaučit dítě usínat na prsu a dudlat?

martivit92
22. říj 2025

Mám ještě malé miminko (6,5 měsíců), už přikrmujeme a kojím jen když uspávám, tudíž dopoledne, odpoledne (pokud nejdeme na procházku) a hlavně večer a samozřejmě v noci. U kojení mi usne a je to pro mě pohodlnější, než ho uspávat na rukách nebo v nositku (mám bolesti kolene)... Postýlku nepoužíváme, spí s námi v posteli. Zkoušela jsem ho uspat při pohádce, zpívám, hladím, plácám po zadečku, ale takhle nikdy neusne a začne pláč, při prsu usne během chvilky. Kolikrát se jen napije a pak dudlá prso, dám prso opatrně pryč a vzbudí se a chce zase dudlat a u toho usne a já mám strach, že ho tak budu uspávat do 3 let 🙈 což ani nemůžu, za ani ne dva roky musím do práce 🙈 ...
Jak a kdy jste potom naučili dítko usínat bez kojení a nebo ho odnaučili, že prso není dudlík? (Dudlíky máme doma 5 druhů a ani jeden nechce)

pe_tu_ss_ka
22. říj 2025

@martivit92 dcera i syn byli kojení do 18m a 2,5 let. Syn se odstavil sám, jak viděl prso, prostě nechtěl. Dcera by se asi kojila déle, ta to vyžadovala, i po přesunu do společného pokoje, ale dalo se vysvětlit, takže stačilo podst vodu a spala dál. V 6,5 měsících mi přijde dost malý na to, abych si dělala vrásky, co bude, až mu budou 3 roky.

martivit92
autor
22. říj 2025
@pe_tu_ss_ka

@martivit92 dcera i syn byli kojení do 18m a 2,5 let. Syn se odstavil sám, jak viděl prso, prostě nechtěl. Dcera by se asi kojila déle, ta to vyžadovala, i po přesunu do společného pokoje, ale dalo se vysvětlit, takže stačilo podst vodu a spala dál. V 6,5 měsících mi přijde dost malý na to, abych si dělala vrásky, co bude, až mu budou 3 roky.

@pe_tu_ss_ka já vím, že je ještě maličký. Jen mě každý straší ať nedopadnu jak známá co kojí ještě 3 leťáka a kvůli tomu ho nemůže dát do školky, protože jinak než při prsu po obědě a večer neusne... Zatím si užívám ten kontakt s malým, protože jsem prvního kojila snad jen 3 týdny a konec, za to spal v postýlce a v noci se budil snad 2x . Tento do postýlky ani ránu a budí se v noci pořád co 1,5-2h , aby si mohl podudlat prso. Kolikrát to uspávání je mordor a připadá mi, že pradavky mám vytáhane až do Afriky. 🙈

eviicka
22. říj 2025
@martivit92

@pe_tu_ss_ka já vím, že je ještě maličký. Jen mě každý straší ať nedopadnu jak známá co kojí ještě 3 leťáka a kvůli tomu ho nemůže dát do školky, protože jinak než při prsu po obědě a večer neusne... Zatím si užívám ten kontakt s malým, protože jsem prvního kojila snad jen 3 týdny a konec, za to spal v postýlce a v noci se budil snad 2x . Tento do postýlky ani ránu a budí se v noci pořád co 1,5-2h , aby si mohl podudlat prso. Kolikrát to uspávání je mordor a připadá mi, že pradavky mám vytáhane až do Afriky. 🙈

@martivit92 kojila jsem jedno dítě dokonce do 4 let (od roku pouze na usnutí) a ve školce úplně normálně usínal sám (doma po obědě nespal od 2,5 let). Měl naučeno, že kojení je pouze záležitost nás dvou a v naší posteli a jinde ho to ani nenapadlo chtít.

habiba_ketta
22. říj 2025

Ve dvou letech už pochopí, když třeba řekneš, že máš prso ,,bolavé”, takže mlíko není. Trvalo to pár dnů a bylo po kojení. Dva roky jsou ideál i obecně doporučované.

eviicka
22. říj 2025
@martivit92

@martivit92 to noční buzení je blbý. Naši se také budili hodně (klidně co hodinu), pak to přešlo postupně samo. Když pak přišly noční děsy, byla jsem za kojení ještě ráda.

kristyn86
23. říj 2025

Vubec bych si s tim nedelala jeste hlavu. Obe deti jsem uspavala kojenim do roka,dceru trochu dele Naopak me pak stvalo,ze to uz nejde,syn se odstavil sam kolem roku. Ale nasli jsme si jiny ritual. Ono se to casem meni. Dceri jsem pak prso vymenila za lahvicku na chvilku a pak se hlavne s ditetem jde trochu domluvit,uz pak ma clovek vic moznosti. Treba cist knizku atd..A to,ze znama koji ve trech letech a proto nemuze dat dite do skolky,je pouze vymluva. Evidentne nema nastavene hranice. At si klidne koji i trilete,ale s nim se da uz domluvit,ze se treba koji jen vecer. A pokud bez toho odpo nrudne,tak neusne no...Ale to rozhodnuti musi udelat ona. U tveho miminka bych se to nebala a uzivala si tohle obdobi. Rychle to utece a pak prijdou zoubky,nemoci,sny a budes rada za to,ze pomuze kojeni...

pe_tu_ss_ka
23. říj 2025
@martivit92

@martivit92 přijde mi, že každý má patent na to, co je nejlepší pro ostatní a hlavně cizí děti. Nenechala bych se strašit žádným až a dělala tak, jak to vyhovuje mě a mému dítěti. Já taky poslouchala, že tchyně nekojila, její dcera taky ne. A když se vědělo, že nás syn půjde po porodu bezodkladně na operaci, tak dám rovnou flašku. A všichni se divili, když jsem byla rozhodnutá, že kojit budu a hledala jsem si, jak laktaci podpořit, když nebudu mít malého u sebe. U dcery zase, že je velká (skoro od roka a půl), a že bych už neměla dávat. Pouštěla jsem jedním uchem tam a druhým ven.

anonym_800f23
23. říj 2025

Moje děti jsem kojila jedno jen 13m a druhé skoro do dvou let, obe děti usínaly zásadně u prsa, dudlaly...a světe div se, už spí samy, beze mě, bez prsu. To tak samo prostě přešlo, vyrostly, žádná hrůza u odstavu.... Prostě časem vše šlo. Teď mám třetí dítě a taky vím, že to časem přejde....