Knížka o výživě kojenců a dětí. Doporučíte nějakou?

Zdravím všechny maminky, případně i tatínky!

Chtěla bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s knížkami o dětské výživě. Představovala bych si nějakou, kde by bylo vysvětleno co, jak, kdy a proč, a kde by byly uvedeny i recepty.

Moc děkuji za tipy!
holly1
12. srp 2009
zkus Petr Fořt - Aby dětem chutnalo - současná výživa pro kojence, batolata a děti předškolního věku. Právě taky plánuju si ji přečíst.
shaula
12. srp 2009
Fořta jsem zatím nečetla, ale co vím, tak je hodně radikální - podle něj by dítě nesmělo snad vůbec nic...

MUDr. Judita Hofhanzlová - Polévky a kašičky pro nejmenší - i tady jsem našla několik věcí, se kterými nesouhlasím, např. maso až po roce mi přijde přehnané...
lucirella
22. kvě 2012
Ahoj maminky,

ráda bych obnovila tuto diskusi. Koukám, že už je to pár let, co byla založena... 🙂 Zrovna začínám řešit první příkrmy, tak bych si k tomu ráda i něco přečetla. Máte tipy?

Děkuji 😃
bohuli
22. kvě 2012
@holly1 😃 😃 😃 😃 Tak Fořta fakt nedoporučuju, četla jsem asi prvních 20 stran a chtělo se mi vrhnout! Také jsem z něj nabyla dojmu, že jako nekojící matka bych pro své dítě udělala asi nejlíp hodit jej do Macochy, abych jej uchránila před vším tím strádáním způsobeným nekojením.
Do jednoho roku by dětem nedal vůbec nic! Ohání se nezralým střevem, ale o imunologii zažívacího traktu se v knížce nedovíte.
O receptech typu batáty smažené na másle .... :-p , které nejsou ani naše lokální plodina, fakt pochybuju.
xuxie
22. kvě 2012
@bohuli jojo, Fořt, to je jiná liga 😃 Mě to přišlo až jako trošku vyřizování si nějakých traumat z jiných výživových poradců 😃 To my teda vařili a vaříme docela "nemlsně", skleničky jsme snad ani neměli vůbec, ale Fořt byl i na mě příliš. Batáty, avokádo, fenykl a javorový sirup jsou možná nezbytným základem...ale nemusíme mít vše, že ano 😉

Fajn recepty pro děti do jednoho roku jsem našla v malé brožované knížce za páďo Dagmar von Cramn: Vaříme pro kojence. No a pak dál už dle zdravého rozumu a chuťových pohárků 🙂
ofelieee
22. kvě 2012
já se inspiruju knížkou Radost ze zdravých dětí, i když i tu je třeba brát s véééééélkou rezervou. Fořt je praštěnej, ale recepty jsem si ofotila - nápadů není nikdy dost. Fenykl jsem díky němu ochutnala a je luxusní 🙂
katyxq
22. kvě 2012
Já zatím žádnou, kde by bylo všechno vysvětlené a nebyly v ní zároveň i nesmysly, nenašla.
Aby dětem chutnalo je extrém, místy naprosto souhlasím, místy Fořt vaří z vody a místy tvrdí úplné blbosti, ale cca od roku věku výš už jsou jeho doporučení použitelná, dětem do roku by nedal skoro nic.
Výborná je kniha Alergie číhá v jídle a pití od našeho nejlepšího alergologa Martina Fuchsd, ale sám by prý některé věci v ní přepsal (jako třeba dávat ryby po roce, ořechy po třetím roce, to se výzkumy nepotvrdilo jako prospěšné), moc receptů v ní není.
Hezký je web www.maminkam.cz, je tam i dost věcí vysvětleno (jako třeba proč nesolit, do roka nedávat med atd.), najdete tam i dost receptů.
berenika39
22. kvě 2012
Já si myslím, že za dobu, kdy někdo něco napíše jako děsně aktuální soubor informací, než se to vydá, prodá, tak je všechno jinak. Prostě knihy, které nejsou obecné - zabývají se třeba těmi příkrmy a momentálním doporučením jejich podávání - nemají proti internetu šanci. Koupíš si novinku, ale od jejího napsání uplynul rok a víc a je to špatně....Na něco jsou knížky fajn, o tom žádná, ale takové ty pořád měnící se věci - raději bych dala na dobré zdroje z netu, je to aktuálnější.
Pokud knížky, tak víc, z každé si vybrat něco, s někým to probrat, ale bible prostě není 😞
Fořta jsem měla moc ráda, jako chytrého chlapíka, který rozumí výživě, hodně jsem sportovala, opravdu mi jeho rady dávaly smysl, ale tu knížku Aby dětem chutnalo, tu neměl vydávat :-p . To je strašná křeč.
tymothy
22. kvě 2012
Já mám oblíbenou Hofhanzlovou (Polévky a kašičky....) - s masem až po roce se ztotožňuji, takže mi nedělá problém. pro větší děti doporučuji Momčilovou (Vaříme dětem chutně a zdravě).
Co jsem teda naopak vůbec neskousla je knížka od Anabel Carmell. Pro mimina jsou tam recepty, které vymyslíš sama - například rozmačkané brambory s mrkví a pro větší používá často polotovary typu masoxu.

Začni psát odpověď...

Odešli