Co má umět skoro 2,5leté dítě?
maminky už od 2. narozenin my vrtá v hlavě kdy začne mluvit ,kdy začne jíst sám ,kdy se začne zdokonalovat sám.nemužu byt vinna já ?co se týká mluvení řekně ,mama ,tata ,baba j,teta a se složitostí i děda.místo dudlíku řekne bubua,občas řekně své jmeno ale místo Dáda řekně Dá 🙂tak se navíc jmenuje jeho oblíbená hračka (taková věc s míčkama 🙂) místo míč říka DÝ Jsou nam 2 roky a 5 měsícu,A většinou všemu rozumí co po něm chci,podej mi ovladač ,chceš pohádky ,co chceš za pohádku ,chceš jíst a jínné ,ale jeho nej odpověd je JO.a slovo NE NEUMÍ jen pokyvuje a bručí 🙂) hlavou,hry a kostky ho baví nejradeji si hraje semnou nebo tátou ,vč. blbostí ,pozná krásně stíny ,složí kostky ,všechny tvary ,umí (naučeně kolik je 2 na prstech )skláda lego i když zatím bez mé pomoci s toho vzniknou patvary ale klasické kostky staví jako garáže nebo do řad ,stejně i autíčka s těch děla řady .nebo po vykládaní nákupu to je jeho ,řady řady 🙂 knížky moc ráda čte .ale místo slov děla zvuky třeba žába je -jaja, bohužel stejně jako vlajka 🙂 ty ma moc rád také je jaja nebo jajka.když chce pohádku o kačenkách tak vezme knížku a říká ja ja ja .slon je tů,lev .je výkřik 🙂pes něco jako haf ale zní to spíš jako hau kočka íííí, no a tak .děti ma rád ale bud jen chvilku nebo nejraději si hraje sám nebo jak už jsem psala s nami pravda je že se mu snažím věnovat 80% času .co se týká jídla ..to je boj rohlíky a sušenky kousat umí, ale jak dám do omáčky větší kus nechce když ujída od nas s talíře také vše pokouše. a největší boj ,,,nechce jíst sám .jídlo schodí i ze stolu a nebo se vzteká a řve a cpe mi ho at mu ho dám.co na to ..myslím že už by mel jíst sám,budu moc ráda za vaše odpovědi .a zkušeností děkuji ☹
@nelam nikdy nikdy nesmíte srovnávat své dítě s jinými a ani mu dávat najevo,ze je jiné...ony to rychlé poznají a to je začátek konce
Jo v těch zemích je situace jiná i styl výchovy, měla jsem tu možnost být součástí...a díky za to co máme, jsem maximálně spokojená
A ano je pravda...co jsem tak vyzvídala že bez plenkové děti kolem roku a půl a dvou let, jsou děti chudších rodičů...kteří potřebují ušetřit...a i za cenu bití...bohužel...teď prosím ať mě nikdo nekamenuje!!! Neplatí to samozřejmě na všechny😉 tím že mám děti 4 tak si dovolím srovnávat ..že se všemi jsem začínala stejně...a stejně se každé odplenkovalo v úplně jiný čas
První kolem 2 let, druhá ve 4 naprostý flegmatik, třetí něco po roce a 4 temu je to zatím úplně jedno😂 stejně tak s mluvením...
4 té dítě má 26 měsíců, řekne pár slov, ale rozumí naprosto všemu, je max bystrý a i na to že je na jedno oko poloslepy tak dokáže z kostek postavit komín který je prakticky stejně velký jako on sám...a to i s okluzorem...je strašně snaživý a vytrvalý
Opravdu nesrovnavat a život bude mnohem jednodušší
Podle mě je úplně normální🙂 Nemyslím si, že by se inteligence jedince dala rozpoznat podle toho, kdy přestane nosit pleny, nebo kolik umí ve dvou letech zvířecích zvuků😀 Ono taky každý rodič to dítě vidí jinýma očima. Znala jsem se se spoustou maminek třeba jen online - podle vyprávění jsem myslela, že jejich dítě je malý génius, a když jsme se pak setkaly osobně, tak jsem zjstila, že to je úplně normální dítě na podobné úrovni jak všichni ostatní, jen matka ty jen jí srozumitelné skřeky vnímala jakože už mluví ve větách jak dospělý a v každé čmáranici viděla jasný obraz nějakého objektu. Pak se některé chlubily, jak dítě už je x měsíců bez plen, ale co jsme se viděly, tak vyklepávaly bobek ze spoďárů😀 Ono to je spíš o tom, že si někdo na děckách potřebuje léčit nějakou svou vlastní neschopnost, nebo nevím, jak bych to nazvala. Já to nikam nedotáhla, ale můj Pepíček už ve čtyřech letech recituje úryvky z Vergilia...😀
@andelka Dobry den, mohla bych se na neco zeptat? Dekuji Michelčíková
@lajla Dobry den, smela bych se na neco zeptat? Dekuji Michelcikova
Každé dítě je jiné a každé dítě má svůj čas 🙂 Mám dvojčata kluky - 2 a půl roku a 4 měsíční holčičku, každý je úplně jiný a jelikož jsou stejně staří, tak mám dokonalé srovnání toho, jak je každé dítě jiné, i když nerada srovnávám, každý dělá něco jiného a v jinou dobu, jeden je o cca 2 týdny " pomalejší", později začal mluvit, lést, stát, ale zase o skoro měsíc dříve chodil, jeden mi příjde vyspělejší, co se poslouchání týče, druhý je ukňouraný 😀
Na nočník je to také rozdílné, jeden spí už úplně bez plen - má strach, že se počůrá, ráno už vyleze z postýlky, prvně jde na nočník a pak až za mnou, druhý to má v paži, čůrat jde, když se ho zeptám, bez pleny jen přes den a to se někdy ještě při odpoledním spaní počůrá, v noci je počůraný vždy...
Ten co má pleny, zase lépe jí a pije ze sklenky, ten druhý chce krmit a pije ze sportovní lahve s brčkem...
Uklidí po sobě jak nádobí, hračky, utřou si stoleček - nemusím už říkat, uklízí sami, když vidím, že jdu chystat jídlo a příjde mi, že ten denní režím i cítí, protože kolikrát už uklízí i když jsme nic neřekli a pak zjistím, že už je čas třeba večeře, mluví až moc už tak od roku a půl, někdy bych brala, aby tu pusu zavřeli i mimo spaní 😀
No je toho hodně, teď jsou hodně vnímaví, takže teď je pro mě nejlepší čas na naučení spousty věcí...
Na pohádky se nedívají, mají povolené jen jednu za týden ( nejčastěji v neděli dopoledne ), ale některé pohádky, písničky, mi příjdou, že děti hodně naučí, ale táta je proti videům a moderním pohádkám...
Takže máme písničky na CD, pouštíme, tančíme, čteme pohádky a tak.. 🙂
No je toho moc, co by se dalo porovnávat 🙂
Ale myslím si, že není kam spěchat, pokud nespěcháte do školky, kde by to mohli brát jako problém, tak já v tomhle problém nevidím... 🙂
@mysljaja A proč je to pro tebe tak důležité? Není pravda, že děti, co jsou rychlejší, jsou později nějak inteligentnější apod. Jako ano, u dětí, které jsou postižené, se ten základní vývoj zastaví nebo jde dopředu jen velmi pomalu. Ale to neznamená, že z Aničky, co chodila už v půl roce, vyroste génius :D Tak to nefunguje. Akorát by pak mohlo být zraněné tvé dítě, protože cítí, že není "dost dobré" a přitom s tím nedokáže nic udělat.
@bayt Máš pravdu 🙂 A řekla bych, že děti co chodí dříve mají horší styl chůze - viz naši synové, ten který chodil ani né v roce stáčí špičky k sobě a když chodí, tak šoupe špičkami a paty má ve vzduchu - ní vždy, ale když jdeme delší dobu, tak ano, běhá normálně, doktorka mi tvrdila, že se to do 4 let srovná, nebo pak ortoped, takže neřeším, ale když jdeme na hory, tak je chudák dříve unavený... Ten druhý je úplně v pohodě a to chodil asi o měsíc a půl později... Ale chodí krásně, všechno ujde, neztěžuje si, že by jej bolely nohy a to jsem kluky niják nenutila chodit, nic, měli v pokojíku jen 2 postýlky, gymnastický míč a na zemi své hračky a bazének s balónky, žádná chodítka nic... Jeden se naučil chodit o balónn, druhý o postýlky... 🙂
@31veronika31 samozřejmě.

@lajla snad mate pravdu,Britanie,Nemecko,Rakousko-standard,deticky supajdi ve dvou letech i drive. System je urcite jiny,to se shodneme,rodice moc na vyber nemaji. Nas system je s triletou RD fakt stedry,ac si to velka cast maminek nemysli. Jsem za tu triletou moznost rada,dite bych driv do skolky nedala (ale nejsem ve financni tisni). A samozrejme,ze doufam,ze moje miminko bude uzasne,hodne a sikovne,ale s detmi pracuji a vim,ze realita je jinde 😀 mozna az tchanovci zacnou srovnavat s neterinkou,padnou na me taky chmury 😀