Dlouhé procházky s malými dětmi bez kočárku. Jak řešíte?

hanca_2005
20. led 2021

Milé dámy, ráda bych se zeptala jak řešíte procházky , třeba do lesa do zoo atd. to jest delší procházky s malými dětmi. Já mám 3,5 toku a 5 let a bez kočárku jsou pro nás delší výlety nepřekonatelné. Samozřejmě se už do kočáru děti nevlezou. Odrážedla jsou super, ale do lesa nevhodné. Poradte jak si dopřát celodenní výlet do zoo a nebo do přírody s malými dětmi a zvládnout to, když po pár metrech je bolí nožky? S nosítky nemám zkušenost. Dcera má 14kg a syn 18kg. Nejsou už na tahání na zádech těžcí...?? Podělte se prosím o své zkušenosti. Rádi bychom více vyráželi do přírody ale toho nás limituje. Děkuji ❤

fyii
20. led 2021

@hanca_2005 ahoj, my mame nositko- krosnu Deuter a tam kdyz je to nutny jeste manzel nese i kluka s 24kg. Mala ma 12 kg a to je uplne v pohode. Mam takovy pocit, ze tyto krosny jsou asi do 22kg..

hanca_2005
autor
20. led 2021

Díky za odpověd. Jdu mrknout na net. Na typy a nosnosti. At můžeme více ven. Ale hlavně ty děcka naše hnedka fnukají, že je bolí nožky. To by asi mohli i zdřímnout ...

kosi_cek
20. led 2021

Já naopak děti vždy nosila, kočárek nepoužívala, ale od určitého věku nechtějí, samozřejmě je to i čím dál fyzicky náročnější. Řešíme to "na koníka", na krátkodobé ponošení, ale využíváme k tomu účelu už léta i vozík za kolo s jog. kolem, projede toho fakt hodně a hlavně nemá problém s větším a těžším dítětem...Díky vozíku za kolo jsme zvládli třeba i pěší vandr natěžko, když dítě nebylo ve vozíku, dala se do něj odložit bagáž... super, sice je člověk trochu omezený, ale dá se. Samozřejmě jsme ten vozík nepořizovali jen kvůli tomu, spíš se takto využije na maximum, i když dítě jezdí na kole samo.. stále se hodí, rozšiřuje možnosti, které s dětmi máme 😉

ireniq
20. led 2021

Nám se krosnička moc neosvědčila, dítě se v tom fakt pronese, když usne, tak se zhroutí do nepohodlné polohy...pokud byste o ní uvažovali, určitě si ji napřed půjčte na zkoušku (od někoho nebo i obchody nabízejí pronájem na víkend apod.). Jinak my jsme zkrátka přizpůsobovali délku trasy prckům, vybírali jsme kde se dá zaparkovat v přimeřené vzdálenosti.

konidana
20. led 2021

@hanca_2005 chodit a chodit a chodit. nejdříve méně a přidávat a nepolevovat. Vymyslet dětem zábavu. Povídat pohádky, hrát různé hry za pochodu - kdo první uvidí... mít po kapsách "vrcholové prémie" motivační malé mlsky, třeba jednu lentilku u dalšího stromu na obzoru, atd. Když byly děti malé, tak jsme je nosili (poponášeli), ale maximálně do těch cca 3 let. V případě nouze lze vzít na ramena "na koně"

fyii
20. led 2021

@hanca_2005 koukni na ebay neboni bazar, ja koupila na ebay z anglie za par kacek, postovny do 500 kc

surikata131
20. led 2021

Kdybys chtela nosit, tak je urcite lepsi ergonomicke nositko než krosna, ta je tezka a nepohodlna, vychyluje těžiště. Pro větší děti nemam přehled, kdyztak se zeptej na FB nosime děti.

konidana
20. led 2021

výborné jsou také různé "naučné" dětské stezky, kde jsou kažých párset metrů různé cedule s příběhy či obrázky, prolejzačky a jiná lákadla. To pak dá v pohodě i tříleté dítě pár km. Postupně třeba 5, pak 10 .... Náš první větší chodící vandr měly děti 3 a 5 let a za víkend (pá-ne) ušly 22km (v sobotu to bylo něco mezi 10 a 15km)

89peta
20. led 2021

@kosi_cek jakou značku voziku mate? koukam po nich,ideal by pro me bylo širší,at se tam prinejhorsim vlezou oba (mam kluky 1 a 3) a aby projel horsi teren. Bydlíme u lesa.

keksik002
20. led 2021

@hanca_2005 hrajeme po ceste hry, hledame zvirata stromy, ukazujeme si co je po ceste noveho, bereme svacu, caj, neco sladkeho obcas si sedneme nebo se zastavime.. Atd.. 🙂 nikdy jsem nenosila, kocar jsme ve dvou letech prodali.

pampeklec
20. led 2021

Jak dlouhý je pro tebe delší výlet? Těžcí na nošení nejsou, dokud je uneseš 🙂 Zvolila bych dobré ergonomické nosítko (nejdřív ideálně vyzkoušet od někoho nebo jsou i půjčovny), ty mají nosnost do 20 kg minimálně, dělají se i na velké děti a jsou o hodně pohodlnější pro nosiče než krosny (vlastní zkušenost), koneckonců i pro děti. Na věci se k nim dá vzít velká ledvinka nebo plátěná taška přes rameno nebo holt nese druhý člověk, záleží jak to máte.
Jinak obecně je dobré s dětmi prostě chodit, postupně prodlužovat a zvyšovat náročnost... naše děti ve stejném věku zvládnou i třeba víc než 15 km v náročném terénu, když jsou po cestě ve vhodných rozestupech nějaké zábavné věci a ideálně v cíli taky. Vlastně ten náročný terén je lepší, protože je pro ně zajímavější. Hodně hrajeme různé hry (hlavně závodíme, hledáme zajímavé věci, jsme jako nějaká zvířata nebo třeba pralidi), děláme přestávky na přelezení stromu, postavení domečku, házení šiškama... A ideální je, když se jde s kamarádama 😉

konidana
20. led 2021

@pampeklec přesně - ten náročný terén je baví! Dokud byly ještě menší, tak na vzdálenost toho moc neušly, ale stezky balvanitými údolími, zajištěné cesty a žebříky lezly jak opice od roka 😅

vladienka
20. led 2021

Chodit, postupne pridavat a nepolavovat. To su uz hodne velke deti na to aby nevydrzali chodit.. a prisposobovat vylety, kedze nam 3,5 rocna este spinka po obede, proste na celodenne vylety este nechodime, ale vydrzi podla mna dost, v 2 rokoch vysla na Rip.. ak su uz naozaj unaveni, sup na kona na tatina 😄

ito
20. led 2021

@hanca_2005 Na tahani uz jsou velci dost. 5lete dite by melo uz tohle bez mrknuti oka zvladat, pokud je ale zvykle na tahani, je tezke to odnaucit. U nas jsme na opravdu celodenni vylety jezdili urcite od 4 let. Planovala jsem tak, ze jsem brala piknikovou deku, davali jsme si obed na ni a brala sem i svacinky, takze casto byl odpocinek, ale chodit byl zvyklej. V 5 letech mi sel z ovcarny na praded a zpet a pak se rozhodl, ze chce sejit Bilou Opavu az do Karlovy Studanky. Nemel s tim problem, ale ja nikdy dite od te doby, co se naucilo chodit v naruci ani na zadech netahala, prizpusobovala jsem mu akorat prochazky a vylety. U nas by byl problem s 3,5 letym, ze chodil v te dobe po obede spat, takze by byl na oprabdu celodenni vylet unaveny, ale nemel problem neco ujit. Jo a mozicky samozrejme casto boli, kdyz je nuda, pak se zastavi na hristi a najednou uz nozky neboli a lita se sem a tam. ;)

fyii
20. led 2021

@hanca_2005 mame takovy typ a je mega lehka, mala v ni i usne, je vypolstrovana...

hanca_2005
autor
20. led 2021

Díky za názory. Moc si toho vážím. Dcera je ok, ta chodí ráda, ale syn 5 let. To je mrčna už do miminka, a chodit se mu fakt nechce. S ním je problém jít i na hříbky kolem chalupy😅. Určitě ho nožičky nebolí, ale prostě je to ufnukánek. A když mrčí půlku výletu tak nás otráví všechny a už jsme rezignovali. A mě se nechce sedět doma a nechce se mi z výletu dělat tréning nervů , kdo to dýl vydrží. A ještě se hádat s manželem , že jsme raději měli zůstat doma. Holt z něj horal nikdy nebude. Ale krosna je super alternativa a asi by jsme si půjčili a vyzkoušeli zda se nám to všem bude líbit , i když se budu muset dost porozhlédnout, protože tady v zapadákově nic takového není.

journals
20. led 2021

Co Chariot?

journals
20. led 2021

A nebo tu krosnu... ne každé dítě chce být v nosítku. Syn ho vyloženě nemá rád (vyzkoušeno víc typů). V krosně je spokojený

89peta
20. led 2021

@hanca_2005 neporadim ale soucitim. Starsi syn je podobne jako ten vas,ufnukanek od mala. jsou mu sice tri roky ale ujde par metru a hlásí ze se nozickam vybily baterky,ven chodit nechce a je to dost casto na palici..takze muzu jen poprat pevne nervy a doufat,ze to prejde.🍀

korin
20. led 2021

Používali jsme na mladší krosnu nebo charriot a brali pro starší popruh na odrážedlo. Naše nejmladší ratolest odmítala ve dvou letech krosničku i charriot, chtěla se jen nosit v náručí nebo za krkem. Od tří let už opět využíváme odrážedlo (do kopce taháme na popruhu), snažíme se nošení minimalizovat. Kamarádi používali ergonosítko i pro pětileté dítě, jsou taková. No a nejlepší je jít na výlet s dětnými kamarády, obvykle má každé dítě krizi někdy jindy a navzájem se tak podpoří.

konidana
20. led 2021

@hanca_2005 no tak nosit pětileťáka... to bych nedělala. My to měli stejně : mladší tříletý chodil lépe a dřív než pětiletá. Ale ve výsledku prostě byli nastejno. Zkuste si vy rodiče domluvit nějaký plán a strategii, jak na ně, co bude pro vás oba přijatelný, ale přimlouvám se bez velkého nošení a bez nosítka. Děti prostě mručí a dost věcí dělat nechtějí prostě z pohodlnosti. A na nás rodičích je, je vést, tak aby úplně nezpohodlněly. Ale chápu že prořvaný celý celodenní výlet je na nic. Zkuste ho nějak zaujmout😘

korin
20. led 2021

Třeba kešování je na zaujetí super...

monilee
20. led 2021

Tiež máme deti 3,5 a 5 a riešime podobný problém. Ja teda nie som ochotná ich nosiť v krosne atd., robíme to tak, že nosíme x svačín, často zastavujeme, aby to pre nich nebola nuda a výlety predlžujeme postupne.

bigbig
20. led 2021

Syna od doby kdy jsme zrušili kočár (když mu byly 2 roky) nenosíme. Je těžký a my máme oba problémy se zády. Navíc myslím že takhle staré dítko by mělo už chodit po svých. Znamená to ale přizpůsobit se. Takže vymýšlíme výlety kde lze vzít odrážedlo, nebo různě motivujeme, snažíme se zaujmout, závodíme, stopujeme. Cokoliv. Jenom samotná vycházka ho nebaví. Já ale chci aby se hýbal, je to velký jedlík, tak ať má kromě jídla taky vztah k pohybu. Někdy je to o nervy, ale je to čím dál tím lepší. A když se jó chceme pořádně projít, netaháme ho s sebou.

any2any
20. led 2021

Pokud chceme i neco vic ujit, tak "do terenu" je ideal fakt nositko. Bud krosnove, jak doporucuji holky vyse, ci my pouzivame satkove nositko (na fotce je dcera 4 roky, 20kg, nositko ji uz je trochu mensi, ale nestezoval si ani manzel ani dcera a to jsme toho v Alpach nachodili hodne). Na nem je super skladnost, oproti krosne se da sbalit do batohu ci jej mit okolo pasu a nemit "batuzek" navic, kdyz dcera slape a nenese se.
Minule leto jsme byli v Alpach s 2 detmi a meli jsme nositka dve...

alubif
20. led 2021

Tak ve třech a půl letech dcera ušla bez problémů 10 km. Následující 3 usnula v Manduce na zádech. Krosny se nám neosvědčily, navíc manducu je sbalili do batohu. Dítě by mez jakýchkoli problémů od tří let mělo ujít vzdálenost dvojnásobku věku. Takže nenechat se zvyklat ,,že bolí nožičky". Bude to souboj nervů, ale když ho vyhraješ, ulehčí si strašně moc ohledně výběru tras a dovolených. Cestou zabavovat, hrát různé hry na poznávání, různé šlapací hry, trhat a sbírat plody v lese,. Házet sušičky na strom. Chodit chodit chodit. Naše děti nepoužívají kočárek od 2 let, takže jsou zvyklé.

alubif
20. led 2021

@any2any nečetla jsem tvůj příspěvek, až teď jak jsem odeslala svůj, ale máme to úplně stejně 😊😁

any2any
20. led 2021

@alubif Ano 🙂
Nase dcera toho ujde uz dost, ale skladne nositko je super na "poponeseni", ze? Kdyz uz je dite treba fakt unavene, zhorsi se pocasi, spechame apod. Jinak dcera tez od 2 let nejezdila v kocarku, vsude pesky ci na odrazedle/kole, ale do terenu nositko balime s sebou... 😉

alubif
20. led 2021

@any2any super, je to fakt nejjednodušší způsob. Já třeba nejsem vůbec nosici a ani jedno me dítě , Manduca byla pro nechodce u nás omyl, ale od těch dvou let na výlety k nezaplacení 🤩 a dokonce ani sice neprotestovalo, že si může odpočinout.

terinka86
20. led 2021

Ono je to bohužel dítě od dítěte, no. Náš nejstarší chodí rád, zvládne i dlouhé trasy, v šesti letech ušel s tatínkem Prčice (asi 30 km), ale prostřední pětiletý je přesně ten ufňukánek, kterého už po kilometru strašně bolí nožičky. Funguje zajímavá cesta nebo cíl, zábava po cestě a jídlo. Takže hodně chodíme naučné stezky a trasy typu planetární stezka, sochy v přírodě a podobně. Čím víc občerstvení po cestě, tím lepší, ideální je restaurace, kterou mu můžeme slíbit jako odměnu. Základ je dostatek jídla a pití s sebou, protože bez jídla je protivný i normálně, natož když se po něm chce aktivita. A zábava po cestě - my často děláme "bojovky". Dostanou dopis (že figurky šly na výlet a zabloudily, že jim je někdo ukradl, vymýšlíme podle aktuálního zájmu) a mapu, kde mají vyznačená místa, kde je hledat (nepřipravujeme předem, dáváme to tam za pochodu, takže je to občas dost improvizace, ale baví je to i tak). V tomhle je teda expert manžel, občas s nimi vyráží i sám. A po cestě další hry, nejčastěji hádání různých věcí, počítání stromů, značek, závody... A když je hodně velká krize, tak ho manžel na chvíli vezme na záda, pár minut takhle jdou a pak je zas ochotný sám šlapat. Nosítko by neprošlo, má 20 kg a už je fakt hodně velký, ale pro menší děti super řešení.