Je vážně tak trapné, když má 21měsíční dcera dudlík?
Už mě to fakt vytáčí do vrtule. Dceři je 21 měsíců, je úžasná, ale asi trochu náročnější, než standardní dítě 🙂 Má dost zpomalenou hrubou motoriku, takže začala chodit až v 19-ti měsících, nikdy nezačala ani lézt, takže jsme pořád lítali po doktorech, stejně nikdy nikdo na nic kloudného nepřišel. To samé s jídlem, strašně špatně jí, v roce neměla ani 7 kg. Je to takové to šílené dítě, které je fakt schopné sníst za den pribiňáka a je spokojené. Teď už se to o dost lepší, ale stejně pořád není schopná jíst jídlo jako my. A v neposlední řadě až teď se pomalu učí spát celou noc, jinak se budila i 4x za noc jak miminko. Ale proč to všechno píšu.... 😀 Tím, že jsme pořád řešili a řešíme jiné závažnější starosti, tak mě vůbec netrápí, že jsme ještě úplně na plínách a že na noc a na cestování chce dudlík. Prostě mi to připadá ještě v tuhle chvíli jako banalita. Byla bych ráda, kdyby už začala trochu používat nočník, ale ona o něm nechce ani slyšet, tak to neřeším a nechávám jí být. A že spí a jezdí v kočáru s dudlíkem, co je na tom tak strašného? Ale přísahám, že téměř každý den potkáme někoho venku, kdo začne vykládat: Taková velká holka, jaktože máš ještě dudlík? A dáš mi ho? No to je teda ostuda..... A úplně cizí lidi. Zrovna včera jdeme a úplně cizí baba na ní začne tohle houkat: To naše Jaruška, ta je určitě mladší a už dudlík nemá.... Měla jsem sto chutí jí i s Jaruškou poslat do prd....ale nejsem ten typ, který by to udělal. Dcera vždycky kouká jak zjara, protože mi jí dudlík nezakazujeme, ani jí ho nevyčítáme, tak nechápe, co po ní ty lidi chtějí. Vždycky jsem v šoku, co ty lidi pudí takhle reagovat? Jako by doba, kdy dá dítě pryč plíny a dudlík bylo měřítko mateřského úspěchu. Z rodiny nikdo nic takového neřeší a cizí lidi mají potřebu hned všechno komentovat. Fakt mi to vadí a asi budu muset být ostřejší. Co si o tom myslíte? To je to vážně tak trápné, když má v 21 měs dudlík?
Stejně je to zajímavé s tím dudlíkem. Malé je 6 měsíců a poslední dny dudlík úplně odstavila, nechce ho ani na spaní. Až mě to překvapilo, jak ho plive ven. Nikdy ho teda nechtěla pořád v kuse, ale nečekala jsem, že ho odepise tak brzy.
Trapné není nic. Jde o dítě, aby bylo v pohodě. Náš měl dudel do 26 měsíců, chodil s nim, dožadoval se. Nápad jedné babičky ze Slovenska zněl: ustřihnout u gumového žužlátka koneček, udělat takovou velkou díru, asi 0,5 cm v průměru. Za dva dny díru popřípadě ještě zvětšit. Dudlík ztratil atraktivitu, přestal chutnat a plnit funkci, ale:
co je důležité, malý neměl pocit, že jsme mu ho sebrali násilím, vzali mu něco úžasného !!. Dudlík pořád měl, akorát se nějak pokazil sám od sebe. Dva dny ho nosil jen v ruce , okusoval kroužek, ale nedumlal. I v noci si ho držel. Za další dva dny už ho přes den vůbec neměl ani v ruce, jen večer na usnutí.
Je mu osm a zuby má rovné, pěkné, zdravé.
já bych dudlíka určitě vůbec neřešila.. Setkávám se s tím bohužel denodenně, že nějaká "chytrá" maminka řekne: "takhle velky dítě a má dudlíka??? " Starší syn měl dudlíka do tří let - jednoho dne ho najednou nechtěl a bylo a mladší dudlíka nechtěl vůbec.. Je to strašně individuální a určitě do škoy s ním nepůjde, takže ať si každej říká co chce...
@rajecka Každé dítě je jiné a nechápu lidi, co se do toho montují. Ostatně stejnou reakci, jak jste popisovala, měla posledně na mého syna ( a to mu byl v tu chvíli asi rok), prodavačka v obchodě. Komentář typu, že je velký a jak to, že má dudlíka?? 😅 1) to mu byl asi rok, takže co je na tom divného?, za 2) i kdyby byl starší, co jí do toho je??, za 3) v rodině máme zubařku a prý se učí, že do 3 let dudlík ok 😉 . Pokud ho má vaše malá navíc jen na spaní, tak tam nevidím už vůbec žádný problém 😉 . Syn (16 měsíců), má dudlík taky na spaní a někdy chviličku přes den, ale sám mi ho dává, že už ho nechce a do jeho dvou let minimálně, to řešit nebudu 😉. Do školky s dudlíkem nepůjde 😀 😎 .
@salme
Tak od toho jsou tabulky proto to dámy asi řeší, mě obě děti chodili rovnou na záchod od té doby co začali běhat , asi v devíti měsících, mám je celkově rychlé, a bez pleny na noc od roku a čtvrt i na noc, mám kamarádku, ta chce dát dítě do školky bude mít tři a nosí pořád plýnky na noc a na spaní, a to se mi zdá taky špatné, co je na tom, už to řešila i její doktorka, tak asi na těch věcech něco bude. Dítě musí do každého stádia dozrát, pokud mi dítě nosí ještě plenky ve třech, tak to už je k pozastavení
@consti
Vítě proč omlouváte maminku, protože taky používáte dudlík, proto to tak je. A prodavačka to nemyslela zle, ale chtěla tím říct, že je velký, jako aby pochopil, že to jde i bez dudlíku. Kdyby Vaše dítě dudel nemělo, taky budete říkat jak to vypadá, když dítě co už chodí má dudlík , přiznejte si to
@ellawas naše holky dudlík nemají...a zrovna včera syn(soused) cepoval babičku(sousedku) že s tím dudlíkem jeho synovec 2r vypadá střašně.....a víte co jsem ji řekla?? at se na neho vyprdne a dudlík mu nechá...no tak má ve 2letech dudana...lidí řeší blbosti....však díte s dudlíkem do školy nepujde....a není pravda, že když moje deti neco delají, že se zastavam maminek podle toho, jak to máme doma...ale každý je originál, hlavne že je díte zdrave a pokud není zlé což v tomhle případe není, tak houby zle....
a ohledne plenek, tak má ve 3letech plenky...naše dcera je mela a ze dne na den je odložila a začala chodit na zachod bez sedátka.......a to jsem ji posazovali, snažili se...ale nechtela....tak jsme ji nabízeli (máme doma 5nočníku, dostali jsme od baiček a 3 jsme koupili sami plus sedátko na wc)
a není to tak, že y človek neco zanedbal....nebudu nikoho doma cepovat a zlobit se jen za to, že má dudlík nebo plenky a nebo že jiná paní má díte, ktere chodí na nočník dřív než moje....to je dost na hlavu.....
a spíš mi přijde, že vaše děti takhle brzy neco umí, tak kritizujete ostatní.....že je neco špatně....a co je špatně?? Je dítě štastne, spokojené?? o to přeci jde, ne o tabulky a názory většiny lidí....
Moje starší měla dudlík od 1 roku do 3. Mladší ho nikdy nechtěla a chybí! Není ji možné zklidnit, aby si v postýlce lehla...
@ellawas
Nenosil pleny na odpoledni spánek jen je mel občas v noci (a to byly vždy suche,neb se v noci občas budí na záchod). ..A ve skolce je Uz rok ... Vim,o tabulkach, ale jsou orientační a za druhe - ja neřešila šikovnost maleho,ale občas mel tu plinu pro sychr... A nevidím na tom nic tak špatného... 😀 😀 😀 😀 A ja se nad tim urco nepozastavuji!! 😀
Olivinka nemá dudlík týden. Odložila ho tedy ve 25 měsících. Přes den ho neměla snad od devíti měsíců, ale na spaní jsme se toho nemohli zbavit. Musela do toho prostě dospět sama. Ona by ta, kdo ho šel vyhodit do koše. Ano, byly slzičky, ale pochopila. Synovec je o dva měsíce mladší a taky ho ještě má.
@ellawas jenze takovych deti, co mas ty je minimum. Pleny do tri let jsou v poradku, to ti rekne psycholog a neurolog. A maminku neomlouvame kvuli tomu, ze mame pocit, ze to delame spatne. Ja zas nemam rada maminy, ktere se vyjadruji jako ty - to, ze mas deti rychlejsi neznamena, ze ty ostatni jsou opozdene. To je normalni Vyvoj. Ja porad nechapu to neustale pomerovani decek, kdo byl v cem rychlejsi. je to trapne, ta detska olympiada.
@rajecka Me vzdycky strasne dojima, jak se cizi lidi zajimaji o druhe a jejich zalezitosti. Zacinam byt v posledni dobe uz vylozene zla. Co je komu po tom, ze Tvoje dcera ma v 21 mes. dudlik!?! Pokud by mi to rekl nekdo mne, poslala bych ho slusne do p.... Jak rika jedna moudra veta: Kdyby se kazdy staral sam o sebe, bylo by o vsechny postarano.
mne osobne to divne prijde, kdyz vidim chodici vetsi dite s dudlikem na verejnosti. Nejspis uz mi vzhledove pripada jako dospely clovek (chodi, mluvi, nema plinky, ji normalni jidlo, umi pit samo ze sklenice apod.) a to mi ve spojeni s dudlikem prijde divne. Ale na druhou stranu nevim, cemu by to melo vadit. Jen kosmeticka vada, spis problem socialni pro tu matku. Pokud si toho dokaze nevsimat, tak je to pro ni v poradku.
za mě je dudlík tak max do roku dítěte, hlavně kvůli zubům. Obě moje starší to zvládly v pohodě. I ta nejmladší to bude mít stejně, nejpozději toto léto a pak už nic. Ohledně plínek záleží na dítěti, ale já nikdy nečekala, až si začnou samy říkat. Prostě jsem se rozhodla, že to začneme zkoušet a začala jsem. Když je teplo, dětem trocha vlhkosti neublíží a dávala jsem je v pravidelných intrvalech na nočník. Ale je pravda, že neutíkaly a věděly, co se na nočníku dělá. Trvalo to tak 14 dní až tři týdny a hromada prádla denně a vytírání apod., ale holky byly bez plínek přes den v roce a půl. V noci to trvalo dýl.
Věřím, že to někdy nejde a poslední slovo má vždycky dítě 😀
Poměrně velké dítě s dudlíkem mě vždycky zarazí, všimnu si vždycky a příjde mi to i divné, ale nekomentuji to. Je to věc rodičů a pokud jim to nevadí, je to vlastně ok. Ten kdo to vždycky komentuje, jsou moje děti 😀 😀 😀
Máme ve školce 4-letou holčičku, kterou do školky a ze školky maminka vozí v kočárku s dudlíkem. Malá je jinak šikovná, žádné omezení ani postižení nemá a to je fakt divné...
@ellawas Ano, když jsem děti neměla a viděla jsem třeba dvouletého klučíka s dudlíkem, tak mě to taky "zarazilo". Jenže když jsem dítě neměla, tak jsem viděla spoustu věcí jen z jedné strany 😎 . Pokud mě mateřství něco naučilo, tak nesoudit ostatní. Každé dítě je navíc jiné, každá maminka jinak vychovává, má jiné zkušenosti, takže nikoho nesoudím a ano, dnes mi to divné nepřipadá 😎 . Do školky s dudlíkem, nepůjde, zuby si tím nekřiví, tak o co jde? A prodavačka si to moha odpustit, protože synovi v té době tuším nebyl ani rok, tak nechápu, proč by měl dudlík vadit. Do dvou tří let, bych to neřešila a řešit nebudu 🙂 .
Ne, není to trapné, trapní jsou ti, kteří se do toho pletou. Ať si každý řeší svoje děti 😉
Mmch. moje dcera měla dudlíka i ve 3 a čtvrt 😎
Před narozením dcery jsem byla hodně proti dudlíkům....jenže pak se narodila a plakala a plakala....a najednou mi dudlík nepřišel tak špatný 🙂 ....a já, která říkala dudlík nikdy....jsem jí ho vehementně cpala...ovšem neúspěšně.....prostě ho nechtěla...a mě to štvalo...
A ano...větší děti s dudlíkem se mi stále nelíbí, ale už to chápu a nikoho nesoudím....prostě s dítětem nejsou všechny věci, tak jak si je člověk naplánuje....a mě teda narození dcery naučilo být tolerantnější...a jsem za to ráda...
@jasminecek To není olympiáda, to je pouhý fakt, ano, ale takových dětí rychlých je právě více než těch opožděných, ale to není výsměch, je to pouze konstatování, i paní učitelky si již pak ve školce všimnou , jak někteří na školku mají a někteří ne a není to jenom o plenkách a dudlíku
Dcera měla dudlik přesně do tří let. Poslední rok už tedy jen na noc. Nadšená jsem z toho samozřejmě nebyla. Neustále to někde někdo rádoby vtipně komentoval, mně osobně by přišlo drzé cizím lidem komentovat, že jejich dítě má dudlík. Pak ze dne na den s dudlíkem konec.
Ahoj,tak já za sebe musím říct,že se mi nelíbí větší dítě s dudlíkem.Ale to teda mluvím o dětech 3+.Třeba od sestřenky malá dudala ještě ve 3,5 letech.
Neteř měla do 2,5 let a je pravda, že to bylo hrozný, jak to pořád dudlala a a nebylo jí vůbec rozumět,co říká..Ale v mém okolí má hodně dětí běžně do 2 let dudyna.
Naše malá teda měla do 10. měsíců a pak ho hodila do WC a už nechtěla.Ona totiž v těch 10 začala chodit,tak si to šmárovala rovnou do koupelny a šup s dudynem do záchodu 😀
Syn má zatím 7 měsíců a určitě ho bude mít déle než malá,ale jak přesně dlouho zatím netuším 😀 😵
@mpavlinka mě osobně to přijde drzé i necizím lidem....myslím si, že at se jedná o sestru, sestřenici nebo kamaradku, sousedku nebo uplne cizí paní, nikomu do výchovy a do hodnocení toho zda díte má enbo nemá dudana neo plenky nebo chodí/leze apod nic není. Nechápu, kde se bere v ostatních lidech ta drzost toho soudit a ještě to vyprávět dál.....to je každého věc. Každá máma si má uvedomit, že její díte je originál a ona ho má bránit a ne se nechat vykolejit řečmi takových "inteligentních" lidí....
Náš bude mít 3 a dudel má jen v posteli a je na něm pořádně závislej, odnaučení máme v plánu, bude to dost těžké....
@maudn no dcera ho měla i v době školky, hlavně na spaní... pak jsem usoudila, že by mohlo stačit a ze dne na den jí ho vzala a nahradila plyšákem. Chvilku se ho snažila dokňourat, ale za 2 dny jí to došlo a začala i spát v pohodě přes den 😉
Čekala jsem, kdy se ho vzdá sama, ale k tomu se neměla. Naštěstí se jí už dalo vše vysvětlit.

Syn ho v roce a půl stále má. Má ho na spaní, a pak chvíli po probuzení, aby se rozkoukal. Ano, je na něj naučený a bez něj neusne. Na druhou stranu no a co? Jsou horší věci 🙂 A já jsem ráda, že alespoň trochu spinká. A když rostou zuby, tak ho opravdu potřebuje, u nás jsou zuby šílenost, vždy nám (opravdu myslím celé rodině) udělají ze života peklo... Také mne občas zarazí dítě jdoucí s maminkou za ruku s dudlíkem v ruce - a le pak si řeknu, že o něm nic nevím, tak co, třeba jde od doktorky, má za sebou něco ošklivého... A jak jsem četla v jednom ze článků Nevýchovy, čím větší tlak na dítko, snaha mu dudlík zošklivit, vzít, vede jen k většímu upnutí. A vždy přijde čas (toho konkrétního dítěte - protože prostě děti nejsou stejné a nelze jet podle nějakého svénáře teď tohle, a pak to), aby se ho vzdalo, ale musí si věřit 🙂