Režim miminka - spaní, jídlo, hraní
Ahoj maminky. Na toto téma je tu spousty různých diskuzí, ale já bych to chtěla uceleně v jednom. Tady teda otázky a do prvního komentáře napíšu jak to mám já a jsme zvědavá, jak to máte vy... JInak jsem maminka 4 a půl měsíční holčičky Emilky .)
• 1) Jak často kojíte? Myslim tim jen mateřské mléko a nic jiného - mně malá nechce ani lahvičky, že bych si někdy odběhla a nechala s manželem tedy nehrozí, je na mně 100% závislá
• 2) jak spinkají vaše dětičky - v kolik dete spát, jak se budí kdy vstává a jak spí přes den - jak dlouho a v jakých intervalech? Kdy to mám směřovat a ustalovat na nějaký ty pauzy jednou dopo jednou odpo?
• 3) necháváte hrát dítě samo nebo vždy s mimi? co televize? nechavate koukat?
• 4) jídlo mimo kojení - už se docela těšim na příkrmy, zejména mě zajímá večerní kašička - musím začít ale v polední hodině mrkvičkou nebo muzu jako první příkrm zvolit večerní kašičku a tim doufam že ji více zaplácne než mléko a já si dám konečně třeba i 6 hodin spánku v kuse - konečněěě? nebo to tak nefunguje... A když první jídlo v poledne tak proč se všude píše mrkev, když má po ní mnoho dítek průjem? Kamarádce doporučila pediatrička cuketu jako první a malá byla v pohodě.. Těším se na vaše odpovědi .)

Tak s naši druhorozenou, aktuálně čtyřměsíční dcerou to mame takto:
1.) kojim přes den tak průměrně co dvě hodiny, někdy kratší pauza, někdy delší, podle toho, jak malá vyžaduje. Nenapije se vždy stejne a jak ji zajímá svět okolo, tak někdy ji něco zaujme a je po kojení 🙂 Kdyz se výjimečně zaspí v kočárku, tak vydrží klidne i čtyři hodiny. V noci je to různé, někdy po dvou hodinách, někdy spi i šest hodin v kuse. Tak průměrně 3x za noc. Starší dcera Pokud nechce z lahvičky, zkus dávat lžičkou. Pak by mohl pohlídat i tatínek
2.) Mala většinou vstává mezi 6-6:30. Vydrží vzhuru tak 2 az 2,5 hodiny a pak jde zase spat. Spi tak 40-45 minut a je vzhuru a pak zase, takže za den ji to vychází tak 4-5x na spaní a chodí spavat kolem 20:00. V noci se budí kolem 1 a pak zase kolem 4-5. Většinou se prodlužují dětem ty intervaly, kdy jsou vzhuru. Starší dcera oproti tomu spavala 2-3 hodiny a pak zase 2 hodinky vzhuru a zase 2-3 hodiny spánku. Dvakrát denně spavala asi tak v období od 7/8.mesice do jednoho roku, pak uz jen jednou.
3.) Tak různě, chodíme casto ven, kvůli starší dceři, buď spi v kočárku nebo se divá ze satku. Doma ji většinou přenáším z jedné místnosti do druhé, podle toho, kde se zrovna pohybujeme s první dcerou. Chvilku Vydří sama na dece pod hrazdicku nebo na bříšku s hráčkama. Pokud se divá starší na TV, tak malá občas taky Kukne, ale nepoustim ji účelově. V kuchyni ji mam na lince v lehacce, aby na me viděla. Jinak sednu na zem k ni, ukazuju hračky, obrázky a povídám co tam mame. Zpívané písničky, to se ji líbí. Uz ma rada hru na schovávanou, schovam ja obličej za ruce nebo její pod plinku.
4.) z příkrmy plánujeme začít mezi 5.-6. Měsícem. Doporucuje se začínat zeleninou, protože kaše i ovoce je sladké, tak aby si nezvykli na sladkou chuť nejprve a ne odmítali pak zeleninu. Mrkev nam problem nedělala. Jako jeden z prvních příkrmu jsme dávali starší dyni, ta je taky vhodná.
K tomu kojení, starší dcera byla kojena po tech cca 3 hodinách.
A pokud budeš dělat vlastní příkrmy, tak se doporučuje k zelenině kapnout trochu tuku (par kapek oleje), kvuli stravitelnosti zeleniny.
Jinak se omlouvám za nedokonalou diakritiku, píšu na mobilu.

A tady tedy mé odpovědi a případně budu ráda za rady jak to měnit pokud to jde...
1) jak často kojíte - kojila jsme ještě donedávna co dvě hodiny! PEKLO! Emilka je přitom pořádnej cvalík - v 4 mesících 7,120 g - 64 cm! ale kojit proste chce, ale spíš asi pijde málo a častěji. KOnečně ale jsem to ted ustálila na 3 hodiny ve dne a v noci si někdy řekne i po dvou...
2) Jak spinkají - emilku dávám spát v 18.30/19 a na prvni kojeni se budi kolem 2130 - pak v 23.30 a pak se mi podařilo udělat to že spí až do 4.00 - to je poslední dvě noci takhle a doufám že ji to vydrží!!! pak spí ještě do 7.30 pak je vzhuru do 9 pak hodinka spánek jeste
3) jak si s dítetem hrajete? priznám se že nekdy kdyz potrebuju neco udelat tak mi pomuze tv - nechci ale aby na ni koukala furt, nechci aby mela pasivni zabavu, ale potrebuju nekdy proste neco pracovat nebo umejt nadobi a tv ji zabavi aniz by rvala - predevsim odpoledne, dopoledne je fresh a umi se zabavit i sama pod hrazdickou
4) jídlo mimo kojení - plně kojim - jeste ji nejsou 6 mesicu, ale ja uz si zahravam s myslenkou ze bych ji rada dala prikrm... jako jsem rada ze muzu kojit, plne kojit, ale nekdy mi to vadi kvuli ty zavislosti na mne a ze musim byt opravdu nonstop dostpna a o spani nemluve - asi jsem trochu sobecek - ale zdravej sobecek, emilku miluju samozrejme... a muzu jako prvni zacit treba kasi na noc nebo se zacina vzdy polednim prikrmem? ta kase na noc - ze by zaplacla a ja mela treba 6 hodin v kuse spanek? to bych si moc prala... a kdyz pikrm v poledne - proc kase kdyz po ni maj deticky prujmy? Jinej napad? cuketa? Brambora?