icon

Zlobení, neposlouchání, vzdor 2,5letého dítěte

stacy13
10. pro 2015

Zdravím všechny maminky,
Mám 2,5 letého syna.Mé první dítě.Od malinka byl živé energetické dítko..vše ho zajímalo,vše brzo chtěl dělat sám,,jíst lžičkou,pít z hrnku,chodit..ale vše sám!nedej bože mu pomoct,hned se naštval..Hodně se mu líbila akčnost..takže plavání,zpívání mezi dětma,cvičení..byl spokojený.od mala jsem se mu hodně věnovala..hrála,vymýšlela různé hry,výlety,vše vysvětlovala..no docela jsme jeli s manželem podle něho..ale byl hodný,občas vzpurný jako každé dítko..No tak nějak od roka a půl to postupně začínalo..teď má teda období,že se chci poradit jak řešíte podobné situace vy maminky..Vybírá si kdo ho oblékne,s kým se vyčůrá,s kým půjde spát..se mnou nebo manželem,když nemá být po jeho je šílený brek..ne vztek ale slzy jako hrachy..cokoliv po něm chci,udělá pravý opak..ukliď si hračky,vše vysype..pojď se obléknout..nemám čas..atd..poroučí,pokud si s ním nejdu hrát nebo manžel,jen tak bloumá,nebo škodí,neumí se zabavit sám,na kroužkách chce dělat jen co chce..začínám být z toho na větvi..jestli to je období popřípadě jak dlouho to má trvat..Přiitom hranice mu od mala naznačuju..vše vysvětluju,snažím se být důsledná a splnit to co řeknu ať dobrý nebo špatný.na zadek teda dostává s tím že mu vždy vysvětlím za co..Někdo mi říká,že tomu ještě sám nerozumí,jenže mi přijde že mi rozumí až moc dobře,že to vyloženě dělá naschvál..Nebo mám vysoké nároky na jeho věk?Asi poslední kapka byla dnes..kdy na mě ječel že má ještě hlad a chce salát a přitom nechal půlku oběda..když jsem mu řekla ať dojí nejprve oběd tu misku hodil na stůl(jakoby na mě).Bojím se aby se nedostal do stadia se někde vztekat na chodníku nebo v krámu 🙂děkuju za názory

Strana
z2
eva518
7. únor 2016

@eliska_z asi jste to už doma řešili, tohle se podle popisu jeví jako vývojová dysfázie. Určitě pomůže názor - obrázky, ale i třeba znaky. Nezkoušeli jste aspoň přirozené posunky, gesta? Na to děti s tímto problémem reagují dobře. Omlouvám se za vstup. To je profesionální deformace..

kacenka1111
7. únor 2016

@kadarka ja nam...ja se jen ptam...taky jsem trebas placla malinko... jen me trosku vylekal vyraz serezala.... pokud kopal, tak to je prusvih, ale tak da se to resit jinak...urcite nechci vyvolavat konflikt... jen mi nebyl prijemny vyraz serezal a zajimalo me, co dite musi udelat, aby bylo serezano, ne placnuto...🙂

eliska_z
7. únor 2016

@eva518 Ano, je to vývojová dysfázie, momentálně v řešení. Posunky a gesta samozřejmě používáme, bez toho by to nešlo vůbec. Nejlepší je přímo ukázat, to pochopí hned, hloupý není, ale ne vždycky to jde.

benetka
7. únor 2016

@luciksima To známe, svého času jsem se s malou bála jít do obchodu. Vydržte časem to přejde (období vzdoru), scén jsme si užili až až. Teď má 3.5 let a je celkem v pohodě.

verundice
4. dub 2017

stacy13 Dobrý den, maminko-zakladatelko,můžu se zeptat jak to u Vás vypadá nyní,po nějaké době a asi už i po narození sourozence,že? Mam syna 2,5 roku úplně to samé a sdílím i Váš pohled na vysvětlování (ano,ale má to své meze,jsme rodiče a ne partneři)...Předem dekuji za info 🙂

stacy13
autor
4. dub 2017

Dobrý večer,synovi teď budou 4roky..Když bych to teda shrnula je to lepší..Myslím tedy že s věkem z určitých věci vyrostou..A nebo i já jsem imunejsi k věcem které mě dříve vytaceli..Protože tím že už máme další dítko nemám na to tolik času..Samozřejmě když není po jeho taky se vzteká to je stejný,ale už se mu dá spoustu věcí vysvětlit..Záleží na situaci..A jaká je to věc..A kolik mám času..Ale hodně se snažím domluvit..Snažím se vyslechnout i jeho názor třeba proč nechce a pak udělat kompromis..Ale záleží na věci důležitosti,jdeme do školky teď se oblíknes a hotovo ne až po pohádce(parkrat jsem mu totiž náletela a pak sem ponaučení a že to stejně neudělá)dnes jdu spat sestřičkou a ty s tátou hotovo..Nechceš jíst nejez,ale nic nebude jiného..On moc dobře ví kdy jsem fakt rozhodla a nic mě nezlomí a kdy vaham(dobře tak si ještě pohrajem a pak už půjdem do vany.. ustoupim a pak kolikrát me má v pasti a stejně se pak nechce koupat..Nebo neposloucháš nebudu večer číst pohádku..A pak ji stejně přečtu,protože mám výčitky že už na něj nemám tolik času jako dřív.Takže hodně je to v důslednosti..Ale věkem se to lepší.byla sem překvapená že školky.?Poslouchá tam jako hodinky.takze oni to prostě zkouší co můžou..Teď máme zase jiné moresy jako odmlouvani, ignorování.furt bude něco..Hračky kolikrát taky uklízím já.?Už bych se jinak zbláznila.kdyz se začne fakt vztekat tak poslů do pokoje..Takže asi moje rada vydržet vyrostou z toho, důslednost a pevné nervy.ted máme skoro roční holčičku a čeká nás to znovu?Jako druhá je ještě mnohem rychlejší a prubojnejsi.?A někdy kombinace jich obou je večer na víno😀tak snad sem vam poradila😀

verundice
7. dub 2017

Moc děkuju za odpověď, v podstatě jste mě i potěšila🙂 Člověk prostě dělá co může a i mě už se potvrdilo, že většinou z určitého nešvaru prostě sám nějak vyrostl, takžě jde o to to spíš nějak přežít🙂 díky a přeji hezké chvíle u vína, také to tak dělám!

Strana
z2