2 různé práce za poslední rok, z čeho vypočítat PPM?
Ahoj maminky. Mám otázku nad kterou si lámu hlavu za poslední rok jsem byla zaměstnána ve 2 různých společnostech v té první jsem mívala výdělky hrubé mzdy kolem 28tis a více,bohužel došlo k propouštění a já byla nucena už těhotná si najít rychle práci kterou budu jako těhu zvláadat. Podařilo se mi najít klidnou práci avšak skoro za polovinu své poslední mzdy. Na stránkách OSSZ mají uvedeno že PPM vypočítávají zpravidla ze mzdy za posledních 12 měsíců. Avšak když jsem na OSSZ volala mi paní suše sdělila , že si to mám vypočítat z poslední práce i když věděla, že jsem v ní nebyla déle jak 3 měsíice. Jak to tedy je? Děkuji za případné odpověďi 🙂
na mateřskou nárok mám to , už mi vypočítali 🙂 jde o to že do práce jsem nastupovala 1.7.2016 a na rizikové odešla 30.9. což vzhledem k nástupu na mateřskou k 30.11 takže ochranná doba mi tam vešla 🙂 a 270 prac dnů mám z minulého zaměstnaní. Akorát netuším jak s tím výpočtem protože jsem opravdu počítala s tím co měli vepsáno na stránkách 🙂
Bohuzel pouze z posledniho zamestnani.
@riellka hele je to hrozne slozity system (pro rypaly - me to slozity pripada, mozna nekomu ne🙂 ), ale ta castka se spocita opravdu z toho posledniho zamestnani... ten jejich excelovskej vzorecek na strankach mpsv asi pocita jen s lidma, co pracuji deset let ve stejne firme na stejne pozici🙂 Taky me to matlo🙂
Tak se pro me nic nemění 🙂 Počítala jsem s tim tak nějak od začátku a říkám si při nejhorším bude lépe 🙂
Souhlasim. Kolegyne resila stejny problem a vypocitano ji bude od poslednich dvou zamestnavatelu. 😁 podle mne te tu devcata zbytecne mystifikuji. ☺️
Je to vždy z posledního. Sčítají se doby pojištění, aby byl nárok, ale ne příjmy.
@mignona V zákoně je to tady, akorát neočekávej, že to tam bude napsáno polopaticky... a je to Z8kon o nemocenském pojištění.
§ 14
(1) Nárok na dávku vzniká, jestliže podmínky pro vznik nároku na dávku byly splněny v době pojištění.
(2) V případě souběhu pojištění se podmínky pro vznik nároku na dávku posuzují v každém pojištění samostatně. Je-li nárok na tutéž dávku, s výjimkou vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství, současně z více pojištění, náleží dávka ze všech pojištění jen jednou.
@mignona Plus postup výpočtu je v tom samém zákoně zde:
§ 18
(1) Denní vyměřovací základ se stanoví tak, že se vyměřovací základ zjištěný z rozhodného období vydělí počtem kalendářních dnů připadajících na rozhodné období, pokud se dále nestanoví jinak; jsou-li v rozhodném období vyloučené dny (odstavec 7), snižuje se o ně počet kalendářních dnů připadajících na rozhodné období. Denní vyměřovací základ se zaokrouhluje s přesností na 2 platná desetinná místa.
(2) Vyměřovacím základem zaměstnance je úhrn vyměřovacích základů pro zálohy na pojistné na důchodové pojištění za jednotlivé kalendářní měsíce v rozhodném období. Vyměřovacím základem osoby samostatně výdělečně činné je úhrn měsíčních základů pro pojistné na nemocenské pojištění v rozhodném období, z nichž tato osoba zaplatila pojistné na pojištění. Do úhrnu základů pro zálohy na pojistné na důchodové pojištění podle věty první se zahrnují i ty základy, z nichž nebylo odvedeno pojistné z důvodu překročení maximálního základu pojistného18a); do úhrnu měsíčních základů podle věty druhé se zahrnují jen ty měsíční základy, z nichž bylo odvedeno pojistné v souladu se zvláštním právním předpisem1).
(3) Rozhodným obdobím je období 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem, ve kterém vznikla sociální událost, pokud se dále nestanoví jinak.
(4) Jestliže sociální událost u zaměstnance vznikla v období, kdy od vzniku pojištění zaměstnance do konce kalendářního měsíce, který předchází kalendářnímu měsíci, v němž sociální událost vznikla, neuplynulo 12 kalendářních měsíců, je rozhodným obdobím období od vzniku pojištění zaměstnance do konce kalendářního měsíce, který předchází kalendářnímu měsíci, v němž sociální událost vznikla.
(5) Jestliže sociální událost u zaměstnance vznikla v kalendářním měsíci, v němž vzniklo pojištění zaměstnance, je rozhodným obdobím období od vzniku pojištění zaměstnance do konce tohoto kalendářního měsíce a pokud zaměstnání netrvalo do konce tohoto kalendářního měsíce, do dne, kterým zaměstnání skončilo.
Ahoj, taky se tu s dovolenim rovnou zeptam. Pracovala jsem 5 let u jednoho zaměstnavatele a ted jsem od srpna 2015 zamestnana u jiného. Nastoupila jsem ale na nemocenskou v dubnu 2016. No a zajima me take, jak mi vypoctou materskou. Papir jsem nesla do te aktuální prace a nemocenska by se do toho pry pocitat nemela. Tak jak to udělají? Resi hruby prijem jen z te posledni prace? Ony byly dost podobny ty prijmy. Dekuju☺
@priscilla90 nemocenská se tam nepočítá a za dobu nemoci jsou vyloučené doby, které výpočet PPM neznevyhodnuji. Je to počítáno z vydělaných peněz.
Jak rika pani predemnou tak se počítá Hrubá mzda z posledního zaměstnáni ač jste na nemocenske nebo nikoliv 🙂

@riellka Ahoj, myslím, že když jsi v poslední práci kratší dobu než 3 měsíce, nárok na mateřskou mít nebudeš, aspoň takto to měla moje kolegyně, i když před tím nebyla vůbec na pracáku. Kdyžtak mě někdo opravte, jestli to tak už není.