icon

Jak navázat z RD na druhou MD, je to problém?

wendak
13. čer 2016

Holky prosím o radu, jak je to s novým nástupem na MD. Mám doma malou a teď čekáme druhé mimi. Rodičovské dávky mi končí koncem června a na novou MD mohu nastoupit nejdříve 9.7., před prvním nástupem na MD jsem byla zaměstnaná. Je těch 9dní nějaký problém? Naváže mi to?? Díky za rady a pomoc

eva118
13. čer 2016

Po rodičovské nastup na těch pár dní na nemocenskou a pak nástup na mateřskou s druhým dítětem. Na těch pár dní tě v práci asi chtít nebudou, domluv se s gynekologem.

xpila
13. čer 2016

@wendak Je jedno, že ti končí rodičovské dávky. Záleží na tom, kdy ti končí rodičovská dovolená, tedy nahlášené volno u zaměstnavatele.

wendak
autor
13. čer 2016

@xpila v práci jsem nahlásila 3 roky a to bude malé až v září 🙂, takže mám nahlásit jen změnu na pojišťovně a nové papíry z gyndy odnést zaměstavateli a neřešit ty dny?
jsem z toho fakt zmatená :/. když jsem byla na soc. a říkala pani,že mi to nesedí o těch 9dní tak říkala,že to není problém, že od nich dostanu ukončení o dávce konec června a výplata v červenci a kdybych si to prý prodloužila o měsíc tak o ty peníze přijdu.. Na pojišťovně mi pani řekla,že mám přijít nahlásit jen změnu a pak ten nový nástup. Zaměstnavatel mi neporadí, neví, je to malá firma :/.
Nerada bych něco prošvihla a proto se zkouším zeptat i vás zkušenějších ;)

xpila
13. čer 2016

@wendak Ty nikde nic nehlásíš, stále budeš na rodičovské dovolené. Takže ani nemáš co řešit se sociálkou nebo pojišťovnou. Zaměstnavatel pak na pojišťovnu hlásí MD, to si raději ohlídej, že to tam mají změněné (ve výsledku se ale pro tebe nic nemění).
Takže klasicky dáš zaměstnavateli žádost o mateřskou a o víc se nestaráš 😉

wendak
autor
13. čer 2016

@xpila takže těch 9dní nemám řešit 🙂), navazuje mi to ju 🙂). díky za radu jsem už klidnější uf

xpila
13. čer 2016

@wendak Nic neřešíš, protože zdravotní pojištění máš hrazené z titulu toho, že jsi na RD 😉

wendak
autor
13. čer 2016

@xpila super ;) díky. prostě nemám brát,kdy mi končí finanční podpora rodičovské,ale že jsem u zaměstnavatele oznámila ty 3 roky 🙂. děkujuuu a hezký den přeju ;)

xpila
13. čer 2016

@wendak Jj, přesně tak. I když úplně ve výsledku by to v tvém případě bylo jedno 😀 Pokud máš totiž ZP placené po část měsíce, tak se to bere jako celý měsíc.

janiset
21. čer 2016

Já mám úplně stejný problém 🙂 Mám rodičovskou na první dceru do jejích 4 let, což je 6.8.2016, a na další mateřskou nastupuju 9.7.2016. Peníze z rodičovské na první dceru ale doberu 30.6.2016. Taky jsem řešila, co těch 9 dní v červenci, a na UP i na CSSZ mi řekli, že to nevadí, že to nemám řešit 🙂

wendak
autor
21. čer 2016

@janiset já už to neřeším 🙂,asi fakt nemusíme nic řešit a být v klidu ;)

elucik
14. led 2017

Můžete mě prosím poradit.Ted v dubnu mě končí RD, a čekáme druhé mimco a 20.7.mam termín porodu, práci jsem měla na dobu určitou,jak mám dále postupovat?Na MD nárok asi nemám.Mam jít na těch pár dní asi na ÚP a poté na RD, vůbec nevím, děkuji

lajla
14. led 2017

@elucik zajdete si na zdravku a pozadejte o peci pro dite do 4 let. Budete doma ale zdravotni nebudete platit.na materskou narok neni az na rodicak od porodu

xpila
15. led 2017

@elucik Pokud nejsi zamestnana, tak na RD nejsi a nebudeš. Nárok na mateřskou dle toho, kdy ti skončil pracovní poměr.
Teď mas dvě možnosti - nahlásit se na pracak a pobírat podporu a nebo se nahlásit na zdravotní pojišťovnu jako pečující o dítě do 7 let. Budeš mit hrazeno zdravotní, ale nebudeš nic dostávat.

lajla
15. led 2017

@xpila a co kdyz ji na pracaku najdou praci? Me rovnou poslali na zdravku..

vilibalda
15. led 2017

@elucik Je to jak píše xpila a ještě je možnost prodloužit si RP až do července. Tím pádem taky nebudeš muset řešit pojištění.

elucik
15. led 2017

Děkuji holky, zkusim zavolat na PU a pozeptam se.

xpila
16. led 2017

@lajla Tak najdou, no a?

risu
16. led 2017

@lajla nenajdou. Od toho pracak neni 😂 tam se jen chodis ukazovat ze zijes..

lajla
16. led 2017

@xpila tak kdyz musi byt se synem doma..ale dekuji ano ...tak najdou vzdyc se nic nedeje..

lajla
16. led 2017

@risu tak to jsem nevedela..dekuji.nemam zk..no taky bych to mohla zkusit ze😅

elucik
16. led 2017

Bude asi lepší jít na PU a pobírat aspoň něco ty dva měsíce než jít na zdravotní a nepobírat nic že? 😃

xpila
16. led 2017

@elucik Samozřejmě. Navíc nepočítej s tím, že by stejně něco aktivně našli. A i kdyby, tak pravděpodobnost, že by tě zaměstnavatel přijal, je mizivá.

lajla
19. led 2017

@xpila
muzu se teda zeptat jaky to ma smysl...nebo proc by to stat delal...to si potom skoro kazda muze dat ten nejkratsi rodicak a pak jit na urad pobirat dalsi penize.a doufat ze urad nic nenajde....za me je to docela nesmysl..rodicak je pro vsechny stejne vysoky..to ze to nektera vybere za kratsi dobu prece neni opravneni k tomu jit si pro dalsi penize...nebo se pletu?

xpila
19. led 2017

@lajla Skoro každá si určitě nejkratší rodicak dat nemůže. A podpora neni přece neomezená, navíc nemá s rodicakem absolutně nic společného, tak nějak nechápu, kam tím smerujes.

lajla
19. led 2017

@xpila tak ok...mnohe z nas...jen se to snazim pochopit...proc a nedava mi to smysl ze by to stat dovolil...ale rozumite tomu zrejme nejvice...
To pak jsou znevyhodneny ty co maji nahlaseny rd na 3 roky...jsou zamestnane...ale vyberou si ho drive kvuli dalsimu tehu...ale na up nemuzou...kdezto ty nezamestnane ve stejne pozici co si stejnou castku vyberou driv na up muzou? Proste mi to nedava smysl...
Kdyby ty zamestnane doma dostavaly penize taky tak ok...ale takto?
Znam v teto situaci hodne maminek a vsechny nezamestnane to prave resi tim zdravotnim...me treba ani nenapadlo jit na up, prislo mi to nelogicke...
Ale pokud to tak je ok...

lajla
19. led 2017

@xpila nebo spis to bude tak..ze podpora nebude zadna a pracak by platil jen to zdravotni...samotnou by me to docela zajimalo😎

lajla
19. led 2017