Jak navázat z RD na druhou MD, je to problém?
Holky prosím o radu, jak je to s novým nástupem na MD. Mám doma malou a teď čekáme druhé mimi. Rodičovské dávky mi končí koncem června a na novou MD mohu nastoupit nejdříve 9.7., před prvním nástupem na MD jsem byla zaměstnaná. Je těch 9dní nějaký problém? Naváže mi to?? Díky za rady a pomoc
@xpila v práci jsem nahlásila 3 roky a to bude malé až v září 🙂, takže mám nahlásit jen změnu na pojišťovně a nové papíry z gyndy odnést zaměstavateli a neřešit ty dny?
jsem z toho fakt zmatená :/. když jsem byla na soc. a říkala pani,že mi to nesedí o těch 9dní tak říkala,že to není problém, že od nich dostanu ukončení o dávce konec června a výplata v červenci a kdybych si to prý prodloužila o měsíc tak o ty peníze přijdu.. Na pojišťovně mi pani řekla,že mám přijít nahlásit jen změnu a pak ten nový nástup. Zaměstnavatel mi neporadí, neví, je to malá firma :/.
Nerada bych něco prošvihla a proto se zkouším zeptat i vás zkušenějších ;)
@wendak Ty nikde nic nehlásíš, stále budeš na rodičovské dovolené. Takže ani nemáš co řešit se sociálkou nebo pojišťovnou. Zaměstnavatel pak na pojišťovnu hlásí MD, to si raději ohlídej, že to tam mají změněné (ve výsledku se ale pro tebe nic nemění).
Takže klasicky dáš zaměstnavateli žádost o mateřskou a o víc se nestaráš 😉
Já mám úplně stejný problém 🙂 Mám rodičovskou na první dceru do jejích 4 let, což je 6.8.2016, a na další mateřskou nastupuju 9.7.2016. Peníze z rodičovské na první dceru ale doberu 30.6.2016. Taky jsem řešila, co těch 9 dní v červenci, a na UP i na CSSZ mi řekli, že to nevadí, že to nemám řešit 🙂
Můžete mě prosím poradit.Ted v dubnu mě končí RD, a čekáme druhé mimco a 20.7.mam termín porodu, práci jsem měla na dobu určitou,jak mám dále postupovat?Na MD nárok asi nemám.Mam jít na těch pár dní asi na ÚP a poté na RD, vůbec nevím, děkuji
@elucik Pokud nejsi zamestnana, tak na RD nejsi a nebudeš. Nárok na mateřskou dle toho, kdy ti skončil pracovní poměr.
Teď mas dvě možnosti - nahlásit se na pracak a pobírat podporu a nebo se nahlásit na zdravotní pojišťovnu jako pečující o dítě do 7 let. Budeš mit hrazeno zdravotní, ale nebudeš nic dostávat.
Děkuji holky, zkusim zavolat na PU a pozeptam se.
Bude asi lepší jít na PU a pobírat aspoň něco ty dva měsíce než jít na zdravotní a nepobírat nic že? 😃
@xpila
muzu se teda zeptat jaky to ma smysl...nebo proc by to stat delal...to si potom skoro kazda muze dat ten nejkratsi rodicak a pak jit na urad pobirat dalsi penize.a doufat ze urad nic nenajde....za me je to docela nesmysl..rodicak je pro vsechny stejne vysoky..to ze to nektera vybere za kratsi dobu prece neni opravneni k tomu jit si pro dalsi penize...nebo se pletu?
@xpila tak ok...mnohe z nas...jen se to snazim pochopit...proc a nedava mi to smysl ze by to stat dovolil...ale rozumite tomu zrejme nejvice...
To pak jsou znevyhodneny ty co maji nahlaseny rd na 3 roky...jsou zamestnane...ale vyberou si ho drive kvuli dalsimu tehu...ale na up nemuzou...kdezto ty nezamestnane ve stejne pozici co si stejnou castku vyberou driv na up muzou? Proste mi to nedava smysl...
Kdyby ty zamestnane doma dostavaly penize taky tak ok...ale takto?
Znam v teto situaci hodne maminek a vsechny nezamestnane to prave resi tim zdravotnim...me treba ani nenapadlo jit na up, prislo mi to nelogicke...
Ale pokud to tak je ok...
@lajla http://socialni-poradna.eu/muzu-tehotna-se-jit-...
Hm...asi to tak fakt je🤗

Po rodičovské nastup na těch pár dní na nemocenskou a pak nástup na mateřskou s druhým dítětem. Na těch pár dní tě v práci asi chtít nebudou, domluv se s gynekologem.