Jak přejít z rodičovské na mateřskou s druhým dítětem?
Dobry den, chci se zeptat,zjistila jsem ze cekame druhe mimi,ted jsem na RD se synem,RD mam do zari pristiho roku. Kam vse mam zajit a co je potreba vyridit? Kdyztak prosim polopaticky, diky
Jsem zamestnana,diky moc
Ahoj,já šla vždy na pravák(nějak v polovině těhotenství).Nahlásila jsem jim od kdy budu nastupovat na mateřskou(tech šest týdnů před porodem),oni mi vyplnili papír pro OSSZ,zašla jsem tam.Podepsala a vyplnila vše co potřebovali a už se nestarala.Jen jsem si v tom danem měsíci hlidala,zda přišla jen mateřská a už ne rodicak,aby nebyl problém a všechno klapalo jak hodinky😉
a nevíte jak to je když rodicak mam do konce roku a TP v dubnu? na mateřskou bych mela v pulce února, prac.smlouvu mam na dobu neurcitou
Ahoj,koukam,ze na posledni dotaz nikdo neodpovedel a ja bych mela stejnou otazku.Co se stane, kdyz neporodim do 3 let veku prvniho ditete?Mam narok na materskou?Priklad...1.diteti budou 3 roky 1.dubna a ja budu mit termin porodu v cervnu.A kdyz bude prodleva mezi ukoncenym rodicakem a nastupem na materskou,tak ty dny si musim platit socialni zdravotni,kdyz nebudu na paragrafu?dekuji za odpoved
@suvicka15 Tohle je info který mě zajímá protože to zrovna řešíme s kamoškou. A jak to teda prosím je když dcera bude mít 3 roky v červenci a já třeba v dubnu otěhotním? Po skončení rodičáku do práce nenastoupím,protože tu práci dělat nemůžu.Mám nárok zase na neschopenku a následné na mateřskou? U prvního těhu jsem byla taky od začátku na neschopence a následně pobírala mateřskou.Jde zkrátka o to,že neporodím do konce rodičáku ale až např.několik měsíců po.Smlouvu mám na neurčito.Může mi někdo poradit jak to je? Díky.
@margaret88 tak to budete mit stejne.. taky dnem 3.narozenin misto do prace nastoupite na PN a ta vam skonci prechodem na MD, mne uz zitra, konecne 😀
@lucijeta Super děkuji za odpověď. 🙂U mě to ještě není aktuální ale hodně mě to zajímalo,proto jsem po tom začala pátrat jak to je. Chtěli bychom druhé mimi hned po sobě,začít se snažit někdy půl roku před 3.narozeninami dcery.
Ahoj mám dotaz čekám mimčo teď v červenci.V pátek mě dá doktor papír a ten zanesu do práce.Protoze můj pracovní poměr stále trvá.
Nevím jestli v červnu dostanu nějaké peníze čekám 3dite jdu po 2 s mateřské na mateřskou.
Nevíte některá prosím jak to je?
Já mám taky otázku k tématu. Nemám to jen o měsíc... Čekáme čerstvě a termín by mé byt v lednu 2018. Ale mě končí rodičovská už v tento srpen. Potřebuji se zeptat, když v srpnu nastoupím do svého zaměstnání a budu dělat tak 4 měsíce, mám zase nárok na mateřskou? Jsem zaměstnanec na dobu neurčitou. A nebo ne?

nejlepší je si spočítat, kdy bude nástp na mateřskou s druhým dítkem (nejlépe 6 týdnů před porodem), pak zajít na pracát a navýšit si rodičák, co to jde a aby jsi nepřišla o moc peněz z těch 220 tisíc, které je možné vyčerpat. Pak informovat svého zaměstnavatele o těhotenství a donést mu před nástupem na druhou mateřskou zase papír od gynekologa o nástupu na mateřskou, kterou zaměstnavatel doplní a předá na OSSZ. Potom až ti příjdou peníze od OSSZ (první platba mateřské), zajít na pracák, tam ti dají formulář pro OSSZ, kde oni vyplní částku, kterou budeš pobírat a od kdy do kdy bude vyplácena mateřská a s tím jít na pracák a tam ti na základě toho stopnout rodičák na první dítě a bude to. Prostě jednoduché jako facka. Jo a pohlídej si to, jestli ti vyplatí v jednom měsíci obě věci, tak ten rodičák budeš muset zase vrátit, nebo tě budou popotahovat a vyhrožovat exekucí. Mám bohaté zkušenosti, stalo se mi u druhé dcery - kdy paní na OSSZ nevěděla co se mnou - měla jsem vyplacené nějaké odměny a ona nevěděla, jak to spočítat, tak mi nic nevyplatili a pak mi nemohli ukončit na pracáku rodičák, já pak peníze z rodičáku vrátila na jejich účet, ale přecházeli na nový systém, peníze nešli dohledat. Prostě šílenost, ale ani né do půlroku, to bylo vyřešené 😀. Mateřskou jsem řešila po telefonu s paní ještě v den porodu na šestinedělí. No ještě, že se to nakonec vyřešilo...
To vše v případě, že jsi zaměstnaná, pokud ne, tak to nevím, ale asi by bylo dobré to nějak zařídit, aby jsi pobírala rodičák do dne porodu a pak přešla na druhé dítě, jestli to jde, ale to musí poradit někdo, kdo to řešil...