icon

Kdy vzniká nárok na peněžitou pomoc v mateřství při změně zaměstnání?

17. led 2025

Ahojky,chci se zeptat, pul roku jsem byla OSVC (nemocenske poj. jsem si hradila), pak do konce roku jsem byla zamestnana u zamestnavatele x (5mesicu), bohuzel to tam neslo dele zvladat (smeny, fyzicka u psychicka narocnost..) od 1.1. jsem zamestnana u noveho zamestnavatele, jde mi o to, kdybych otehotnela ted, tak jak bude narokovana PPM? Zamestnani je ve zdravotnictvi, takze tehotenstvi se neslučuje s praci.
Shrnutim:
6 mesici OSVC s ucasti na nemocenskem poj.
5 mesicu zamestnanec
Od 1.1. bezici zamestnanecky pomer

Dekuji a prosim jen o konstruktivni komentare, obcas proste clovek mini ale zivot meni..
Krasny den 🙏

drep
17. led 2025

Proč se těhotenství neslučuje s prací? Jako anestezioložka/intenzivistka jsem pracovala do odchodu na mateřskou. Takže práci ve zdravotnictví nepovažuju za překážku chození do práce.
Jinak je třeba být účasten 270dní, což bych od oka řekla, že splňuješ (navíc když nejsi ještě těhotná teď) a být zaměstaný nebo v ochranné lhůtě, která je tak dlouhá jako poslední pracovní poměr. Což teď nikdo neví, jak reálně bude.

autor
17. led 2025

@drep omlouvam se, predchozi bylo v zamestnani, momentalne pracuji v zarizeni s detmi s PAS, kde je riziko nejakeho fyzickeho napadeni (je caste) a hlavne “tahani” tech deti, tak proto se to neslucujec, coz asi je povhopitelne, kdyz jsem to osvetlila.

Moc diky za radu 🤗🤗🤗