Mám nárok na dovolenou?
Jak je to, prosím, s dovolenou za rok 2026 v případě, že jsem na začátku ledna pobírala mateřskou a potom jsem dobírala hodně staré dovolené (2025 a část 2024)? Bylo mi řečeno, že když neodpracuji aspoň 1/12 roku, nemám na dovolenou za rok 2026 nárok. Sice mě to nepotěšilo, ale brala jsem to jako fakt a dál se tím nezabývala a pak čtu, že jiným maminkám ve stejné situaci naskákala dovolená i za letošek, kterou budou čerpat...
Dovolenou lze čerpat jen z toho, na co máte právní nárok. Pokud jste na začátku roku byla na mateřské a čerpala staré dny, je možné, že podle výkladu zaměstnavatele nárok na rok 2026 zatím nevznikl 😖
Dovolenou lze čerpat jen z toho, na co máte právní nárok. Pokud jste na začátku roku byla na mateřské a čerpala staré dny, je možné, že podle výkladu zaměstnavatele nárok na rok 2026 zatím nevznikl 😖
@drtatko4 Zatím nevznikl nebo ani nevznikne, pokud nenastoupím do konce roku do práce?
@drtatko4 Ale vyklad zamestnavazele nikoho nezajima, podstatné je, co k tomu pravi zakonik práce...

@kuki012 No, na nejakou dovolenou za rok 2026 muzes mit narok, ale zda a kolik ji bude, to záleží do kdy jsi cerpala tu MD a tu starou dovolenou.