Mám nárok na mateřskou, když jsem na neschopence?
Dobry den. Omlouvám se ze se ptám ale sem mladá a vůbec nevim jak co je.
Nastoupila jsem do první práce. Ta trvala od 1.2 2024 do 31.12 2024 od te doby jsem na neschopence. A mam dotaz mam nárok na mateřskou? Co jsem pochopila tak nemam. Ale někdo mi zase říká ze mam rada bych se zeptala někoho kdo tomu rozumí. Prý mam bejt v nějaké ochraně lhůtě. Dekuju
@vlasta1981 no smlouva mi normálně skončila 31.12 ale už od 1. Srpna 2024 marodím přišla jsem o dítě a do práce už jsem nešla od ty doby jsem na neschopence a budu vlastně zase až porodu
Tak to je mi moc líto .
Ale pokud jsi od srpna ..já si nejsem jistá . To už asi na mateřskou nebude ,budeš na on až do porodu a pak si zazadas o příspěvek v mateřství
@vlasta1981 také si to pravé myslím ze je to blbost :/ ale každý me stim prudí ať si to zjistím. Tak me napadlo se tady zeptat.
Ono to ve finále na částce nic nemění jen je tam to že nejdeš dříve ale opravdu až se Mimi narodí . Nenech se nervovat. Napiš email nebo zavolej na buď ČSSZ nebo up a buď hlavně v lidu
@vlasta1981 určitě budu dekuju zítra tam zkusím zavolat a nemám spis volat na ossz? Než ČSSZ?
Jj OSSZ já to mám pořád nějak blbé zakořeněný..promiň
@vlasta1981 to mi nevadí :D už mi to poradili jinde taky ČSSZ tak sem přemýšlela jestli tam nebo jinam :D
Pokud bude nástup na PPM do 180 dní po skončení zaměstnání, tak by nárok na PPM měl být .
@kytkata to bohužel nestihne
@vlasta1981 proc by to nemela stihnout?
Autorka: kdy mas termin porodu?
@somalicats tak je doma od srpna ..musela by porodit do konce ledna
@vlasta1981 pracovni pomer ji skoncil k 31.12, takze ochranna lhuta se pocita az od tohoto data. Bez ohledu na to, ze predtim marodila.
@somalicats Od srpna marodí a není výdělečně činna ,čerpá nemocenskou ,tudíž není aktivní účastník.
@vlasta1981 nemas pravdu. Sice nevydelava, ale peo stat je ucastna nemocenskeho pojisteni. Doporucuju si tu problematiku nastudovat, nez tu zacnes psat bludy.
@somalicats dekuju 🙂
Ja mam rodit 15. Srpna
A smlouva mi skočila 31.12 ale marodím už od 1. Srpna kvůli ztrátě dítěte. Pak jsem v listopadu otěhotněla unovu. A už jsem doma.
@somalicats děkuji že jsi poučila mzdovou účetní s 20letou praxi . Držím tedy palce dotazatelce aby ji mateřskou dali . Krásný den
@vlasta1981 No, tak to se máš čím chlubit.
Autorka: to, žes marodila v době, kdy Ti běžela pracovní smlouva, nemá vliv. Aktuálně jsi v ochranné lhůtě a pokud máš termín porodu 15.8., tak můžeš nastoupit na PPM po 21.6. Pokud tedy nastoupíš v tom červnu, nárok Ti vznikne. Pokud bys nastoupila až v červenci, nárok už mít nebudeš.
@vlasta1981 stačí se podívat na web čssz.
@somalicats super moc vám dekuju! 🙂 tak doufám

A jsi na PN jako zaměstnanec nebo už máš výpověď ?
Ale dle máš nárok . Zajdi nebo zavolej na ÚP a oni ti poradí.
Základní podmínkou nároku na tuto dávku je účast na nemocenském pojištění po dobu aspoň 270 dnů, jste zaměstnané nebo v ochranné lhůtě (trvá po 180 dnů od zániku nemocenského pojištění).