icon

Mám po státnicích nárok na mateřskou?

broucinek17
6. čer 2017

Ahojte 🙂
Snad ma nekdo zkusenost... uspesne jsem odstatnicovala (dnes 6.6) a rada bych vedela, zda se mi doba studia pocita k onem 270 odpracovanym dnum nutnym k naroku na materskou. Termin mam v polovine srpna, takze pri nastupu na materskou 6 tydnu pred terminem (zacatek cervence) bych mela odpracovany na hpp pouze mesic (nastoupila jsem 1.6) ale v drivejsich prispevcich a dokonce i v novinach jsem cetla, ze se uspesne studium da zapocitat do tech 270 dni, pokud zena alespon neco odpracuje... prikladam fotku z novin, jsou aktualni, ale i presto mam pocit, ze s tim budou problemy...

Mám po státnicích nárok na mateřskou?
anetka9
6. čer 2017

No já přesně nevím jak to je, ale mám dojem, že jsou třeba dvě podmínky, jedna je doba pojištění a tam se ti studium započítá a druhá je určitej počet dní nutnost odvádět nemocenské pojištění a to si musíš spočítat, jeslti ti to vyjde od toho 1.6 do nástupu na mateřskou🙂 Ale kdyžtak mě někdo opravte, pokud se v tom vyznáte🙂

anetka9
6. čer 2017

Aby měla studentka nárok na „mateřskou“, musí již během studia, nebo po jeho skončení (před porodem) pracovat (nebo obecněji být účastníkem nemocenského pojištění). Doba studia sama o sobě nezakládá účast na nemocenském pojištění. Pokud je studium před porodem úspěšně dokončeno, pak může být doba studia zahrnuta do oněch 270 dní. K nároku na PPM je pak ale nutné, aby byla studentka účastníkem nemocenské pojištění, tedy zaměstnána nebo v ochranné době.

Takže pokud si zaměstnaná, tak by to mělo být v pohodě🙂

broucinek17
autor
6. čer 2017

@anetka9 Super, moc děkuju 🙂 Zaměstnaná budu, tak snad to klapne, mám občas pocit, že se v tom ani samotné úřednice nevyznají.

anetka9
6. čer 2017

@broucinek17 Jojo to je pravda:D🙂 akorát jsem nepřišla na to, z čeho se ti pak vypočítá ta mateřská...jelikož normálně se počítá z průměrnýho platu za posledních 12 měsíců..ale jak to je třeba v tvém případě, to nemám tušení:D

broucinek17
autor
6. čer 2017

@anetka9 tak to taky nevím, možná jen z toho jednoho měsíce.. no na začátku července budu vědět víc 🙂

anetka9
6. čer 2017

@broucinek17 Kdyžtak jeslti by ses pak prosím podělila o info, jeslti si vzpomeneš🙂 Jinak vlastně gratulace ke státnicím🙂

broucinek17
autor
6. čer 2017

@anetka9 děkuju 🙂🙂 a urcite sem pak napisu, i kdyz to bude asi mesto od mesta jina zkusenost. Ja prace cetla zazitky jine pani, ktera na tom byla podobne jako ja a musela jit na dany urad 3x, aby ji potreti dali za pravdu, ze narok skutecne ma...

anetka9
6. čer 2017

@broucinek17 Juj...tak to přeju hodně trpělivosti teda:(:D

normalnimatka
6. čer 2017

to není žádnej fígl... prostě když jsi zaměstnaná, tak ta doba studia se bere jako "intenzivní příprava na povolání" či co a jde to. no, gůgli🙂

slovakovalucie
6. čer 2017

Ahoj, nevím jak je to teď, ale před čtyřmi roky jsem také státnicovala v září a v lednu nastoupila na PPM, od října jsme byla zaměstnaná a dostala jsem PPM, na ČSSZ mi řekli, že pokud jsem ukončila úspěšně studium na VŠ tak je tam 9 měs. ochran. lhůta, ve které pokud budu i jen jeden měsíc zaměstnaná tak budu mít náro na PPM a vypočítává se to z toho měsíce či měsíců co jsi zaměstnaná.

broucinek17
autor
8. srp 2017

@anetka9 Tak přináším dobré zprávy, opravdu je to jak píše @slovakovalucie . Po úspěšném ukončení studia stačí být zaměstnaná na HPP minimálně jeden měsíc a vzniká nárok na mateřskou 🙂

keerka
8. srp 2017

@broucinek17 A nevíš, jak je to s dobou studia? Když jsem třeba o rok natahovala? Jinak gratuluju a díky za podnětnou diskuzi!

xpila
8. srp 2017

@slovakovalucie Žádná ochranná lhůta 9 měsíců neexistuje. Jen ta doba studia se počítá do doby účasti na nemocenské pojištění.

@broucinek17 Ono to je přímo v zákoně, takže na tom není moc co vymýšlet 😉

anetka9
8. srp 2017

@broucinek17 Ahojda, jeeee tak to je dobrý!🙂 díky za informaci🙂 Akorát když se to vypočítává z toho měsíce, tak to chce nastoupit někam na chviličku, ale za co nejvyšší mzdu, aby se to pak nevypočítalo z pár tisícovek:D

anetka9
8. srp 2017

@xpila Takže nestačí po škole jen jeden dva měsíce pracovat?

xpila
8. srp 2017

@anetka9 Stačí, vždyť nikde nepíšu, že ne 😉

broucinek17
autor
8. srp 2017

@keerka Uff, to vůbec netuším, já studovala 3 roky vkuse, takže jsem se nezajímala o to, jak by to probíhalo, kdybych prodlužovala :(

anetka9
8. srp 2017

@broucinek17 A ještě když si to zjišťovala🙂 Stačí když na ten měsíc nastoupím třeba už ve 3.měsíci, jakože na začátku a až po dalších 6 půjdu na mateřskou? Nemusí tam být nějaká doba mezi tím měsícem a odchodem na mateřskou?🙂

keerka
8. srp 2017

@xpila Ahoj, prosím tě, kde přesně to je? Zákon, ustanovení? Si to načtu.. 🙂 A mockrát díky za všechny odpovědi!

xpila
8. srp 2017

@anetka9 To nestačí. Pro nárok na PPM je totiž ještě druhá podmínka, tj. být k dátu nástupu na mateřskou zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta je max. 180 dní po skončení zaměstnanání, ale zároveň max. tolik dní, kolik trvalo zaměstnání. Takže kdybys byla zaměstnaná měsíc, tak ochranná lhůta bude jen měsíc a do té doby na mateřskou nastoupit nestihneš.

@keerka Odstavec 4) http://business.center.cz/business/pravo/zakony... 😉

keerka
8. srp 2017

@xpila Díky, díky! Kdybych se mohla revanšovat něčím insolvenčním, stačí říct 🙂

anetka9
8. srp 2017

@xpila Aha..sakra!:D tak to pak chce hodně počítat...díky🙂

xpila
8. srp 2017

@keerka To snad není potřeba, díky 😉 😀

@anetka9 Jasně, prostě jsou tyhle dva základní podmínky.

anetka9
8. srp 2017

@xpila Já se můžu revanžovat max. trestem nebo občanem jaktakš:D