icon

Mám ukončit rodičovský příspěvek před mateřskou dovolenou?

6. zář 2022

Ahoj holky.Jsem na rodičovské dovolené a 24.11. mám termín porodu s druhým dítětem.Včera jsem si byla zažádat o navýšení rodičovského příspěveku a paní mi řekla,že už to navyšovat nebude,ale že je lepší to ukončit a dala mi vyplnit papír k ukončení rodičovského příspěvku.Takže dostanu rodičák za srpen a dále už ne.O PPM si mužu nejdříve zažádat 29.9(8tydnu před porodem).-13.10.(6 týdnů před porodem).Myslíte,že je to takhle správně?U prvního dítěte jsem žádala 6 týdnů před porodem,tak jestli to nevadí,že tady to bude 8tydnu před porodem.Nerada bych byla měsíc bez příjmu.A ještě se zeptám,pokud žádám toho 29.9,tak jestli dostanu mateřskou už v říjnu?Omlouvám se za možná hloupé dotazy,ale potřebuji na to znát odpověď, protože už z toho mám hlavu jako pátrací balón.Předem moc děkuji.

goovana
6. zář 2022

Zbylou částku co vám zbyla z rodičovského příspěvku vám vyplatí na účet
Nastoupit na MD můžete 6-8 tydnu před Termínem porodu

autor
6. zář 2022

@goovana jj to mi říkala,že se pak mám stavit s rodným listem nejmenšího,aby mi pak dovyplatili zbývající částku,jen mi spíš šlo o to,jestli mi to neukončila brzy,aby se pak nestalo,že bych byla v říjnu bez příjmu.

radkazenklava
6. zář 2022

Mám něco podobného koncem srpna mi končil RD a 22.9. nastupuji MD. Na zpracování mají 30 dní a na výplatu také 30...takže počítám až tak v listopadu 🙈

autor
6. zář 2022

@radkazenklava já právě za nedlouho jdu na další kontrolu,tak přemýšlím,že bych pak rovnou hodila ten papír od gynekologa zaměstnavateli,aby na tom začínali pracovat.

majena39
6. zář 2022

Já jdu z rodicaku na mateřskou taky koncem září (6 týdnu před porodem) a rodicak mi skončil teď v srpnu. V září přijdou poslední peníze zpětně za srpen, protože nelze pobírat dva příspěvky naráz. Každopádně mi paní říkala, že pokud budu na materske v září třeba jen dva dny, že mi dost pravděpodobně přijdou peníze až v listopadu tak abych s tím počítala. Ono stejně za ty dva dny je to jen 2.500 🙄 to by mě asi nezachránilo...

majena39
6. zář 2022

Zas nemůžeš dát zaměstnavateli papír 8.9. Ze nastupujes na MD 28.9....když bys nedejbože porodila předčasně, tak nastupujes dnem porodu a byl by z toto problém 🤷‍♀️

autor
6. zář 2022

@majena39 já to právě takhle měla u prvního, protože mi to zaměstnavatel řekl,abych zbytečně dlouho nečekala na vyřizování.

majena39
6. zář 2022

Jen upozorňuju na případný problém který by mohl nastat 🤷‍♀️🙂

autor
6. zář 2022

@majena39 tak to je jasný.Nikdy člověk neví,kdy to na něj přijde 🙂

radkazenklava
6. zář 2022

Mě zase Dr. dřív papíry nevypíše...a pak už to bude na účetní. Ale opravdu dřív než v listopadu nepočítám že by něco přišlo...

j.a.n.i
6. zář 2022

@radkazenklava Proč by nepřišlo, pokud na PPM nastoupí 29.9., tak ji PPM přijde v říjnu. Akorát tedy za ty 2 dny ji to asi moc nevytrhne.

autor
6. zář 2022

@j.a.n.i moc děkuji za odpověď 🙂

radkazenklava
6. zář 2022

@j.a.n.i protože to tak rychle nezpracují. To mi řekla i účetní..ať spíš počítám s listopadem.

j.a.n.i
6. zář 2022

@radkazenklava A proč by to tak rychle nezpracovali, není pro to žádný důvod, bude to normálně v říjnu, pokud se nebude flákat účetní s přílohou o příjmech. Jestli si náhodou účetní předem nepřipravuje výmluvu na pozdní odeslání na OSSZ.

goovana
6. zář 2022

Peníze z Rodičovského prispevku se vyplatí zpětně to znamená že v zari dostanete za srpen a v říjnu za září
To znamená že vám peníze normálně přijdou.

j.a.n.i
6. zář 2022

@goovana Tak pokud ho ukoncila ke konci srpna, tak ji jeden mesic zadnw penize opravdu neprijdou... Tedy jo, ppm za 2 dny.

goovana
6. zář 2022

@j.a.n.i ale už je září záleží k jakému datu ji to ukončila

j.a.n.i
6. zář 2022

@goovana No, ale pokud bude na PPM nastupovat 29.9., tak ho nemůže ukončovat až v září, resp. už by stejně musela dokládat kolik dostala za PPM a rodičák by ji vyplatili až potom, tedy pokud ukončení, tak může být jen ke konci srpna.

autor
6. zář 2022

@goovana ke včerejšímu dni.Paní na úřadě řekla,že dostanu peníze za srpen teď a v říjnu za září už ne a to bych měla už začít pobírat mateřskou

autor
6. zář 2022

@j.a.n.i na ten rodičák říkala,že až se malé narodí,tak mám přijít s rodným listem a následně se to pak vyplatí najednou

j.a.n.i
6. zář 2022

Jojo, to ti vyplatí, ale až po narození, takže tam reálně fakt tu díru mít budeš, protože ta PPM za 2 dny nebude nic zásadního.

autor
6. zář 2022

@j.a.n.i to ano,ale tak každá kačka se hodí🙂