Mateřská po rodičovské - jak o ni nepřijít?
Prosím o radu. Dcerce budou v dubnu 3 roky, v červenci budu mít druhou. Jsem zaměstnaná na dobu neurčitou. Pobírám ještě Rodičovský příspěvek. Co dělat, abych nepřišla o 2. mateřskou? Na měsíc v mé profesi nastoupit do práce ani nemá smysl.
@fififjonka než nastoupíš na druhou mateřskou tak v práci buď zažádat o neplacené volno nebo se domluvit s doktorem na nemocenské.Jinak by ses musela vrátit do práce,protože zaměstnavatel ti musí držet místo do tří let dítěte
Než nastoupíš na mateřskou,tak na tu chvíli na neschopenku.O mateřskou nepřijdeš.
@fififjonka jestli máš strach, že ti ji lékař nenapíše, vlitni k němu párkrát neplánovaně na prohlídku, že jsi spinila růžovou až světle červenou krví...
Na mateřskou se může jít 8 týdnů před termínem porodu. Nevychází ti to ani tak?
Nechci prave “falešnou” neschopenku, zajímalo mne, jestli mám na mateřskou nárok nehledě na rozhodnutí zaměstnavatele mi místo držet další 3 roky. Jestli není nějaká ochranná lhůta nebo tak něco. Jedná se v podstatě o 3 týdny mezi 3. narozkami dcery a nástupem na event. Mateřskou.
@fififjonka ochranna lhuta neni. Bud se domluvis ohledne tech 3 tydnu se zaměstnavatelem, pokud bude ochoten souhlasit, tak zákon umožňuje být doma do 4 let věku ditete, ale zaměstnavatel už nemusí držet místo...ale verim ze by mohl byt zamestnavatel rozumný...no a druhá možnost je vyprosit si neschopenku na 3 týdny u lékaře a říct mu i ty důvody...jinou možnost krom nástupu do práce nemáš...Ještě mě napadlo, nemáš narok na dovolenou? Nebo sis ji nechala proplatit?
Tak prý o mateřskou nepřijdu, i když ukončím pracovní poměr. Platí 180 denní ochranná lhůta🙂

@fififjonka protáhla bych rodicak až do doby než půjdu na mateřskou. Ale o mateřskou bys prijitnemela ani tak. Ta se přece vypočítává z příjmu od zaměstnavatele. Ale jestli se pletu tak se omlouvám.
Nejlepší by bylo zeptat se na socialce