icon

Musím ohlásit ukončení rodičovského příspěvku na úřadech?

lu31nka
22. čer 2025

Dobrý den, synovi budou v listopadu 3 roky, rodicak jsem si dala na 30 měsíců. Syn v září nastupuje do školky, já během rodičáku normálně pracovala na zkrácený úvazek. Zajímalo by mě jestli musím někam chodit ohlašovat, že rodičovský příspěvek končí/skončil ? Nebo mi přijde jen dopis z UP o ukončení a tím to pro mě celé končí? Nemusím dokládat něco třeba na pojišťovnu nebo zaměstnavateli ? Děkuji za info 🌷🍀

palja
23. čer 2025

@lu31nka přijde jen dopis o ukončení. Pokud jsi pracovala, tak ta pojišťovna ví, že zdrav. pojištění platíš.
Já jsem posílala ještě oznámení pojišťovně, že končí rodičovská dovolená a nastupuji zpět do práce a kam, pak to poslal i zaměstnavatel. Jenže já jsem při RD nepracovala.

hanka_12345
24. čer 2025
@palja

@lu31nka přijde jen dopis o ukončení. Pokud jsi pracovala, tak ta pojišťovna ví, že zdrav. pojištění platíš.
Já jsem posílala ještě oznámení pojišťovně, že končí rodičovská dovolená a nastupuji zpět do práce a kam, pak to poslal i zaměstnavatel. Jenže já jsem při RD nepracovala.

@palja aha a proc jsi to tam posilala? oni to maji vse v systemech. To by me nenapadlo

palja
24. čer 2025
@hanka_12345

@palja aha a proc jsi to tam posilala? oni to maji vse v systemech. To by me nenapadlo

@hanka_12345 protože to chtěli, abych to poslala. Když jsem byla na pobočce, tak mě hlavně paní upomínala, abych to nezapomněla poslat. Co mají nebo nemají v systému nevím.
A proč se na to vůbec ptáš? Však ty nejsi zakladatelka diskuze.

hanka_12345
24. čer 2025
@palja

@hanka_12345 protože to chtěli, abych to poslala. Když jsem byla na pobočce, tak mě hlavně paní upomínala, abych to nezapomněla poslat. Co mají nebo nemají v systému nevím.
A proč se na to vůbec ptáš? Však ty nejsi zakladatelka diskuze.

@palja protoze za prve komentuju k prispevku a za druhe jsem sama na RD a zajima me to, ne asi
??

veroniquecz
24. čer 2025
@hanka_12345

@palja protoze za prve komentuju k prispevku a za druhe jsem sama na RD a zajima me to, ne asi
??

@hanka_12345 pojišťovna určitě neví, že jsi ukončila pobírání rodičovského příspěvku. Naopak je tvoje povinnost to tam do 8 dnů nahlásit.,

hanka_12345
24. čer 2025
@veroniquecz

@hanka_12345 pojišťovna určitě neví, že jsi ukončila pobírání rodičovského příspěvku. Naopak je tvoje povinnost to tam do 8 dnů nahlásit.,

@veroniquecz no ja teda v apce odd vzp po ukonceni prvniho rodicaku videla hned ze to mam zase pokryte od zamestnavatele

veroniquecz
24. čer 2025
@hanka_12345

@veroniquecz no ja teda v apce odd vzp po ukonceni prvniho rodicaku videla hned ze to mam zase pokryte od zamestnavatele

@hanka_12345 ano, pokud se z rodičáku hned vracíš, tak tě za-tel přihlašuje. Ale ne každý to udělá, je třeba si to hlídat a pokud jsi třeba ještě na neplaceném volnu nebo ti zaměstnání skončilo, tak musíš hlásit sama. Jinak taky můžeš lehce skončit jako neplatič 🫨

hanka_12345
24. čer 2025
@veroniquecz

@hanka_12345 ano, pokud se z rodičáku hned vracíš, tak tě za-tel přihlašuje. Ale ne každý to udělá, je třeba si to hlídat a pokud jsi třeba ještě na neplaceném volnu nebo ti zaměstnání skončilo, tak musíš hlásit sama. Jinak taky můžeš lehce skončit jako neplatič 🫨

@veroniquecz no to jsem vubec nevedela. Pri prvnim rodicaku sem byla do 4 let,to sem nahlasovala v praci ze si to protahnu do 4, pak jsem sla uz do jineho zamestnani. Takze to nemusim mit zaevidovane?

palja
25. čer 2025
@hanka_12345

??

@hanka_12345 no tak píšeš mají to v systému. To sice může být pravda. Jenže mě na to upozorňovali, abych změnu vždy sama nahlásila.
A sestra nenahlašovala nic a za půl roku jí přišel dopis, že neohlasila změny v zaměstnání / RD a to má jinou pojišťovnu. Tak to musela dát do pořádku. Takže v systému to možná mají, ale otázka je, kdo se tam dívá. Nám bylo řečeno, že tohle si musí každý pojištěnec hlídat a hlásit sám.