icon

Nárok na mateřskou po rodičovské dovolené a nemoci?

9. črc 2024

Dobrý den,
V roce 2021 mně skončilo smlouva u bývalého zaměstnavatele, byla jsem do letošního března na rodičovské dovolené.
1.2. Jsem nastoupila do nového zaměstnání (v únoru mi šel poslední měsíc RP), takže jsem měla měsíc souběh smlouvy a rodičáku. V dubnu jsem zjistila, že jsem těhotná. Termín odchodu na mateřskou mám k 31.10.
Únor - říjen mi vychází, že budu 274 dny pojištěna, takže bych měla mít nárok na mateřskou? Budu mít nárok i když jsem se synem byla dva týdny na neschopence? Případně kdybych já měla nějaké problémy ke konci a šla na Neschopenku? Smlouvu mám na určito až do konce roku.
Děkuji za odpovědi.

j.a.n.i
9. črc 2024

Pokud máš ty dny spočítané správně, tak budeš.

autor
29. srp 2024

@j.a.n.i můžu se prosím ještě zeptat? Dny jsou spočítané dobře, 270 dní by mělo vyjít, ale teď od července jsem na neschopence kvůli nějakým problémům a vypadá to, že už zůstanu až do nástupu na MD. Z čeho se pak bude počítat mateřská? Z výplaty únor - červenec??

j.a.n.i
29. srp 2024

jo, přesně tak.

autor
29. srp 2024

@j.a.n.i takže udělám sumu ze šesti výplat a dělím 6? A poté z toho výsledku bude 70% výše mateřská.

j.a.n.i
29. srp 2024

Plus mínus jo, akorát u vyšších platu jsou tam redukční hranice takže tento výpočet nebude fungovat.

autor
29. srp 2024

@j.a.n.i A lze podat žádost ještě před nástupem na MD? Když ještě nebude splněna ta doba 270 dnů. Samozřejmě s tím, že nástup bude až v termínu 6ti týdnů před porodem a to už bude splněno těch 270 dnů.

j.a.n.i
30. srp 2024

No, teoreticky jo, prakticky je to celkem k ničemu, jednak ti doktor nemusí tu žádost dříve dát, pak účetní v práci to nemusí dříve poslat na ČSSZ a tam se s tím nebude stejně nikdo, nez začátkem listopadu zabývat.