Nárok na mateřskou při návratu z rodičovské dovolené a těhotenství?
Dobrý den. Mám dotaz ohledně mé aktuální situace. V květnu 2025 mi konči RD v listopadu 2024 jsem psala zaměstnavateli s informací, že bych ráda začala pracovat, jakmile to bude v roce 2025 možné. Zaměstnavatel se mi po mé urgenci ozval v lednu, že pro me ani za půl roku nic nemá a nabízí mi výpověď dohodou a odstupné. Nyní jsem zjistila, že jsem těhotná v květnu budu tedy v 5 měsíci a nemám nárok na mateřskou. Mohu Vás prosím požádat o radu, jak postupovat a jaké jsou varianty, co mohu udělat? Četla jsem, že pokud je žena na rizikovém těhotenství a má neschopenku, zaměstnavatel nemůže PP ukončit.
Optej se na neplacené volno, do doby než ti začne mateřská. Výpověď nepodepisuj.
Tak pokud je smlouva na dobu neurčitou, tak mateřská by vyplacena být měla i na druhé dítě. Ale je otázka, co ty 3 až 4 měsíce mezi ukončením RD a mateřskou. Dítě je přijato do školky? Chtěla jsi nastoupit už od května nebo chceš být spíš doma do porodu? Zaměstnavatel je povinen tě vzít zpátky. Optala bych se na úřadu práce, jak je to s tou ochrannou lhůtou po výpovědi, jestli by nárok byl nebo ne. To by řekli určitě i telefonicky.
@cherie24 malá se teď se začíná adaptovat ve skupince, která je teda dost drahá, ale jiná možnost, abych mohla pracovat nebyla. Když mi řekli, že pro mě nic nemají, chtěla jsem hledat novou práci a do toho další mimi. Četla jsem o možnosti 180 dní ochranné lhůty, děkuju moc, pristi tyden zajdu na ÚP a uvidím, co mi jeste reknou nebo poradí.

A nebudeš nějak v té ochranné lhůtě? já přesně nevím jak to je a detaily se mi teď nechtějí hledat,ale je tam nějaká 180 denního lhůta,tak se na to zkus podívat...