icon

Stanovení doby rodičovské dovolené přes příjmy partnera

klarksonek
11. led 2016

Dobrý den dámy,mám takový dotaz...jdu si zažádat o rodičovský příspěvek po narození dcery a chci si stanovit dobu pobírání příspěvku,tudíž i jeho výši.Jelikož jsem na ÚP měla bych nárok pouze na jednu variantu a to 4 roky. Domluvili jsme se tedy s partnerem,že si o příspěvek zažádám přes jeho příjmy,co jde.Ovšem teď vyvstává otázka co vše pro to musíme udělat,aby nám to bylo schváleno. Příteli bylo řečeno, že bude muset jít aspoň na týden na mateřskou a posléze se to přepíše na mě. Jak to tedy je a pokud s tím má někdo vlastní zkušenost budu ráda za každé info.Děkuji. 🙂

xpila
11. led 2016

@klarksonek A kdo mu takovou blbost řekl? To už dávno neplatí, nic se nepřepisuje, na žádné mateřské nebude. Stačí k tomu jen potvrzení o jeho příjmech, s tím na OSSZ, kde mu vystaví potvrzení o denním vyměřovacím základu, a pak s tím a žádostí o RP na ÚP. Žadatel jsi stále ty. Samozřejmě musí splňovat dvě základní podmínky - ke dni porodu být zaměstnán a splnit 270 dní nemocenského pojištění za poslední 2 rok. A pak samozřejmě také výší příjmu s ohledem na to, jak vysoký RP chceš...
A ty tím nestanovuješ dobu RD - RD je rodičovská dovolená, tedy omluvené volno z práce, což se tě netýká. Ty si jen pomocí jeho příjmu volíš výši RP.

klarksonek
autor
18. led 2016

@xpila Já si to myslela.Řekli mu to v práci (účetní).Tak to je fajn,už jsem myslela,že to bude složitější.Moc děkuji za info 🙂

lenkamikado
23. led 2016

Jde to kdyz je otec zivnostnik?

vashti
2. únor 2016

Nevíte, kolik si musí manžel (OSVČ) platit nemocenskou, abychom si mohli vybrat výši rodičovského příspěvku?

klarksonek
autor
11. únor 2016

Podle mě to jde,ale musí si určitě platit nemocenskou,aby pak měli z čeho vypočítat denní vyměřovací základ....aspoň tak mi to bylo řečeno...

xpila
11. únor 2016

@vashti Tady máš kalkulačku, kdy zadáš měsíční výši nemocenského pojištění a ono ti to spočítá maximální výši RP. Minimální nemocenské je 150 Kč, a to si RP můžeš zvolit do výše 7600 Kč.

berninka
11. únor 2016

@xpila Takže když si platí těch 150 Kč, tak si vybrat můžeme, ale max do výše 7600? Hmm, to vyjde na dva a půl roku s dítětem doma. Jo to by šlo 🙂 děkuji

chris_n
11. únor 2016

počítám s tím, že mě budete mít za tu zlou. Ale tahle témata se tu objevují každý měsíc. Co si dát tu práci a trochu použít vyhledávač třeba jen tady ve fóru a přečíst si co a jak?

berninka
11. únor 2016

@chris_n Proč za zlou? Každý ať si píše, co chce, ne 🙂 Já to tady ve fóru hledám a on se na to někdo ptá a někdo i odpovídá, takže já jsem spokojená.

xpila
11. únor 2016

@chris_n Není to jen tady, ale i ve skupině. A kolikrát ještě dostanu seřváno, že si dovoluju odkázat na starší dotazy 😀

chris_n
11. únor 2016

@berninka to víš, ono jeto fakt sto padesátkrát šestkrát. Navíc se mě potvrdilo, že se tu člověk zepta, a pokud neví na jaké osoby (viz treba xpila nebo jani) se obrátit. Tak ti tu nakecají takové kraviny, že máš akorát guláš v hlavě. A kdyz si človek zadá do vyhledávače jen třeba výpočet rodičovské, tak mu tady musí vyjet neskutečné množství diskusí 🙂