icon

Výpočet dovolené mezi MD a RD 2021. Poradí někdo?

vineta
6. říj 2020

Takže, po prostudování odborných článků na toto téma bohužel musím jako právník říct, že se v tom absolutně nejsem schopná zorientovat 🙈. Je tu někdo, kdo už je na nové počítání zaškolen 😁 a byl by mi schopný říct, na jakou dovolenou bych měla mít nárok za rok 2021 za následujících podmínek (potřebovala bych si stanovit nástup na mateřskou, tak abych to udělala tak, aby se mi to vyplatilo):

Předpokládaný termín porodu 22.12.2020, na MD tedy můžu nastoupit 8 týdnů před (27.10.) nebo vydržet na těch 6 týdnů před (10.11.) (pokud to bude výhodnější), na MD bych pak byla buď do 11.5.2021 (pokud dobře počítám, cca 18 týdnů z 2021) nebo do 25.5. 2021 (20 týdnů z 2021).

Pracovní týden mám 40ti hodinový, dovolenou 5 týdnů.

Žádala bych o čerpání dovolené mezi MD a RD.

Podle staré úpravy bych se vešla do nároku na plnou dovolenou, podle nové pravděpodobně bude docházet k nějakému krácení, ale nejsem schopná přijít na ten mechanismus výpočtu 🙈. Řešila jste už některá?

Já tedy preferuju vypadnout z práce co nejdřív, ale nerada bych se tím připravila o peníze.

Díky 😉

j.a.n.i
6. říj 2020

V prvním případě budeš mít 18 (možná 18,5) dnů, ve druhém 19 (možná 19,5 - nejsem si jistá pravidly pro zaokrouhlování) dnů, pokud tedy ty týdny co píšeš jsou celé. Ale prostě rozdíl bude cca ten 1 den dovolené.

vineta
autor
6. říj 2020

@j.a.n.i Díky moc, to není zásadní rozdíl... takže se pro výpočet jako odpracovaná bude brát ta RD omezeně po těch 20 týdnů, že, plus těch xy týdnů mateřské?
Můžu ještě jeden dotaz, kdybych si teď ještě nedovybrala dovolenou za 2020, převedli by mi jí do 2021 a přičetli k té za 2021, že? Nebo to má nějaký omezení? Já mám při čtení těchhle pr. předpisů nějakou selektivní slepotu 🤦🏻‍♀️. Moc děkuju

j.a.n.i
6. říj 2020

@vineta Jo, přesně tak. A jo, dovolenou by prevedli, omezeni to ma takove, ze cerpani urcuje zamestnavatel, takze ti ji mohou prikazat pred odchodem vycerpat.

vineta
autor
6. říj 2020

@j.a.n.i Moc děkuji!

lenoulinkaa
7. říj 2020

@vineta do 25.5. mi to podle metodiky výpočtu vyslo 170 hodin dovolené - 21 dni