Z jakého příjmu se mi vypočítá PPM, když budu na PN?
Ahojte 🙂
Přízpěvků na tohle téma je tu hodně, ale čert aby se v tom vyznal a já už z toho mám hlavu jako pátrací balon 😒
Chtěli bychom s manželem miminko, ale bohužel je pro nás docela důležitá otázka peněz kvůli vysoké hypotéce a ostatním výdajům okolo stavby domečku, proto můj dotaz zní následovně: Z JAKÉHO PŘÍJMU SE MI BUDE POČÍTAT PPM, pokud bych musela jít hned od počátku těhu na PN? Vím, že je to posledních 12 měsíců minus dny na PN... ale já jsem nyní od půlky května na PN po operaci a pokud by se mimi už zadařilo a teoreticky od září bych byla opět na PN, přibližný nástup na MD 04/2017, čili období pro výpočet PPM by bylo 04/2016 - 03/2017...
Chápu to tedy tak, že rozhodující období pro výpočet by bylo pouze za duben 2016 a půlku toho května nebo se ty měsíce posouvají ještě o rok zpět, aby to bylo 12 hrubých mezd bez ohledu na to, kolik měsíců před nástupem na MD byla neschopenka?
Omlouvám se za tak dlouhý elaborát a předem díky za odpovědi 😅
@andreaandrejka Ano, to vím, jenže se právě nevyznám v tom, které měsíce tedy počítat ☹ takže pokud bych šla už od září na PN, čili bych nyní měla od května až do nástupu na MD neschopenku, což je teoreticky celý rok, tak období pro výpočet by bylo 06/2015 - 05/2016 a ne 04/2016 - 03/2017??? Rozumím tomu správně?
@hanulkaha To nevím jistě, to bych ti kecala a nechci ti psát blbosti. Určitě ti tu někdo napíše jak to je. 🙂
@andreaandrejka To bych byla moc ráda, protože podle toho, jak je to všude vysvětleno, máš od těch 12ti měsíců odečíst PN, takže pokud je to třeba 3 měsíce, sečteš hrubou mzdu pouze za těch zbylých devět a vydělíš počtem odpracovaných dnů, nebereš devět mezd PLUS další tři navíc, co byo před těmi 12ti měsící, aby to dělalo těch 12 výplat, proto jsem z toho jelen, jestli by se mi to počítalo právě jen z toho měsíce a půl, což je asi blbost 😀 Každopádně díky a přeju krásné, zdravé mimi 😉
@hanulkaha Děkuji 🙂 Vám at se brzy zadaří 😉
@andreaandrejka díky 😵
@hanulkaha Obávám se, že nikoho znalejšího než @xpila nepotkáš...
Pokud v těch 12 měsících najdeš plat, ze kterého jde spočítat denní vyměřovací základ, spočítá se to. Např. u tebe to bude za ten měsíc a půl. Pokud to vypočítat nepůjde (vyjde nula), počítá se to jinak a xpila to jistě ví, jen to zbytečně nepsala, když se tě to netýká.
@hanulkaha Je to jenom člověk a odpovídá tady na stejné otázky stále dokola. Proto jsou možná její odpovědi stručné, příkré, ale opravdu je odborník a nedá se ani spočítat kolika maminkám už poradila. Ty jsi napsala konkrétní dotaz, dostala jsi konkrétní odpověď. Netýká se Tě případ, že nejde vypočítat denní vyměřovací základ, proto o tom xpila nepsala. Netýká se tě problematika, kdy je maminka před mateřskou na pracáku, ani jak se to dělá, když se přechází z rodičáku na další mateřskou. Tím nemyslím, že se o to nemáš zajímat, ale že ti zbytečně neplete hlavu dalšími možnostmi, co by se stalo, kdyby... Odpovídá jen na konkrétní případ 😉
@hanulkaha Odpověděla jsem ti na tvou otázku zcela konkrétně. Ono se dost dobře nedá odpovídat na teoretické dotazy coby kdyby.
Takže asi takto: Rozhodným obdobím je období 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem,ve kterém došlo k nástupu na peněžitou pomoc v mateřství. Nemá-li pojištěnec v takto stanoveném rozhodném období vyměřovací základ, nebo jsou-li v tomto rozhodném období jen vyloučené dny, je rozhodným obdobím první předchozí kalendářní rok, ve kterém byl dosažen započitatelný příjem a je v něm alespoň 30 kalendářních dnů, jimiž se dělí vyměřovací základ.
@vilibalda To samozřejmě nemůžu vědět, že tomu tak rozumí... 🙂 Spousta lidí řekne to, co si myslí, jak to je a mě přišlo divný, že by mi mateřskou prostě vypočetli z pár dnů před PN, nijak zle jsem to na její osobu nemyslela a nejsem si vědoma toho, že bych napsala něco špatného ☹
Já jsem také myslela že mám nárok na mateřskou měla jsem rok odpracovaný ale byla jsem na nemocenské tři měsíce a do toto celé trhu a nedostala jsem žádnou mateřskou. Zák budu do šestinedělí opět na nemocenské a pak "půjde" na mateřskou manžel...
@bajaja1234 Pokud během nemocenské trvá pracovní poměr, tak se do nároku na mateřskou samozřejmě počítá.

Neschopenka se do výpočtu mateřské nepočítá.