icon

Musím vyčerpat dovolenou před nástupem na mateřskou?

luci159
Dnes v 09:47

Ahoj, mám zmluvu na dobu neurčitú. V mesiaci 08/2026 nastupujem na materskú dovolenku. Ako je to prosím s vycerpanim dovolenky, musím celú dovolenku vyčerpať pred nástupom? Ďakujem

jarka993
Dnes v 09:53

Ahoj, ja som nastúpila na materskú dovolenku a som dohodnutá v práci , že pred koncom materskej a pred nástupom na rodičák mi dovolenku preplatia .

kakba
Dnes v 10:05
@jarka993

Ahoj, ja som nastúpila na materskú dovolenku a som dohodnutá v práci , že pred koncom materskej a pred nástupom na rodičák mi dovolenku preplatia .

@jarka993 Proplatit dovolenou jen tak nejde. Dovolená se neproplácí, ale čerpá. Takže na konci mateřské budeš čerpat dovolenou, kterou ti zaměstnavatel normálně zaplatí a pak nastoupíš na rodičák.

jarka993
Dnes v 10:18
@kakba

@jarka993 Proplatit dovolenou jen tak nejde. Dovolená se neproplácí, ale čerpá. Takže na konci mateřské budeš čerpat dovolenou, kterou ti zaměstnavatel normálně zaplatí a pak nastoupíš na rodičák.

@kakba výsledek je ale stejný …

kakba
Dnes v 10:23

Tak to, ale nazývej pravými jmény. Kdo tomu nerozumí, tak by si mohl myslet, že jen tak dostane peníze za dovolenou, kterou nevyčerpal, jenže tak to nefunguje.
@jarka993

l_
Dnes v 10:49
@jarka993

@kakba výsledek je ale stejný …

@jarka993 neni.. mas md, dovolena, rd.. kdyby to bylo proplacene, jdes z md rovnou na rd..

jarka993
Dnes v 11:42
@kakba

Tak to, ale nazývej pravými jmény. Kdo tomu nerozumí, tak by si mohl myslet, že jen tak dostane peníze za dovolenou, kterou nevyčerpal, jenže tak to nefunguje.
@jarka993

@kakba to je dost možné , mne ale v práci hovorili, že mi tu dovolenku zaplatia🤷🏻‍♀️ tak hold píšem čo viem ja a čo mi bolo povedané

drep
Dnes ve 13:01

Dovolená se dá vybrat před nástupem na MD nebo mezi mateřskou a RD nebo po rodičovské. Po dobu rodičovské se ale krátí za neodpracované dny, takže je to nejmíň výhodná varianta. Po mateřské, pokud budeš vybírat dovolenou, tak normálně vypíšeš dovolenku, v té době jsem “jsi v práci” a tak ti může dát zaměstnavatel výpověď, na rodičovské už pak skoro ne.