Musím vyčerpat dovolenou před nástupem na mateřskou?
Ahoj, mám zmluvu na dobu neurčitú. V mesiaci 08/2026 nastupujem na materskú dovolenku. Ako je to prosím s vycerpanim dovolenky, musím celú dovolenku vyčerpať pred nástupom? Ďakujem
Ahoj, ja som nastúpila na materskú dovolenku a som dohodnutá v práci , že pred koncom materskej a pred nástupom na rodičák mi dovolenku preplatia .
@jarka993 Proplatit dovolenou jen tak nejde. Dovolená se neproplácí, ale čerpá. Takže na konci mateřské budeš čerpat dovolenou, kterou ti zaměstnavatel normálně zaplatí a pak nastoupíš na rodičák.
Tak to, ale nazývej pravými jmény. Kdo tomu nerozumí, tak by si mohl myslet, že jen tak dostane peníze za dovolenou, kterou nevyčerpal, jenže tak to nefunguje.
@jarka993
@kakba to je dost možné , mne ale v práci hovorili, že mi tu dovolenku zaplatia🤷🏻♀️ tak hold píšem čo viem ja a čo mi bolo povedané
Dovolená se dá vybrat před nástupem na MD nebo mezi mateřskou a RD nebo po rodičovské. Po dobu rodičovské se ale krátí za neodpracované dny, takže je to nejmíň výhodná varianta. Po mateřské, pokud budeš vybírat dovolenou, tak normálně vypíšeš dovolenku, v té době jsem “jsi v práci” a tak ti může dát zaměstnavatel výpověď, na rodičovské už pak skoro ne.

Ahoj, ja som nastúpila na materskú dovolenku a som dohodnutá v práci , že pred koncom materskej a pred nástupom na rodičák mi dovolenku preplatia .