Rodičovský příspěvek. Jak to je?

schdenisa
31. říj 2023

Zdravím, zajímalo by mě jestli teda mají krátit dobu čerpání na 3 roky od začátku roku tak jak to je když ženská porodí v tomhle roce může si stále nastavit rodičák na 4 roky? A nebo jí to i tak zkrátěj na tři roky…

honatko092
31. říj 2023

@schdenisa Tak jestli to nastaví od příštího roku, logicky do konce roku platí stejná pravidla jako doteď, takže by to mělo jít na 4 roky.

nikolite
31. říj 2023

Ano, pokud porodíte v tomto roce můžete si nastavit rodičák do 4 let dítěte.

veroniquecz
31. říj 2023

@schdenisa tak pokud budeš mít nárok na mateřskou, tak si budeš zadat o rodičovský příspěvek příští rok ne? Zkusila bych pohledat, jestli to tam není nějak zohledněno. Jinak se nevybírá doba čerpání, ale výše dávky a od té se pak doba odvíjí.

schdenisa
autor
31. říj 2023

@veroniquecz 🤦🏽‍♀️ ja uplne zapomnela na tu materskou 😃 ale dekuju za reakci

ajja87
31. říj 2023

@veroniquecz to tam právě zohledněno není, což by mi přišlo logičtější,kdyby ma to měli nárok ti, kteří nastoupí na rodičovskou až od prvního ledna,ale pokud se miminko narodil ještě v tomto roce,tak platí čerpání a výše dávky jako je teď.

@schdenisa jinak dávku si nastavis sama jak chceš vysokou(teda je tam taky nějaké omezení,to se bere podle vyměřovacího zakladu, myslím)a zaměstnavatel ti drží místo pouze tři roky a o čtvrtý ho musíš požádat.

ajja87
31. říj 2023

@schdenisa ještě dodatek,aby nedošlo k omylu, čtyři roky můžeš pobírat rodičovský příspěvek,ale blbě jsem to napsala žádat zaměstnavatele musíš o čtvrtý rok rodičovské dovolené.Rodicovsky příspěvek a rodičovská dovolená jsou dvě rozdílné a na sobě nezávislé věci.

janule0123
31. říj 2023

@veroniquecz sice bude Zadat příští rok, ale stejně bude čerpat “jen” 300t, takže by měla tím pádem mít i nárok na 4lety rodicak dle toho co říkali

veroniquecz
31. říj 2023

@ajja87 no čtvrtý rok jde o tzv. Neplacené volno, to je nenárokové. A ještě upresnim, ze zaměstnavatel drží to samé místo. Jen musí nabídnout pozici, která odpovídá pracovní smlouvě.

veroniquecz
31. říj 2023

@janule0123 délka je podle výše nastaveneho příspěvku.

veroniquecz
31. říj 2023

@schdenisa papír na mateřskou by ti měl dát gynekolog. A ještě po skončení mateřské si nezapomeň ohlídat písemné oznámení zaměstnavateli, že nastupujes od toho a toho data na rodičovskou dovolenou po dobu xy let, nejdéle do třech let věku dítěte. A zároveň si můžeš i požádat o čerpání řádné dovolené mezi mateřskou a rodičovskou.

janule0123
31. říj 2023

@veroniquecz to Jo, ale ti co budou mít 350tisic dle toho co říkali nebudou mít možnost si to rozvolnit na ty 4 roky … jako teď už to nějak nesleduju, protože ikdyz budu Zadat o RP příští rok, budu mít 300t takže počítám, ze pojedu dle starých podmínek… takže bude možnost rozvolnit na 4…ale z druhé strany me to netrápí, protože rodičovskou dovolenou mám stejně Max 3 roky …

ajja87
31. říj 2023

@veroniquecz jo máš pravdu,ten čtvrtý rok není rodičovská dovolená,ale neplacené volno

veroniquecz
1. lis 2023

@janule0123 ano to je pravda, ale já reagovala na tu dobu. Ze nevybiras dobu, ale výšku částky a od te se ta doba odvyji.

janule0123
1. lis 2023

@veroniquecz Jojo, jako takhle mas samozrejme pravdu, je vidět, ze tomu rozumíš podstatně vic než já… vysvětluji můj pohled a myslím ze většiny, kdyz uvažují o nastavení RP - tzn ze “uživatelstky” si stejně planuješ čas na rodičovské a ne částku… ikdyz pak žádáš o čerpání v určitě výši .. od kteryho se až odrazí ten čas ..

veroniquecz
1. lis 2023

@janule0123 jj to je pravda. Kolikrát slyším, nevím kolik budu brát, ale chtěla jsem to na tři roky 😎 Každopádně, i když teď zkrátí čerpání na 3 roky, tak porad můžeš co 3 měsíce s tím hýbat, což je fajn.