Antibiotika Roxithromycin při chřipce. Máte zkušenost?
Zdravim, mela jste nektera tato ATB? Vubec je neznam, doktorka mi je napsala ted pri chripce kvuli zvysenemu CRP (123), rentgenem vyloucen zapal plic. Zabrala vam?
Jenže crp je jen číslo a prost chřipka klidně udělá i vyšší hodnoty. Pokud je to blbě týden, včera bylo crp nějaký, dnes stouplo, tak ok, pokud je ti blbě dnes třetí den, tak to klidně může být přirozená kulminace nemoci. Pokud vaše doktorka našla nějakou bakteriální superinfekci (uši, sutiny, angína), tak je to normální volba, pokud léčí crp, tak je to blbě.
@drep aha, to jsem netusila... resila jsem vcera nejake jine potize na pohotovosti a tam me poslali druhy den k mudr. na to crp, jestli je to na ATB. jako asi me nic neboli krom toho co zpusobuje chripka - hlava, klouby, oci, horecka... prave ze rentgen vyloucil zapal plic a nejak nic jineho me nenapada co to muze zpusobovat... jen me zajimala ta ATB - vubec jsem takovy nazev nikdy neslysela...
Takto vysoke crp jiz znaci bakterialni infekci. Antibiotika jsou tedy ok👍
@drep Předpokládám, že lékařka dle své dlouholeté praxe tuší, že crp této hodnoty je způsobeno přidruženým jevem k probíhající chřipce a tudíž nasadila antibiotika. Jasně, může mít paní taky zánět žlučníku, slepé střevo, nebo tisíc jiných věcí, ale pravděpodobná je asi tato varianta? Přinejhorším atb nezaberou a bude se řešit dál. Proč z toho děláte takové drama?
@evcus ne, pokud jediná informace je, že má chřipka, nemá infiltrát a má crp 120, tak to z těhle informací rozhodně není žádná jednoznačná indikace atb. Vzestup crp je naprosto normální prvních 48-72h (což jsem psala hned na začátku, že dost záleží na kontextu, jestli se zhoršila po týdnu nebo jak to je). A především, bakteriální zánět je vždy lokalizovaný. Bakteriální zánět je sinusitida, angína, bakteriální zánět není rýma plus kašel plus bolavý hrdlo. Ačkoliv si na to jistě spousta lidí vybrečí antibiotika a ačkoliv na to spousta neerudovaných doktorů ta antibiotika dá. Proč je to problém každý neindikovaný antibiiotikum? Protože za á poškozuje toho konkrétního jedince (pár lidí už mi na clostrídiovou enterokolitidu umřelo) a protože poškozuje společnost jako celek selekcí rezistencí.
me doktorka rekla, ze to znaci zanet a da mi ATB, cca za 15 hodin se zvysilo crp o 50 a to byla prekvapena i sestra... Prvni priznaky jsem pocitila ve stredu odpoledne. ja mela naposled atb pred 4 lety na zanet dutin, ktere mi dali na ORL.
@petramana ano, značí to zánět. Zánět může být virový, bakteriální, autoimunitní, sterilní. To je právě takový to nepochopení. Crp není synonymum pro bakteriální zánět. To popravdě není ani mnohem specifičtější prokalcitonin, interleukin nebo kalprotektin. A právě, že proto je třeba vždycky brát věci v kontextu (třeba že kulminace crp v pátek, pokud máš příznaky od středy, je absolutně typická), korelovat s klinikou (viz co píšu výše -kašel&rýma&bolesti svalů atd není klinika bakteriální infekce, ale virózy) a podle toho individuálně vyhodnotit. Já vím, že to nikdo nechce slyšet, ale prostě 99% se léčí klidem v posteli, teplým čajem atd a není to jak uspíšit. Ona tahle špatná antibiotická praxe nám ve špitálech hoooodně zatápí (teda pacientům) -a jak říká můj skvělý staniční lékař, na nás už antibiotika nezbydou (myšlelo že až my, ročníky 1986 budeme starší a nemocní, tak už bude rezistence tak rozšířená, že si nebude co dát).
@evcus no ono by ses divila,kolik "dlouholetych" doktorek dava atb, i když k nim není důvod... já zrovna nedávno jedny nedávno taky dostala. Nevím, proč to dělají, tahle mi přijde, že má pocit,že tím dává najevo,že něco "dela".
@drep ja tomu prave nerozumim no... nejsem lekar, ale rocnik 1986 jsem 😉 nebyt toho, ze jsem resila zvraceni krve a jela na pohotovost, kde na to CRP prisli, tak bych k doktorce ani nechodila - naposled jsem tam byla na preventivce, aby mi proplatili dentalni hygienu.. diky za osvetu 🥳

Tak virový infekt bez bakteriální superinfekce ani nemají šanci zabrat🤣🙈