icon

Biopsie mléčné žlázy kojící ženy. Má někdo osobní zkušenost?

eranka
4. led 2021

Dobrý den, našla jsem si bouli na vnitřní vrchní straně prsu, která nebolí ve velikosti cca 2cm. S kojením jsem neměla a nemám žádný problém. Byla mi doporučena biopsie, ze které mám ale strach, nechci přestat kojit. Mohl by mi, prosím, někdo odpovědět na to, zda biopsie nutně znamená ztrátu schopnosti laktace a ukončení kojení? Má s tím někdo osobní zkušenost? Nejistá odpověď lékaře typu - může se stát mi nestačila. Nerada bych o kojení přišla. Vím, že je nutné, v této chvíli, hlavně znát diagnózu a být zdravá, ale volila bych v této kojící situaci, pokud to nutně znamená přestat kojit spíše méně invazivní metodu zjištění příčiny. Např. MR. Děkuji a moc prosím o odpověď!

marcicek84
4. led 2021

@eranka a jak ti to chteji delat?Snad jen injekci odeberou vzorek jak by brali krev,nevim proc bys mela mit problem s kojenim...

zuzka017
4. led 2021

Na kojeni nema vliv

kackakastanka
4. led 2021

prsa máš dvě, biopsii budou dělat z jednoho, jen biopsie ti dá jasnou odpověď, že jsi v pořádku, na kojení to nemá žádný vliv, a hlavně můžeš dočasně kojit z druhého prsa...

kocila
5. led 2021

@eranka rozhodně bych vůbec nepřemýšlela se nechat nevyšetřit vůli ohrožení kojení, vždyť jde o tvé zdraví a ty tady musíš být zdravá pro své dítě.
Biopsii jsem absolvovala jako nekojící a nemyslím si, že by to mělo mít nějaký vliv na kojení (je to odběr tkáně několik mm tenkým katetrem, jen dostaneš lokální anestezii v místě pichu, tak se z toho prsa asi třeba 1-2 dny nekojí, to ale nevím a řekne lékař). Biopsie se provádí v případě, že se lékařům "něco" nezdá a nejedná se o banální cystu, takže rozum do hrsti a šup k lékaři!

klovalka
5. led 2021

nic jiného než histologické vyčetření vzorku tkánědiagnozu přesně neurčí.

drep
5. led 2021

@klovalka přesně to jsem chtěla napsat -MR u rezistence v prsu nestanoví diagnózu, to udělá jen histologické vyšetření vzorku