Bolest zubu, jak si ulevit? Kojím

kajos12
21. čer 2017

Prosim o rychlou radu, maminky.
V rijnu mi zubar vrtal horni jedničku - velky kaz. Zaplomboval a jemne to bylo citlive na studene. Přisuzovala jsem to chybějící sklovine (cca 1 mm) na konci zubu.
Ale pred týdnem zacal zub reagovat i na teple. A vcera v noci bolel neustale, nedalo se usnout, musela jsem vzit 2 tablety proti bolesti (což delam nerada,jelikoz plne kojim).
Dnes jsem jela k zubari jako bolestivy pripad a byl tam jeho zastupce, ktery mi rekl, ze je to tehotensky zanet dasni (nechapu - tehotna uz nejsem) a ze je to i zmenou pocasi, ze mam 2x denne vyplachovat hermankovym odvarem - vubec to nepomaha, boli to stale. V zubu obcas tepe a boli jeste vic, kdyz si na nej sahnu, zkousnu,prejedu jazykem.
Prosim, jak si od bolesti ulevit? A co by to podle vas mohlo byt? Nejak se mi nechce verit, ze je to obycejny zanet dasni... Mam doma mesicni miminko a manzel uz si volno na pohlidani deti vzit nemuze, abych porad jezdila k dr.
Dekuji za vase odpovědi.

jerrynenka
21. čer 2017

podle toho co píšeš, máš zánět spíš v tom zubu bych řekla, pokud tě bolí a ikdyž si sáhneš přes pusu, můžou to být i nervy toho zubu... mě pomůže na spánek jen chladit. Teď v těhu mám zánět dásní doporučovali mi taky heřmánek, ale já na bylinky nejsem hlavně ne co se zubů týče.. Když máš zánět v dásni, dáseň je zduřelá, jakoby schod mezi zubem a dásní, na dotek to nebolí, bolelo to max. při jídle a pokud se neléčí rozšiřuje se zduření postupně dále, že máš pak dáseň zduřelou třeba přes 3 zuby... mám na to cannadent, lahvička jako vzorek od parfému, lehce přes 60 Kč, je to hnus, musím to masírovat, ale zdá se že pomáhá! Pokud ale tě bolest budí a nemůžeš spát, jdi nekompromisně k dr.!! možná ti to málo vyvrtal a kaz se znovu rozjel... mám vrtáno 80% zubů, myslím, že zánět poznám 😉

jajulin
21. čer 2017

Já mám se zuby a jejich všemožnými problémy bohatě zkušenosti a podle těch příznaků mi to přijde jako odumírání zubu. Pokud tam byl velký kaz nebo se podkazila plomba a kaz se dostal moc blízko k nervu, začne ten nerv odumírat (to je ta bolest a tepání). Po několika dnech je zub mrtvý (necitlivý), zubař vyvrtá a vyčistí kanálky, zaplní je speciální hmotou a zub funguje dál. Tohle je proces na několik navstev u zubaře. Nechci tvrdit, že tomu nějak rozumím a dělat diagnózu, jen jsem popsala svou zkušenost. Bohužel s tou bolesti neporadím. Mně na to vždy stačil Ibalgin, nebylo to tak hrozné.

mississka11
21. čer 2017

Podle mě je teda vykažený zub pod plombou a umírající nervy. Já měla takhle sestku/několikrát plombovaná, nakonec to musel zubař cele otevřít a vyčistit kanálky. Tvoří se prý pod tím plyn a ten tlačí. Zjišťoval mi to nějakým sprejem-asi tekutý dusík? Proste "zmrznul" vatovou tyčinku a potrel mi s tím zub. Tím, ze jsem nereagovala na chlad to bylo jasné. Na jiném zubu mi to bylo až protivné (zkoušel to pak i na zdravém).

kajos12
autor
21. čer 2017

Děkuji za vaše zkušenosti. Opět samozrejme bolesti nespim,protoze se bolest zvysila i na letme přejeti jazykem. U vecere jsem se nemohla zakousnout ani do chleba, jak to bolelo. Ibalgin jsem si vzala,ale nemela bych z duvodu kojeni...

jajulin
22. čer 2017

@kajos12 ibalgin se nemuze v tehotenstvi, ale pri kojeni ano.

radka8888
22. čer 2017

@kajos12 jedte k zubaři nebo na pohotovost. Je mozne, že máte zánět zubní dřeně tzv. Pulpitidu. Je je třeba to ošetřit.

kajos12
autor
22. čer 2017

@jajulin Aha, dekuji. Mne laktacni poradkyne rikala, ze se muze jen paralen. Ale koneckoncu ani ten nepomohl.
V noci jsem spala tak dve hodky, takze jsem se rano vydala k zubari znovu. Vyvrtal, otevrel zub a objednal na pristi tyden - nevim, co bude delat, o tom se nezmínil a ja nemela ani cas se ho ptat, kdyz me vzal az po hodine a pul a doma hladem plakalo měsíční mimco.... :-/ Jinak opet - hermankovy odvar, kdyby oteklo, přijít zítra.

Děkuji vam za rady 🙂

jajulin
22. čer 2017

@kajos12 tak hlavne at se ti ulevi a zub se da brzo dokupy. Precti si pribalovy letak k Ibalginu, fakt mam pocit, ze pri kojeni nevadi.

mississka11
22. čer 2017

@kajos12 otevřel to a bolest přešla? Jestli jo, tak ti bude čistit kanálky. Jinak pro tento případ beru dítě s sebou. Proste nemám hlídání a doktoři mě berou okamzite...

kajos12
autor
22. čer 2017

@mississka11 Uplne bolest nepresla, ztlumila se na snesitelnou. Miminko bych taky vzala se sebou, ale k tomu mam jeste dceru rok a tři čtvrtě. Je dost ziva a urcite by tam nevydrzela. Mam s ni co delat doma.

mississka11
22. čer 2017

@kajos12 tak to chápu. Taky mám doma ještě batole.