Čištění zubních kanálků
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda má někdo zkušenosti s čištěním zubních kanálků? Bohužel mě toto šetření čeká v pondělí.
Zajímalo by mě, zda toto ošetření bolí? Mudr mi říkal, že se nemám bát, že to nebolí ( že mi dá injekci) ale stejně i přes toto uklidnění mám strašný strach a zajímala by mě zkušenost někoho, kdo už si tím prošel. Děkuju
@lenbela podle myho zubaře se ta výplň usazuje až rok - do ty doby to může být různě citlivý. Pokud to vyloženě nebolí, tak je to myslím ok. Jo a jedna věc - jeden zub jsem mela takhle citlivější po kořenový vyplni, a nakonec to bylo tim, že plomba byla vyšší a pri kousání to tlačilo na kořenovou výplň vic nez by mělo. A ta drazdila čelist. Zbrousili plombu a od ty doby klid. Tak se zkus zeptat na to 🙂
@lenbela Jojojo, presne tak. Jelikoz se zub po osetreni kanalku musi uzavrit, v uvahu je vypln anebo proteticky uzaver, tj. korunka ci overlay/inlay.. dle rozsahu defektu vlastni korunky.
Takto osetreny zub je mrtvy a clovek tedy neciti, kdyz na nem zkousne orisek ci cokoliv tvrdeho a bezne drazdiveho pro zivy zub.
Pokud je vypln ci korunka vyssi ve zkusu, clovek primarne namaha jen tento zub. A to je pochopitelne spatne, nebot mrtve a plnene zuby jsou daleko krehci nez zuby zive a zdrave.
Doporucila bych vysledovat kdy se zub "ozyva" a pripadne si vyzadat doartikulaci do zkusu. ;)
Ahoj Holky,
Ráda bych obnovila tuto diskuzi.
Chodím ke svému zubaři čistit kanálky u 6tky zubu dole v pravo,vždy to vyčistí (ručně takovými štětečky), dá tam něco, aby nerv postupně odumíral,dá vložku, další návštěva cca za měsíc, kdy se postup opakuje do té doby,než bude zub mrtvý.
A teď k dotazu,v úterý jsem byla na čištění,teď to oproti minula ani moc nebolelo,ve středu taky nebolelo a od čtvrtka večer, dnes ráno je zub citlivý,bolavý na zkus,i když jsem si ráno čistila zuby, tak jsem ho cítila.
Je to normální po tom zákroku nebo už by to nemělo být a je někde problém?
A jako bonus,ve středu jsem objednaná na extrakci 8čky také dole vpravo.Bojím se,aby se to nějak s tou mou bolestivou 6tkou nezkomplikovalo.
Není tady nějaká mamča zubařka nebo s podobnými zkušenostmi? DĚKUJI MOC.

@xyz30 zdar, mám uz vyplněný čtyři zuby 😒 každopádně ani jeden zákrok mě ani trochu nebolel a to ani ten, kterej mi dělali v akutním zánětu. Jak jsem kvůli bolesti dva dny nespala, tak jsem jim tam na tom křesle normálně usnula. 😀 takže asi tak. Nicehoz se neboj, daj ti injekci a bude to ok 👍