Cysta. Řešit nebo čekat, že zmizí?
Ahoj dnes jsem byla u gynekologa ohledně potížím, bolestem v podbřišku atd.
Objevil mi cystu ,3 cm.
Říkal že by měla zmizet, neřešil a další kontrola za cca 3 měsíce.
Mám to tedy nechat,či nějak řešit u jiného lékaře?
Potíže mám stále, silná bolest po sexu, píchání v podbřišku, tlak při močení a stolici..
Mám se tedy smířit s tím že zmizí a překonat tyto bolesti a obtíže?
Děkuji...
Já bych rozhodně počkala do příští kontroly. Lékař to bude řešit, pokud nezmizí.
Proč jsi tyto otázky nepoložila svému lékaři, když jsi byla v ordinaci? On je tam od toho, aby ti otázky potřebné k pochopení způsobu "léčby" zodpověděl, když ti není cokoliv jasné. Kdyby ses ho zeptala, tak by ti jistě vysvětlil, proč ti hned necpe hormony a nežene tě na operativní zákrok...
Já osobně bych si koupila tinkturu MyCyst, zapracovala na psychosomatice a vyčkala do další kontroly, při zhoršení obtíží bych se přeobjednala u ošetřujícího lékaře.
Proč jsi tyto otázky nepoložila svému lékaři, když jsi byla v ordinaci? On je tam od toho, aby ti otázky potřebné k pochopení způsobu "léčby" zodpověděl, když ti není cokoliv jasné. Kdyby ses ho zeptala, tak by ti jistě vysvětlil, proč ti hned necpe hormony a nežene tě na operativní zákrok...
Já osobně bych si koupila tinkturu MyCyst, zapracovala na psychosomatice a vyčkala do další kontroly, při zhoršení obtíží bych se přeobjednala u ošetřujícího lékaře.
@miryp vše jsem mu řekla.
Na bolest doporučil Algifen a vyčkat za 3 měsíce jestli se cysta ztratí
@miryp vše jsem mu řekla.
Na bolest doporučil Algifen a vyčkat za 3 měsíce jestli se cysta ztratí
@terkaterka31 já nepochybuji o tom, že jsi mu popsala své obtíže. Já se ptala na to, proč ses ho nezeptala, proč volí přístup "dejte si něco na bolest a přijďte za tři měsíce", když ti to není jasné. Je třeba pochopit, že ne každý lékař si uvědomuje, že naproti němu sedí laik a měl by vše vysvětlit a když se pacient nezeptá, nic se nedozví.
Tri centimetrova cysta neni k jinemu reseni nez ke sledovani, pokud vubec… protoze je to naprosto bezny nalez ovulujicich zen.
Zroven 3cm cysta nezpusobuje tebou popisovane obtize.
Pokud jsi uz po nejake operaci, muzesmit srusty.
Muzes mit endometriozu, intoleranci nejakych potravin.
@terkaterka31 to co popisuješ jsou příznaky endometriozy. Běžný gynekolog bohužel toto vůbec nerpzpozna. Chtěj po něm zadanku na expertní UTZ a pak se objednej, lékaři, který tomu rozumí. Najdeš na netu (v CR těch pracovišť moc není, určitě ale UPMD a Apolinar v Praze) Ojednací lhůty bývají dlouhe, pokud nechceš vse platit sama. Já sama jsem (jsem z Prahy) toto resila a na operaci byla ve Znojmne)
Tri centimetrova cysta neni k jinemu reseni nez ke sledovani, pokud vubec… protoze je to naprosto bezny nalez ovulujicich zen.
Zroven 3cm cysta nezpusobuje tebou popisovane obtize.
Pokud jsi uz po nejake operaci, muzesmit srusty.
Muzes mit endometriozu, intoleranci nejakych potravin.
@hezz17 no nevím ,sestra měla cystu 2 cm , nechali ji a po půl roce se zjistilo že rakovina
@terkaterka31 já nepochybuji o tom, že jsi mu popsala své obtíže. Já se ptala na to, proč ses ho nezeptala, proč volí přístup "dejte si něco na bolest a přijďte za tři měsíce", když ti to není jasné. Je třeba pochopit, že ne každý lékař si uvědomuje, že naproti němu sedí laik a měl by vše vysvětlit a když se pacient nezeptá, nic se nedozví.
@miryp samozřejmě že jsem se ho ptala proč čekat 3 měsíce.
Bylo mi řečeno že to nic není a pokud ano ,tak to prý stejně zjistí až za 3 měsíce,teď tam vidí jen cystu 3 cm.
Bolest je prý normální, existují analgetika.
Tak mi to bylo řečeno a víc se nebavil.
@terkaterka31 to co popisuješ jsou příznaky endometriozy. Běžný gynekolog bohužel toto vůbec nerpzpozna. Chtěj po něm zadanku na expertní UTZ a pak se objednej, lékaři, který tomu rozumí. Najdeš na netu (v CR těch pracovišť moc není, určitě ale UPMD a Apolinar v Praze) Ojednací lhůty bývají dlouhe, pokud nechceš vse platit sama. Já sama jsem (jsem z Prahy) toto resila a na operaci byla ve Znojmne)
@petlep děkuji
@hezz17 no nevím ,sestra měla cystu 2 cm , nechali ji a po půl roce se zjistilo že rakovina
@terkaterka31 to je samozrejme mozny, ale pokud by se mela operovat kazda cysta, tak je operovana kazda zena 3x do roka. A to bys teprve mela bolesti z posrustanyho bricha.
K sestre: karcinom ovaria je typ rakoviny, ktery se neda diagnostikovat vcas ani pri oravidelnych prevencich u gynekologa. Vetsinou se na ni prijde v pozdejsim stadiu, kdyz se tvori napr ascites v brise. Pripadne nahodny nalez u rutinni operace, protoze kazdy material se posila na histologicke overeni.
@terkaterka31 to je samozrejme mozny, ale pokud by se mela operovat kazda cysta, tak je operovana kazda zena 3x do roka. A to bys teprve mela bolesti z posrustanyho bricha.
K sestre: karcinom ovaria je typ rakoviny, ktery se neda diagnostikovat vcas ani pri oravidelnych prevencich u gynekologa. Vetsinou se na ni prijde v pozdejsim stadiu, kdyz se tvori napr ascites v brise. Pripadne nahodny nalez u rutinni operace, protoze kazdy material se posila na histologicke overeni.
@hezz17 ale ano dá .. stačí pravidelné kontroly.
Sestru vyšetřil s nálezem cysty a víc neřešil , prý netřeba kontroly.
Po dvou týdnech to sestře nedalo a šla k jinému lékaři.
Po pořádném vyšetření které si vydupala, zjistili rakovinu.
Na lékaře byla podána žaloba.
Cysta může sama odezní, ale je fajn ji sledovat, aby nerostla. Většinou cysta odezní.
Já používala tabletky, nevzpomenu si na název, ale zabraly naprosto skvěle a cysta snad po půl roce vymizela. Složení tablet bylo kurkumin a pepř, zeptej se v lékárně. Případně bych zkusila inofolic inositol...tyhle přípravky jsou dobré na pcos. Případně i kontryhelový čaj na srovnání hormonů..
@hezz17 ale ano dá .. stačí pravidelné kontroly.
Sestru vyšetřil s nálezem cysty a víc neřešil , prý netřeba kontroly.
Po dvou týdnech to sestře nedalo a šla k jinému lékaři.
Po pořádném vyšetření které si vydupala, zjistili rakovinu.
Na lékaře byla podána žaloba.
@terkaterka31 ale neda. A to ani na pravidelnych kontrolach. Je to ma prace 8hodin denne, nevyvratis mi to.
Nwverim ti ani ze za dva tydny u jineho lekare mela diagnozu, protozu konkretne karcinom vajecniku se neda tak snadno diagnostikovat jako treba karcinom hrdla.
Nejde to jen podle ultrazvuku, muzes mit podezreni pokud je tam velke prokrveni, ale to je tak vse. Musis mit histologicke overeni.
@terkaterka31 ale neda. A to ani na pravidelnych kontrolach. Je to ma prace 8hodin denne, nevyvratis mi to.
Nwverim ti ani ze za dva tydny u jineho lekare mela diagnozu, protozu konkretne karcinom vajecniku se neda tak snadno diagnostikovat jako treba karcinom hrdla.
Nejde to jen podle ultrazvuku, muzes mit podezreni pokud je tam velke prokrveni, ale to je tak vse. Musis mit histologicke overeni.
@hezz17 nevěř,je to tak.
@hezz17 nevěř,je to tak.
@terkaterka31 a muzes popsat ten prubeh? Je to totiz dost neuveritelny pribeh.
@terkaterka31 moje doktorka při cystě volí stejný postup a je fakt, že co jsem to řešila (2x), tak vždy cysta do další kontroly po těch 3 měsících zmizela. Je otázka, jestli ty další obtíže (krom teda té bolesti, na to mi dávala taky Algifen) jsou opravdu z cysty.
Jinak psala jsi, že sestře to zjistili po půl roce, když to neřešil a potom, že po dvou týdnech, když byla u jiného lékaře?

@terkaterka31 možná to dělá endo - šla bych ještě do endo centra na lepší vystreni ...určitě bych bolest se nesnažila vydržet