icon

Extrakce zubu. Je nutné šití?

18. srp 2025

Zdravím, jdu k zubaři na vytrhání zubů, nebo spíš kořenů, mám 5 na pravé straně nahoře, kde mám jeden ulomený zub a zbytek jsou kořeny, a nahoře na levé straně mám dva kořeny, dole jsem měla osmičku, který údajně nešel přes velký kaz zachránit, tak ho vytrhli a zašili. Chci se zeptat, myslíte že můžu říct aby to nešili? Nebo je to povinný?Jelikož za jeden zub chtějí za šití 1200,- a vážně nemám při mateřský ještě další tisíce jen na šití, jelikož mě čeká ještě placení náhrady.
A ještě dotaz, bolí to trhání kořene? Osmička vůbec nebolela, ale tady se mi teď bude jednat o kořeny, a vůbec nevím jestli to bude bolet nebo to bude také v pohodě, děkuji za odpověď.

levandule_k
18. srp 2025

Mně šili ránu po trhání osmičky a nic jsem neplatila. Pokud má zubař smlouvu s pojišťovnou, tak se šití rány neplatí, protože je to úkon hrazený z veřejného zdravotního pojištění. Kdyby smlouvu neměl, tak platíš komplet celou extrakci, anestezii, RTG, pokud by si ho zubař dělal na místě.

Zubař může ránu ošetřit kolagenem, kolagenem s antibiotikem, čemuž by odpovídala ta cena 1200 Kč. To tak stojí. Patří to mezi nadstandard, proto se to platí, není to hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Kolagen do rány povinný není. Jeho přínos nedokážu posoudit.

Na tohle by tě měl lékař upozornit, že je to nadstandard, že se to platí. Cenu bys měla znát předem.

Rána se šije podle náročnosti extrakce, pokud je složitá je absolutní nesmysl ji nezašít. Tohle bych opravdu nechala na zubaři, jestli to zašije, nebo ne.

Máš pusu, tak se předem zeptej, kolik to bude stát a klidně se zeptej, proč jsi minule za šití platila 1200Kč. Pokud jsi na mateřské a tebou zvolená stomatologie nemá smlouvu s pojišťovnou, najdi si někoho kdo ji má. Pořád je v republice dost zubařů, které mají smlouvu s pojišťovnou.

lucie7411
18. srp 2025

U nas se plati lepsi nit, kterou se to sije a vlozka dovnitr. A to bude tech 1200kc, ja bych to odmitla a chtela siti na pojistovnu.

martivit92
18. srp 2025

@anonym_autor já byla trhat teď osmičku a řekli mi, že mi můžou dát stehy vytahovací, které platí pojišťovna a nebo vstřebávací za 500kč... Ta cena 1200kč se mi zdá celkem dost... Pojišťovna by ti měla proplatit ty vytahovací.